• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

VASLUI. Cât de greu le este vasluienilor să locuiască în județul cu cel mai scăzut nivel de trai din România

Cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează, potrivit clasamentului realizat de gândul, în județul Vaslui. Problemele acestei regiuni: contribuția redusă pe care o vor avea anul acesta locuitorii săi la economia locală, numărul mic de gospodării ce dispun de instalații de canalizare și rata mare a criminalității.

Cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează, potrivit clasamentului realizat de gândul, în județul Vaslui. Printre problemele acestei regiuni se numără contribuția redusă pe care o vor avea anul acesta locuitorii săi la economia locală, numărul mic de gospodării ce dispun de instalații de canalizare și rata mare a criminalității. Cei din județul Vaslui sunt, totodată, unii dintre cei mai prost plătiți angajați din România și au o speranță de viață redusă.

Contribuția locuitorilor județului Vaslui la economia locală va fi în 2013, potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, cea mai scăzută din România. Valoarea indicatorului PIB pe cap de locuitor va ajunge la 2.835 de euro și va fi cu peste 7.100 euro mai mică decât cea din Timiș și din București – lideri în top la acest capitol.

În această zonă a României procentul gospodăriilor dotate cu instalații de canalizare este unul dintre cele mai scăzute din țară. Vasluiul se află pe penultimul loc la nivel național în această privință, având în vedere faptul că doar 35,1% dintre locuințele populației din regiune sunt dotate cu băi. Spre comparație, în București și în Brașov peste 85% dintre gospodăriile locuitorilor dispun de instalații de canalizare.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

O altă problemă a traiului în acest județ este reprezentată de rata mare a criminalității din regiune. În 2011, spre exemplu, aici au fost condamnate definitiv 308 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, peste media națională și cu doar 61 mai puține decât în Hunedoara – județul unde s-a înregistrat, în aceeași perioadă, cea mai ridicată rată a criminalității din România.

Vasluienii nu întâmpină probleme foarte mari atunci când sunt în căutarea unui nou loc de muncă, dar odată angajați devin unii dintre cei mai prost plătiți salariați. La finalul anului trecut, spre exemplu, locuitorii acestei regiuni se poziționau pe locul patru în topul angajaților ce câștigau cele mai mici salarii. La acea dată ei obțineau un salariu mediu net de 1.084 de lei, cu 454 de lei mai mic decât media națională și cu 1.068 de lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni – angajații cei mai bine plătiți din țară.

Cele mai importante companii care își desfășoară activitatea în această regiune sunt Rulmenți SA și Comcereal. Rulmenți SA este deținută de grupul turc Kombassa și avea, în 2011, o cifră de afaceri de 261 milioane lei, un profit net de 18 milioane lei și 2.339 de angajați. Producătorul de cereale Comcereal înregistra, în aceeași perioadă, o cifră de afaceri de 187 milioane lei și un profit de 6 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, la acea dată aici lucrau 501 persoane.

Despre locuitorii județului Vaslui se mai poate spune și că trăiesc, în medie, 72,5 ani, asemeni celor din Caraș-Severin și din Olt. Durata lor de viață este cu peste trei ani mai scăzută decât cea a bucureștenilor, românii care trăiesc cel mai mult, și cu doi ani mai îndelungată decât cea a locuitorilor județului Satu Mare, românii care trăiesc în medie cel mai puțin.

Inchide