Prima pagină » Gândul Green » Impactul schimbărilor climatice asupra AGRICULTURII din România

Impactul schimbărilor climatice asupra AGRICULTURII din România

Impactul schimbărilor climatice asupra AGRICULTURII din România

Putem observa deja impactul major pe care schimbările climatice îl au asupra producției agricole, mai ales în zona de sud a României. Mai mult, modelările efectuate în cadrul studiilor publicate în ultimii ani prezintă un tablou îngrijorător pentru producția agricolă din România pentru viitor. 

Dacă e să ne uităm la impactul prezent, datele prezentate de curând într-o analiză WWF România indică evoluții îngrijorătoare pentru sectorul agricol din România, astfel observăm că:

  • Mai mult de 11 milioane de hectare riscă aridizarea și circa 7,5 milioane deșertificarea în Dobrogea, sudul Câmpiei Române și Moldova.
  • Între 70% și 100% din culturile de grâu, orzoaică, ovăz și rapiță însămânțate în toamna anului 2023 au fost compromise
  • Circa 2 milioane de hectare de porumb și floarea soarelui, însămânțate în primăvara anului 2024 au fost compromise
  • În anii cu secetă extremă observăm o scădere de 15-25% a producției de grâu și de 20-30% a producției de fructe și legume

Această tendință negativă se va agrava mai mult în viitor din cauza creșterii temperaturilor, a incidenței mai mari a fenomenelor meteo extreme și a schimbării structurii precipitațiilor.

Astfel modelările recente indică o scădere a producției de porumb cu peste 10-13% până în 2050 și peste 15% până în 2070 în cazul scenariului extrem RCP8.5, în medie multianuală (30 ani), scăderile în ani secetoși putând fi mult mai mari.

Regiunile sudice ale României, în special Oltenia și Muntenia, sunt cele mai afectate

Cauzele acestei scăderi în producție sunt reducerea perioadelor de umplere a bobului și stresul termic și hidric din timpul încărcării știuleților.

  • Regiunile sudice ale României, în special Oltenia și Muntenia, sunt cele mai afectate, cu reduceri ale producției care depășesc 15% cauzate de în cadrul datorită creșterii frecvenței și intensității secetei. Aceleași evoluții pot fi așteptate și pentru culturi precum grâul sau floarea soarelui.
  • Studiile efectuate pentru regiunea mai largă indică dinamici similare date fiind riscurile generale pentru sectorul agricol precum secetele, evotranspirația sau fenomenele meteo extreme.

Scăderea producției agricole poate avea un impact economic masiv, atât prin reducerea veniturilor din exportul de porumb și grâu  cât și prin creșterea costurilor pentru irigații și practicile de conservare a solului, notează Mihaela Caian pentru Infoclima.

Raportul integral poate fi citit AICI.


Citește și:

GÂNDUL GREEN. Cornel Belciug, Green Revolution: „Livratorii ne fac educație de transport alternativ”

Soluții simple și EFICIENTE pentru încurajarea transportului alternativ în Capitală. „Lucruri mici, cu un impact foarte mare”

Mai avem unde schia în România pe viitor? Soluții pentru susținerea pârtiilor în fața schimbărilor CLIMATICE

Cum ar putea susține mediul de BUSINESS institutele de cercetare, pentru a nu mai importa soluții

O nouă generație de panouri SOLARE, noi beneficii. „O inovație importantă în industria energetică”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele