Putem observa deja impactul major pe care schimbările climatice îl au asupra producției agricole, mai ales în zona de sud a României. Mai mult, modelările efectuate în cadrul studiilor publicate în ultimii ani prezintă un tablou îngrijorător pentru producția agricolă din România pentru viitor.
Dacă e să ne uităm la impactul prezent, datele prezentate de curând într-o analiză WWF România indică evoluții îngrijorătoare pentru sectorul agricol din România, astfel observăm că:
Această tendință negativă se va agrava mai mult în viitor din cauza creșterii temperaturilor, a incidenței mai mari a fenomenelor meteo extreme și a schimbării structurii precipitațiilor.
Astfel modelările recente indică o scădere a producției de porumb cu peste 10-13% până în 2050 și peste 15% până în 2070 în cazul scenariului extrem RCP8.5, în medie multianuală (30 ani), scăderile în ani secetoși putând fi mult mai mari.
Cauzele acestei scăderi în producție sunt reducerea perioadelor de umplere a bobului și stresul termic și hidric din timpul încărcării știuleților.
Scăderea producției agricole poate avea un impact economic masiv, atât prin reducerea veniturilor din exportul de porumb și grâu cât și prin creșterea costurilor pentru irigații și practicile de conservare a solului, notează Mihaela Caian pentru Infoclima.
Raportul integral poate fi citit AICI.
Citește și:
GÂNDUL GREEN. Cornel Belciug, Green Revolution: „Livratorii ne fac educație de transport alternativ”
Cum ar putea susține mediul de BUSINESS institutele de cercetare, pentru a nu mai importa soluții
O nouă generație de panouri SOLARE, noi beneficii. „O inovație importantă în industria energetică”