GÂNDUL LIVE  Ștefan Mandachi, antreprenor: „Măsurile trebuie să fie dure, să răspundă cei care greșesc, dar pe cei care nu greșesc să îi lăsăm să supraviețuiască măcar”

GÂNDUL LIVE  Ștefan Mandachi, antreprenor: „Măsurile trebuie să fie dure, să răspundă cei care greșesc, dar pe cei care nu greșesc să îi lăsăm să supraviețuiască măcar”
Ștefan Mandachi, intervenție la GÂNDUL LIVE
Publicat: 14/10/2020, 14:13
Actualizat: 14/10/2020, 14:37

Ștefan Mandachi, antreprenorul din Suceava care a construit 1 metru de autostradă, a tras un semnal de alarmă, la GÂNDUL LIVE, despre efectele devastatoare ale măsurilor restrictive pentru industria HORECA și cere responsabililor impunerea unor măsuri dure, dar cei care nu le încalcă să fie lăsați să își continue activitatea.

„Situția la Suceava este nu prea roz, cum este în toată țara. Nu mai suntem vedeta negativă a României, dar situația nu e roz”, a spus la GÂNDUL LIVE Ștefan Mandachi, antreprenorul care, cu investiții în mai multe domenii, resimte impactul măsurilor restrictive impuse industriei HORECA, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ca urmare hotărârii de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%. „Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„HORECA este pusă la pământ”

„În primul rând, pentru antreprenori s-ar putea face mult mai mult”, a spus Mandachi, amintind că, marți, la Suceava, a avut loc un protest inițiat de un antreprenor.

„HORECA este pusă la pământ, mi se pare că este o măsură total discriminatorie, în nicium mall din România nu a fost nici măcar un singur focar, conform INSP, nu am văzut nici măcar un singur om în toate mallurile în care am fost să nu poarte mască. Se intră în mall totalmente verificat, se scanează fiecare om, se verifice să poarte mască și, cu toate astea, deși conform INSP în HORECA a fost un singur focar, în comparație cu zeci de focare în alte zone, noi am fost primii închiși”, este de părere Mandachi.

„Eu sunt primul promotor al purtării măștii. La mine, în hotelurile mele, scrie negru pe alb, fără mască nu intri. Sunt totalmente de acord să ne protejăm, absolut, dar nu sunt de acord să fim discriminați. E singurul lucru pe care l-am cerut. Eu nu am bani investiți doar în industria HORECA, am în patru industrii, dar vorbesc pentru confrații mei din HORECA, dintre care mulți au închis prăvăliile și nu le vor mai deschide niciodată. Da, sunt de acord că trebuie să fie poliția în teren, poliția în civil, să se poarte mască, pentru că din cauza unor inconștienți dintre noi am ajuns în situația în care am ajuns acum”, a spus Mandachi.

„Mai degrabă aș trece școlile în online decât să sacrificăm niște oameni”

„Eu port mască, am o mie de angajați care sunt obligați să poarte mască. De ce să suferim noi din cauza altora care nu poartă mască? Ar trebui să se facă și delimitarea asta: cei care respectă legea să nu sufere. Nu sunt în măsură să dau eu soluții, dar nici nu putem să răspundem noi pentru vina altora. Evident, măsurile trebuie să fie dure, să răspundă cei care greșesc, dar pe cei care nu greșesc să îi lăsăm să supraviețuiască măcar. Pentru că încet, încet, îngropăm întreaga industrie, sunt proteste în toată România”

„Ce facem cu sutele de mii de angajați care rămân pe drumuri? Eu, ieri, am băgat 5.000 de angajați ăn șomaj tehnic, doar dintr-o locație. Oamenii m-au întrebat când ies din șomaj tehnic, nu știu ce să le spun, pentru că stau închise prăvăliile”, a spus Mandachi, subliniind că i se pare o absurditate ca HORECA să fie trasă responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri, creștere care a venit, spune el, după deschiderea școlilor și după alegerile locale.

„Mai degrabă aș trece școlile în online decât să sacrificăm niște oameni care nu au bani din ce să trăiască și care, într-o lună, două, trei, nu vor mai avea ce pune pe masă”, a conchis antreprenorul.

Încasările documentarului „30 de ani si 15 minute” vor fi donate

Ștefan Mandachii a prezentat, la GÂNDUL LIVE, și documentarul realizat, care rulează în cinematografe, și ale cărui încasări vor fi donate victimelor din accidente rutiere.

Documentarul manifest al omului de afaceri Ștefan-Valentin Mandachi (#șîeu), „30 de ani și 15 minute”, a fost proiectat la Sibiu, la Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie), în prezența autorului. Documentarul expune problema lipsei infrastructurii de transport și, implicit, a iresponsabilității autorităților din ultimii 30 de ani. Atitudini care au plasat România pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă și pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.

Trailer: „30 de ani si 15 minute” / AFF 2020

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari