Unde stau 100.000 de turiști în week-end-urile aglomerate pe litoral

Unde stau 100.000 de turiști în week-end-urile aglomerate pe litoral
Publicat: 16/08/2012, 15:55
Actualizat: 20/03/2019, 18:19

Numărul locurilor de cazare oficiale de pe litoral nu trece de 93.000, incluzându-le și pe cele din Constanța, și cu toate acestea asociațiile din turism anunță week-end-uri în care la mare sunt 200.000 de turiști, ceea ce înseamnă fie că restul se cazează la negru, fie dorm pe plajă, potrivit FPTR, informează Mediafax.

În fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai puțin veridice, privind numărul de turiști pe litoralul românesc, datele fiind vehiculate de diverse organizații, începând cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care citează Poliția Română, până la fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Pornind de la declarațiile care anunță în mod regulat numărul de turiști de pe litoral citând „sursele oficiale”, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a făcut un studiu privind numărul real de locuri de cazare aflate pe țărmul Mării Negre.

Astfel, în ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS) pentru 2011, la secțiunea „structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică și capacitatea de cazare turistică, pe tipuri de structuri și destinații turistice”, anul trecut a fost centralizat un număr 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzând orașul Constanța.

Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numărul de unități clasificate în care se regăsesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente în regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unități, totalizând 41.286 spații de cazare, care cumulează 88.235 locuri, ceea ce reprezintă o medie de două locuri în cameră.

Acestora li se adaugă și structurile din orașul Constanța, unde sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spații, totalizând 4.491 de locuri de cazare.

„Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord și 2 Mai. Am constatat că nu există concordanță între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Și atunci diferența de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?”, afirmă Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

El crede că ar trebui să existe o concordanță a datelor după care ar trebui să se ghideze toți turoperatorii.

„Lăsăm astfel loc speculanților, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care își etalează vilele, pensiunile și camerele de închiriat la negru, sfidând legile și autoritățile competente. Estimăm că există câteva sute de vile de pe litoral care cazează turiști la negru, iar alte câteva mii de persoane particulare stau și flutură cheile la intrările în stațiuni, acostând potențialii clienți chiar din momentul în care coboară din tren sau din alte mijloace de transport”, a mai spus oficialul FPTR.

În afara acestora, sunt o serie de structuri de cazare, chiar și autorizate, care încasează bani, dar nu eliberează niciun bon fiscal.

Principalul portal de rezervări online de unde FPTR a extras informații pentru studiu arată că există 1.276 unități de cazare pe litoral (față de 1.029 raportate de MDRT), cele mai multe regăsindu-se în statțiunile Eforie Nord, Costinești, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche.

Potrivit FPTR, în topul structurilor de cazare care funcționează pe litoral fără a fi autorizate se află vilele, cu un număr de apariții de 567 pe portaluri, față de numărul real al celor clasificate, de 273, la care, dacă se estimează o medie de zece camere duble, deci 20 locuri, reiese un număr de 6.600 de locuri ocupate de turiștii cazati pe litoral la negru doar în vile.

„Dar situația este cu mult mai gravă, pentru că nu doar în vile se cazează turistii la negru, ci și în case de vacanță, pensiuni, complexe turistice și apartamente în regim hotelier, practic în majoritatea tipurilor de structuri de cazare există o astfel de formă ilicită de turism. Numărul exact al turiștilor cazați în astfel de stucturi este foarte greu de estimat, dar bănuim că se situează în jurul a 40.000-50.000. Cu toate acestea, așa zisele surse oficiale vehiculate în toată presa în această vară anunță în aproape fiecare sfârșit de săptămână cifre mult mai mari, respectiv 200.000 de turiști în week-end-urile aglomerate”, spune Dragoș Răducan.

Astfel, se ridică o altă problemă: diferența enormă de turiști unde se cazează? Direct pe plajă, în mașini?

Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon, prezent din ce în ce mai des în media în ultima vreme cu comunicate pe teme turistice, a declarat pentru MEDIAFAX că atunci când litoralul este plin, sunt 200.000 de turiști.

De unde are aceste date? „Informațiile le am de la asociația hotelurilor din Mamaia și de la asociațiile hoteliere din sudul litoralului. Sunt observațiile directe ale hotelierilor. Au fost week-end-uri când Mamaia a avut un grad de ocupare de 104%, iar în Venus de 108%. Este cel mai bun sezon de după Revoluție, și avem o creștere de 14% față de 2008, care fusese până acum cel mai bun an”, a spus fostul ministru.

El explică succesul din acest an al litoralului prin faptul că hotelierii l-au ascultat și au încercat să creeze facilități all inclusive, ceea ce a atras și mai mulți turiști. Agathon uită să spună sau nu știe că imaginea deteriorată a Greciei, problemele din nordul Africii și criza economică i-au făcut pe mulți români să meargă în vacanță în țară.

Întrebat cum este totuși posibil ca 200.000 de turiști să doarmă în 90.000 de locuri de cazare, Agathon a admis că restul se cazează „cam la negru”.

„Sunt o grămadă de campinguri, structuri noi de cazare, sau stau la gazdă…”, a mai spus el.

Președintele ANAT, Corina Martin, spune la rândul ei că oficial pe litoral sunt 110.000 de turiști în week-end-urile aglomerate, dar neoficial numărul acestora ajunge la 200.000, conform estimărilor Poliției.

„Nu știu cum îi numără, probabil după mașini, dar teoretic ar trebui să se țină cont de fișele de cazare”, a spus Martin, care a încheiat cu o glumă, întrebată unde ar putea dormi restul de tuirști dintre cifrele oficiale și numărul record de 200.000: „Cine nu are loc pe plajă, doarme în parc”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...