UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională

Redactor:
Corespondenti
UDMR are o inițiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda națională
Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formațiunea are o inițiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formațiunea are o inițiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, o inițiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda națională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016.

„Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depășit scadența cu cel puțin 90 de zile, în timp ce la sfârșitul anului 2009 proporția era de trei ori mai mică. UDMR a depus o inițiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine și care acum nu-și mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat”, a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a arătat că, prin inițiativa înregistrată la Senat, UDMR dorește modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Propunem împărțirea riscului între bănci și consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda națională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elvețieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei”, a spus Cseke.

În condițiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci și pentru bănci, întrucât cetățeanul va putea plăti ratele, iar banca își va recupera banii.

„S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situații a dus la adevărate drame”, a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieței imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.

„Așa, oamenii au rămas și fără case și tot cu credite”, a arătat parlamentarul.

Cseke a adăugat că inițiativa UDMR vine „oarecum” în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-și remunereze angajații după numărul de credite contractate, așa cum se întâmplă în prezent, și vor fi obligate să ofere gratuit informații corecte clienților. O altă prevedere va permite clienților să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar și să își convertească orice credit în moneda națională la cursul valutar din ziua conversiei.

Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, așa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilitățile ei.

În aceste condiții, Cseke speră că UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutați și cetățenii care deja au contractat credite.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide