Un bloc nu poate fi debranșat de la rețeaua de apă, indiferent de starea de alertă, dacă un vecin nu și-a plătit facturile individuale. Ce prevede legea

Un bloc nu poate fi debranșat de la rețeaua de apă, indiferent de starea de alertă, dacă un vecin nu și-a plătit facturile individuale. Ce prevede legea
Legea nr. 241/2006 prevede condițiile în care furnizorul poate opri alimentarea cu apă / Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2021, 12:26
Actualizat: 12/08/2021, 12:28

Tăierea utilităților – energie electrică, gaze, apă curentă, canalizare și salubrizare – a fost interzisă anul trecut de autorități în timpul stării de urgență și ulterior în starea de alertă, însă, din cauza abuzurilor și a restanțelor semnificative acumulate, măsura a fost abrogată, la presiunea furnizorilor, în cazul energiei electrice și gazelor naturale. Rămâne în vigoare prevederea referitoare la alimentarea cu apă, canalizare și salubritate, dar, indiferent de starea de alertă, legea stipulează că un bloc întreg nu poate rămâne fără apă curentă dacă locatarii au încheiate contracte individuale.

După presiuni venite din partea industriei, care a reclamat căîntr-un an și aprăape trei luni a acumulat datorii de aproape un miliard de lei la plata facturilor la energie electrică și gaze, dar și lipsa pârghii legale pentru a recupera restanțele, Guvernul a adoptat, joia trecută, 5 august, un proiect de ordonanță de urgență care prevede eliminarea prevederilor prin care se interzicea deconectarea sau debanșarea consumatorilor de energie electrică sau gaze naturale  în perioada stării de alertă.

Argumelele industriei

Prevederea din actul normativ aprobat – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84/2021  – intră în vigoare după o perioadă de tranziție de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 6 august, perioadă stabilită pentru a permite achitarea restanțelor.

Conform cifrelor citate în nota de fundamentare, prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de aproximativ 249 de milioane de lei, la sfârșitul lunii mai.

Astfel, prin OUG 84/2020 a fost abrogat aliniatul (1) al art. 72 din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020: „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”. OUG 84/2021 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 6 august.

Ce prevede legea privind utilitățile

Totuși, rămâne în vigoare cel de-al doilea aliniat al art 72 din OUG 70/2020, care prevede că „pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Mai mult, dacă un locatar nu-și plătește facturile individuale la apă sau canalizare, nu se poate debranșa întreg blocul, fie că e stare de alertă sau nu, potrivit prevederilor legii detaliate de avocat.ro

Concret, potrivit Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul în care într-un bloc sunt încheiate contracte individuale, și nu unul colectiv, al asociației, cu furnizorul, acesta nu poate opri furnizarea apei sau nu poate sista serviciul de caanalizare în toată unitatea locativă.

Potrivit sursei citate, în astfel de cazuri, restanțierii la apă sunt debranșați individual, la fel ca îș cazul celor cu datorii la curent electric sau servicii de internet.

Pe lângă interdicția de a opri apa în întregul bloc în caz de neplată a facturilor individuale, furnizorii de astfel de servicii mai au, potrivit Legii nr. 241/2006, și următoarele obligații în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare, potrivit avocat.net:

  • să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;
  • să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului;
  • să emită lunar factură fiecărui utilizator;
  • să factureze în sistem paușal utilizatorii care nu asigură montarea contoarelor de apă în toate locurile de consum aferente proprietății individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadență ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic.
  • Încheierea de contracte individuale de furnizare a apei este posibilă, în cazul imobilelor cu distribuție verticală a apei, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
  • în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală, se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;
  • în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor;
  • certificatele metrologice emise de producător/ laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului.

Potrivit legii, operatorii au dreptul să sisteze furnizarea acestor servicii clienților care nu achită contravaloarea acestora în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranșarea de la rețelele publice de distribuție a apei ori de la rețelele publice de canalizare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?