GÂNDUL FINANCIAR. Fondurile de investiții sunt alternativele de finanțare în dezvoltarea afacerilor. La ce se uită investitorii

Publicat: 06/05/2021, 20:32
Actualizat: 06/05/2021, 20:54

Un antreprenor aflat fie într-o fază incipientă a afacerii, fie într-o etapă mai matură poate apela la finanțări din partea fondurilor de investiții sau a grupurilor de îngeri investitori. Invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR au explicat care sunt criteriile de selecție a antreprenorilor și mecanismele de finanțare.

În lumea financiară există mai multe canale de finanțare – zone de seed financing pentru faza timpuri de dezvoltare, zona de private equity, zona de Venture Capital – care reprezintă trepte diferite cu un profil de risc specific, a explicat Matei Păun, cofondator al Black Sea Fund, invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

„Cei de la început, zona de seed financing, care efectiv investesc în idei nevalidate încă, aproape în visuri, să zicem, au profilul de risc cel mai ridicat, pe când noi, cei de private equity, avem un profil de risc mai scăzut. Și asta ține de maturitatea afacerii, de cifra de afaceri pe care a reușit sau nu să o genereze, de profitul pe care îl are sau nu. Sistemul este defalcat pe zone de risc și de perceptie a riscului”, a explicat confondatorul fondului de tip private equity.

„Îndată ce identificăm o afacere cu oarecare validare, o afacere care a dovedit din punct de vedere operațional, financiar că funcționează în niște parametri buni, cel mai important lucru pentru noi efectiv este dezvoltarea unei relații de încredere cu antreprenorul, pentru că până la urmă plecăm împreună la un drum care probabil poate dura patru, cinci, șase, poate șapte ani, și fiind o perioadă lungă, necesită o bază destul de bine așezată de încredere. Și de aceea căutăm să ne asigurăm că tot timpul vom avea dialog cu această persoană, că împărtășim niște valori, pentru că valorile determină cum ne vom comporta în viitor”, a subliniat Matei Păun.

Un alt palier pe care acționează un astfel de fond de investiții este deschiderea minții antreprenorului în privința folosirii capitalului primit, inclusiv extinderi regionale.

Ciprian Man: „Interacționăm cu start up-uri dinainte ca ele să existe”

Grupurile de îngeri investitori, cum este Growceanu Angel Investment, vin către start up-uri cu capital, în general într-o fază timpurie a dezvoltării, dar mai ales cu know-how, informații, cunoștințe, experiențe, din piața în care au activat sau activează și cu contactele către clienți potențiali, surse de finanțare și oportuntăți de creștere, a explicat Ciprian Man, cofondator al grupului, la GÂNDUL FINANCIAR.

„Noi interacționăm cu start up-uri dinainte ca ele să existe”, a precizat Ciprian Man, amintind de implicarea antreprenorilor în programe de mentorat și acceleratoare de afaceri, până la colaborarea cu companiile rezultate în urma dezvoltării start up-urilor, ajutor pentru planificarea strategică și sprijin operațional.

Grupurile de investitori și fondurile de investiții au câteva elemente comune pe care le analizează înainte de a lua decizia, iar la elementul de bază este planul de afaceri, care denotă strategia și necestitățile financiare pe care le caută antreprenorul. Dacă la nivel de seed, faza timpurile, necesitățile sunt mult mai mici, la nivel de private equity sunt mai mari și mai detaliate, mult mai specifice, a explicat Matei Păun.

„Business planul nu este lege, trăm într-o lume dinamică și trebuie să fim deschiși la această realitate. Dar avem nevoie de un punct de pornire, iar acesta este business planul”, a explicat Matei Păun. Evaluarea echipei face parte din procesul de radiografiere a businessului, pe mai multe paliere, financiar, juridic, operațional prin care potențialii investitori determină în ce fază se află businessul și identifică potențialele riscuri. În același timp potențialii investitori discută cu antreprenorii despre evaluarea financiară a firmei, care detemină numărul de acțiuni cu care rămân părțile, și relațiile contractuale viitoare.

„Clar se diferențiază cei care au suficientă deschidere să dea atenție acelor întrebări pe care le punem și să dea curs concluziilor prin acțiuni care să convingă”, a conchis Ciprian Man, cofondatorul Growceanu Angel Investment.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”