Ce s-a întâmplat cu iernile bunicilor noștri?

Ce s-a întâmplat cu iernile bunicilor noștri?
Ce s-a întâmplat cu iernile bunicilor noștri? | Foto - Profimedia Images
Publicat: 24/12/2022, 10:12
Actualizat: 24/12/2022, 10:13

Conform raportului publicat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), grosimea stratului de zăpadă ce acoperă zonele muntoase de altitudine joasă înregistrează un trend descendent pe plan global. De la mijlocul secolului 20, atât grosimea medie a zăpezii cât și cantitatea de zăpadă nouă acumulată este în scădere. Durata perioadei de acoperire cu zăpadă a scăzut în medie cu 5 zile per decadă, sunt însă și zone muntoase unde aceasta a înregistrat scăderi de până la 10 zile.

Scăderea stratului de zăpadă în ariile montane joase se datorează în mare măsură creșterii precipitațiilor sub formă de ploaie sau lapoviță și creșterii temperaturilor medii. De asemenea, există o serie de studii care analizează posibilul impact al cenușii și altor particule de culoare închisă depozitate din atmosferă asupra stratului de zăpadă. Astfel, potrivit acestor studii, cenușa și reziduurile de la arderile de biomasă din zonele muntoase din Asia și America de Sud contribuie la reducerea stratului de zăpadă la nivel local. Având în vedere aceste dinamici, la ce ne-am putea aștepta în viitorul apropiat?

Estimările actuale sugerează că grosimea stratului de zăpadă în zonele montane de altitudine joasă din Alpi, partea de vest a Americii de Nord, Himalaya sau Anzii Subtropicali va scădea în medie cu 25% în viitorul apropiat (2031-2050) independent de scenariul climatic implementat, 25% reprezintă valoare medie, acesta variind în funcție de zonă și măsurile adoptate de la 10% până la 40% relatează raportul IPCC. Dacă schimbările climatice se vor intensifica, scenariul pesimist (RCP8.5) prevede o reducere cu 90% a grosimii stratului de zăpadă până la finalul acestui secol (2081-2100) în timp ce scenariul optimist (RCP2.6) prevedere o reducere de până la 40%.

Odată cu dispariția stratului de zăpadă, pe lângă schiatul de pantă vor fi afectate și schiatul de tură, cățăratul pe gheață, călătoriile cu săniile sau snowmobilul. Schiatul glaciar pe timp de vară devine (cu atât mai mult) o activitate de lux. În ultimii ani multe stațiuni glaciare au fost nevoite să își sisteze activitatea pe timpul verii din cauza insuficienței de zăpadă și costurilor ridicate de operare. Mai mult decât atât, va deveni din ce în ce mai greu să găsim o locație pentru Olimpiada de Iarnă.

Conform scenariului optimist, la mijlocul acestui secol, numai 13 din cele 21 de locații care au găzduit ultimele Jocuri Olimpice de Iarnă ar mai putea găzdui o altă ediție a acestor jocuri. Chiar și pentru locațiile unde ar putea fi găzduite astfel de activități costurile de producere a zăpezii artificiale ar crește foarte mult datorită creșterii temperaturilor medii și reducerii stratului de zăpadă naturală.

România, afectată în mod direct

Având în vedere caracterul global a acestor dinamici România va fi de asemenea afectată în mod direct.

Astfel după cum arată datele furnizate de Copernicus, pentru scenariul cel mai pesimist (RCP 8.5), numărul de zile înzăpezite (strat de zăpadă mai mare de 5 cm) în zonele muntoase (altitudini mai mari de 1000 m) din România se poate reduce către finalul acestui secol (2081-2100) la 25 zile (Prahova) – 53 zile (Suceava). Pentru referință în perioada 1981-2005 numărul de zile cu strat de zăpadă a fost între 93 zile (Prahova) și 124 zile (Suceava), notează dr. Bogdan Antonescu pentru Infoclima.

În schimb, scenariul moderat (RCP4.5) ar permite păstrarea stratului de zăpadă între 60 și 100 de zile (cu circa 20 mai puține decât în perioada 1986-2005), valori destul de apropiate de cele din prezent. Această comparație arată necesitatea limitării emisiilor globale de carbon pentru a menține creșterea temperaturilor în limite rezonabile care nu destabilizează complet sistemele globale.

Practic evoluția perioadei înzăpezite este confirmată și de evoluția temperaturilor anuale. Astfel dacă ne uităm la numărul de zile cu temperaturi mai joase de -11°C versus numărul de zile cu temperaturi mai mari de 7°C pentru vârful Omu (praguri reprezentative în acest caz pentru cele mai scăzute și cele mai crescute 10% valori) observăm un schimb clar de dinamică după anii 2000.

Practic începând cu secolul prezent, numărul de zile cu temperaturi scăzute descrește, în timp ce numărul de zile cu temperaturi ridicate e în continua creștere.

Dezvoltarea strategiilor de adaptare la aceste schimbări

Aproape 90% din economia satelor alpine depinde de turismul de iarnă. Până la finalul acestui secol însă, din cauza topiri glaciarilor și a reducerii stratului de zăpadă, aproape toate stațiunile de schi din Alpi și Pirinei (dar având în vedere altitudinea și evoluția situației în Carpați, probabil că putem adăuga aici și stațiunile din România) se vor închide dacă nu se vor adapta la schimbare și nu vom lua măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2.

Chiar și astăzi, cea mai răspândită soluție/strategie de adaptare este producția de zăpadă artificială, o măsură cu un impact moderat pe termen mediu. Cu toate acestea, conform IPCC, pe termen lung (până la finalul acestui secol) este puțin probabil ca această practică să reducă într-un mod semnificativ riscurile economice.

Cu toate că este cea mai populară soluție, producția de zăpadă artificială implică investiții substanțiale și costuri relativ mari de operare. Astfel, conform experților, pentru a evita o ”inadaptare” (eng. Maladaptation – o adaptare proastă – atunci cand soluția găsită pentru a repara daunele produse de schimbările climatice, poate reduce impactul pe termen scurt, dar agrava situația pe termen lung) e important ca producția de zăpadă și intervenții similare să fie integrate într-un plan de management sustenabil al apei și resurselor locale.

Conform IPCC, o strategie de adaptare a comunităților locale și a business-urilor pentru a compensa declinul turismului de iarnă este diversificarea activităților economice la nivel local. În alte cuvinte, comunitățile și businessurile locale ar trebui să se reorienteze către activități recreaționale ce nu țin de zăpadă (e.g. mountain biking, drumeții, cățărări, festivaluri sau organizarea de alte evenimente).

În acest sens este foarte importantă o discuție la nivel național și local în legătură cu posibilele evoluții climatice și impactul acestora asupra zonei/activităților turistice din aceste zone. Având în vedere că în România avem multiple zone care înregistrează venituri importante de pe urma sporturilor de iarnă și care vor fi clar afectate de evoluțiile climatice, este important ca strategie națională să aibă în vedere aceste evoluții și să dezvolte strategii de adaptare la aceste schimbări. Strategiile trebuie discutate și implementate atât la nivel național, cât și cu implicarea directă a actorilor locali pentru a asigura o tranziție cât simplă către un model sustenabil, asigurând, acolo unde va fi posibil, continuare activităților de iarnă.

Este cert însă că dacă nu facem nimic în legătură cu schimbările climatice, către finalul acestui secol va fi destul de dificil să mai să schiem în România.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...