EXCLUSIV | Marius Dan, Franklin Templeton București: Hidroelectrica ar putea fi cel mai de succes IPO românesc. Nu este exclusă chiar o listare duală la București și Londra

EXCLUSIV | Marius Dan, Franklin Templeton București: Hidroelectrica ar putea fi cel mai de succes IPO românesc. Nu este exclusă chiar o listare duală la București și Londra
Publicat: 25/05/2021, 15:21
Actualizat: 25/05/2021, 18:21

Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie de stat românească și, tocmai din acest motiv, piața se așteaptă ca, în cazul listării, să fie cel mai de succes IPO pe BVB și probabil din Europa de Sud-Est. Marius Dan, director general adjunct pentru Strategia Corporativă Franklin Templeton București, crede că nu este exclusă o listare duală la București și Londra.  

Hidroelectrica este singura producătoare de energie hidro din Europa, fiind atractivă pentru foarte multe clase de investitori instituționali, iar prin listarea la BVB poate atrage capital foarte mult.

„Bineînțeles, sperăm pentru a facilita accesul tutoror investitorilor instituționali care ar putea participa în această tranzacție să vorbim aici de o listare duală, inclusiv la Bursa din Londra”, a declarat Marius Dan la conferința digitală ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gandul.ro.

De altfel și rezultatele foarte bune raportate pentru primul trimestru din acest an, ar putea duce la o evaluare extrem de atractivă a companiei și nu doar din partea investitorilor instituționali. Există investitori care se uită în mod normal la România, investitori focusați pe Europa Centrală și de Est, dar și în piețe de frontieră, pentru care Hidroleectrica ar putea să constituie o bună oportunitate de  afaceri, după cum afirmă reprezentantul fondului.

„În cazul Hidroelectrica, vorbim de fonduri de infrastructură, de fonduri de utilități, de dividende, fonduri specializate pe hidro, precum și de o altă clasă care a avut o creștere extrem de rapidă a activelor în ultimii ani – fondurile specializate în ISG”, a afirmat Marius Dan.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat pentru primele trei luni din acest an  un profit net de 760 milioane de lei, cu 77% mai mare faţă de perioada similară din 2020, și o cifră de afaceri de 1,42 miliarde de lei, în creștere cu  67%.

Ce impact ar putea avea listarea pe bursă

Hidroelectrica este o companie unică și nu doar la noi, ci în Europa, declară Marius Dan. Cea mai compatabilă cu Hidroelectrica este o companie din Austria care se tranzactionează la un multiplu de 19-20 față de EBIDTA, în timp ce evaluarea Hidroelectrica în activul net al fondului Proprietatea, care deține 20% din acțiuni, este la un multiplu de șase-șapte față de EBIDTA.

„Vă dați seama ce posibilitate de evaluare are compania odată venită pe BVB și ce impact pozitiv ar putea avea inclusiv asupra activului net al Fondului Proprietatea?”, a adăugat Marius Dan.

Rezultatele restructurării Hidroelectrica au început să se vadă, iar pe lângă profitul anual care a fost distribuit în proporție de 90%, Fondului Proprietatea și statul român au beneficiat și de dividende speciale din partea companiei.

Hidroelectrica generează foarte mult cash, acest lucru nu periclitează investițiile pe care compania vrea să le facă, pentru că am văzut au făcut și achiziția unui parc eolian la începutul acestui an și continuă investițiile de dezvoltare a unor stații hidroelectrice în România” – Marius Dan, director general adjunct pentru Strategia Corporativă a Franklin Templeton București.

Nu în ultimul rând, producătorul de energie are acces la linii de finanțare la costuri foarte atractive, dacă ne gândim că de la începutul acestui an a atras o linie de finanțare de 1,25 miliarde lei strict pentru achiziții la un cost de 20 de puncte de bază peste ROBOR, ceea ce arată un cost de finanțare mult mai atractiv decât în cazul statului  român.

Listarea în 2021, greu de realizat 

Marius Dan consideră că listarea Hidroelectrica la BVB, alături de alte companii de stat precum  Aeroportul București, Sarom sau Portul Constanța – aflate în portofoliul Proprietatea – sunt primordiale pentru dezvoltarea pieței de capital locale și pentru up-gradarea României la statutul de piață emergentă.

„Credem că Guvernul își dorește acest lucru, își dorește ca listarea să aibă loc până la sfârșitul acestui an, dar acest obiectiv pare din ce în ce mai greu de atins din cauza acelei legi care blochează privatizările pentru următorii doi ani, adică în 2022”, a mai declarat Marius Dan.

În opinia sa, poate mai realist ar fi să vedem Hidroelectrica pe piața de capital în primul trimestru din 2022.

„Nu ne dorim ca listarea să fie întârziată deloc, pentru că este cel mai bun moment pentru astfel de IPO-uri, dacă ne uităm la evaluările companiilor la nivel global, la faptul că indicii piețelor bursieri în majoritatea piețelor se află la niveluri maxime istorice”, a adăugat Marius Dan.

Următoarele 18 luni vor fi foarte importante pentru piața de capital locală din punct de vedere al listărilor companiilor de stat, pentru că ele ca și capitalizare pot avea un impact pozitiv asupra BVB, a mai arătat reprezentantul Franklin Templeton București.

Piața de capital din România evoluează încă sub semnul multor necunoscute pentru publicul larg, deși numărul investitorilor a crescut constant, de la an la an. Prin urmare, sunt absolut necesare acțiuni în scopul educației financiare, pe cel puțin.

Conferința Gândul Financiar a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021 în data de 25 mai, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului