Un afacerist italian și-a mutat fabrica în Polonia fără să anunțe angajații, pentru a evita proteste

Un afacerist italian și-a mutat fabrica în Polonia fără să anunțe angajații, pentru a evita proteste
Publicat: 23/08/2013, 15:21
Actualizat: 30/07/2014, 11:34

Un om de afaceri italian, proprietarul unei fabrici de componente electrice, și-a trimis angajații în concediu și a mutat pe ascuns uzina în Polonia, pentru a evita un conflict de muncă la anunțul că producția va fi transferată în Europa de Est, scrie Mediafax.

Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, cu sediul în apropiere de Modena, le-a acordat celor 40 de angajați trei săptămâni de vacanță de vară, în luna august. În prima noapte de concediu, Pedroni a început să demonteze fabrica și să o mute în Polonia, potrivit Bloomberg.

„Dacă le-aș fi spus anterior că am de gând să transfer producția în străinătate, mi-ar fi ocupat fabrica și ar fi pus sechestru pe echipamente și utilaje. Adevărul este că am vrut ca afacerea mea să supraviețuiească, iar Italia nu îmi mai oferă condițiile potrivite”, a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrică din Polonia.

Angajații au aflat de intențiile patronului când mutarea era aproape de final. Un grup de angajați a reușit să blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje, iar decizia Firem a devenit o controversă la nivel național. Soarta celor 40 de angajați nu este clară.

Italia traversează o recesiune prelungită, iar revigorarea economiei întârzie să apară, pe fondul competitivității relativ slabe. Italia este pe locul 128 în topul productivității economice întocmit de Forumul Economic Mondial, cu o poziție în urma Burkina Faso, în timp ce Polonia ocupă locul 39. Capacitatea guvernului de a lua măsuri de stimulare a economiei și de a spriji mediul de afaceri este limitată, având în vedere datoria publică uriașă, de 130% din PIB, și deficitul bugetar.

Pedroni a primit mai multe amenințări la adresa sa și a familiei sale, dar spune că nu se va răzgândi și că vrea să asigure supraviețuirea companiei, fondată de tatăl său după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat și producătorul de electrocasnice Indesit, mută treptat producția în străinătate, pentru a reduce costurile.

„Plecarea pe furiș este o decizie desigur discutabilă, care a distrus relațiile sale cu angajații și comunitatea, însă la fel ca mulți oameni de afaceri înaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura soluție pentru supraviețuire. În Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel puțin 5 ani”, comentează pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.

Pedroni susține că decizia sa a fost motivată de mai mulți factori, de la concurența dură din străinătate la costul ridicat al forței de muncă și taxele mari.

Firem a avut vânzări de 3 milioane euro anul trecut și este în pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat în această săptămână fabrica din Polonia și nu are de gând să revină în Italia prea curând, având în vedere tensiunile dintre angajați. Afaceristul nu a participat la o întâlnire cu sindicatele și autoritățile locale, convocată de primăria din Formigine, orașul unde a funcționat fabrica de componente electrice.

Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept „cel puțin clandestină”, criticând lipsa de comunicare cu angajații și comunitatea locală.
În perioada 2002 – 2011, aproxiamtiv 27.000 de companii italiene cu vânzări anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat producția în afara țării, potrivit unui raport. În 2011, cel mai recent an pentru care există date, în Polonia funcționau 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajați, potrivit datelor oficiale.

Companiile mari nu au posibilitatea unei mutări rapide a producției, după modelul Pedroni, însă transferul are totuși loc.

Indesit a anunțat în luna iunie că va reduce numărul de locuri de muncă cu 1.400, sau o treime din total, mutând producția în Polonia și Turcia.

Fiat, care a avut în ultimii ani numeroase dispute cu sindicatele din cauza concedierilor și trasferului producției în strănătate, are peste 4.000 de angajați la fabrica Tychy din Polonia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Cutremur în televiziune. Vedeta ProTV a anunțat acum: Nu sunt pregătită să mor
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...