Lipsa autostrăzilor sau defrișările ilegale, printre temele celor 21 de documentare românești selectate la Astra Film Festival 2020

Redactor:
Madalina Prundea
Lipsa autostrăzilor sau defrișările ilegale, printre temele celor 21 de documentare românești selectate la Astra Film Festival 2020
Afișul oficial al festivalului de film de la Sibiu

Astra Film Festival Open Air, care debutează peste două săptămâni, vine cu o selecție de 21 de documentare românești noi, majoritatea prezentate în premieră la Sibiu. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în prezența regizorilor, care vor intra în dialog cu publicul, cu respectarea normelor speciale impuse de contextul epidemiologic la ediția din acest an.

Aproximativ un sfert din cele 80 de documentare selectate din 3.000 de filme înscrise la Astra Film Festival 2020 sunt românești, nou-nouțe și cu subiecte care, potrivit reprezentanților organizatorilor, pun lupa pe ceea ce numesc „România reală”.

Dumitru Budrala: „Aceste realități merită cunoscute și retrăite prin intermediul filmului documentar”

Astra Film Festival 2020 are un format hibrid, în aer liber și online, fiind desfășurată în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19. Cea de a 27-a ediție Astra Film Festival va fi o experiență unică, datorită faptului că Sibiul și natura se transformă în inedite săli de cinema în aer liber.

AFF2020 va avea loc în două părți: Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie), cu proiecții în centrul istoric al Sibiului și la Muzeul Astra, respectiv Astra Film Festival Online (16-25 octombrie), care se va desfășura pe platforma festivalului, astfel tot publicul din România va avea acces la filme.

„În contextul actual, exercițiul de a reflecta la ceea ce se întâmplă în jurul nostru a devenit tot mai important. Perspectiva și munca de ani de zile, pe care o depun regizorii de documentar pentru a aduce pe ecran felii din realitățile care ne înconjoară, este de neprețuit. Aceste realități merită cunoscute și retrăite prin intermediul filmului documentar și astfel vom înțelege mult mai articulat lumea în care trăim”, a declarat regizorul Dumitru Budrala, directorul fondator al Astra Film Festival.

Formatul AFF 2020 pune în prim plan măsurile de protecţie necesare pentru ca festivalul să ofere condiţii de siguranţă pentru participanţi.

Romania „furată ca-n codru”

Potrivit organizatorilor, documentarul manifest al omului de afaceri Ștefan-Valentin Mandachi (#șîeu), „30 de ani și 15 minute”, care va fi proiectat la Sibiu în prezența autorului, expune problema lipsei infrastructurii de transport și, implicit, a iresponsabilității autorităților din ultimii 30 de ani. Atitudini care au plasat România pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă și pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.

Filmul Monicăi Lăzurean-Gorgan, „Lemn” (2020) este un thriller ecologic, care urmărește fenomenul defrișărilor ilegale din țara noastră, dezvăluind o caracatiță mondială de miliarde de euro.

Poveștile nedigerate ale trecutului comunist („Nostalgia dictaturii”, 2020 – Marius Th. Barna),  Revoluția din 1989 – cu focus pe evenimentele de la Sibiu („Omul cu roțile”, 2019 –  Cornel Mihalache) sau explozia nucleară de la Cernobîl („Totul nu va fi bine”, 2020 – Adrian Pîrvu & Helena Maksyom) sunt trei teme care cu siguranță vor produce emoție publicului prin felul în care sunt puse în scenă, au transmis, vineri, organizatorii.

La rândul său, filmul „23 august 1944”, de Andra Tarara (2020) dezvăluie experiența personală a patru cetățeni români de etnie evreiască, aducând o perspectivă nouă asupra acestui eveniment istoric major. Iar „Bugan – Nu am respirat aerul degeaba” (2019), al olandezului Duco Tellegen, expune portretul incredibil al unui dizident politic român din perioada comunistă.

Povești intime prezentate în premieră

Potrivit organizatorilor, filmul lui Ellen Fiske & Joanna Karlberg, „Josefin & Florin” (2019), o poveste de dragoste inedită între Florin, un tânăr rom venit la cerșit și Iosefin, o suedeză, va fi prezentat în premieră absolută în România. Teme precum restabilirea legăturilor cu părinții și chestionarea acestora în legătură cu decizia de a-și abandona responsabilitățile de părinte se articulează puternic și emoționant  în filmele lui Andrei Dăscălescu („Holy Father”, 2020) și Diana Nicolae & Nori Florentina Vito („Come and find me”, 2019).

„Casa cu păpuși”, 2020, debutul regizoral al directorului de imagine Tudor Platon, este o incursiune într-un univers special – vacanța anuală a unor femei de 70 de ani, care întrețin iluzia că, pentru ele, timpul nu a trecut și au rămas aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite ca în urmă cu 50 de ani. „Moartea… punct sau virgulă?” (2020), de Liviu Vasile Popovici, expune mărturiile impresionate ale unor persoane care s-au întors din moarte clinică.

Vocile României pitorești

Spiritul „Deltei” Văcărești, un loc aparte aflat la marginea Bucureștiului, este evocat în două filme („Acasă, my home”, 2020 – de Radu Ciorniciuc, respectiv „The Delta of Bucharest”, de Eva Pervolovici

2020). Sunt filme care redau povești inspirate din viețile reale ale unor oameni care trăiesc sau au trăit în acest loc unic. La rândul lui, Claudiu Mitcu face radiografia familiilor de pescari lipoveni din Sfântu Gheorghe, celebra localitate din Delta Dunării („Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”, 2020).

În filmul „Reflexii din Est”, realizat de Andrea Bortun, regăsim portrete de femei de la țară, aflate într-o permanentă luptă pentru supraviețuire, care se confruntă fie cu violența domestică, fie sunt prinse în vârtejul nevoii de a pleca la muncă în străinătate. Filmul „Between realms” de Maria Cinar-Jiga descrie portretul emoționant al unei tinere de etnie ucraineană, care își împarte timpul între scoala și păstoritul tradițional practicat în satul natal, în sânul familiei. Filmul Alinei Manolache, „Copii pierduți pe plajă” (2020) arată imaginea subiectivă a unei generații care s-a născut și a crescut în „anii liberi” de după 1990 iar acum a ajuns la maturitate, transmit organizatorii Astra Film Festival 2020.

În dulcele grai moldovenesc

Filmul „Eu geniu Cioclea” (2019), în regia Violetei Gorgos, prezintă portretul senzaționalului poet Eugen Cioclea din Chișinău. Iar documentarul lui Pavel Cuzuioc, „Please, hold the line” (2020), ne oferă acces în casele și în cotidianul moldovenesc prin intermediul instalatorilor de la firma de internet, potrivit organizatorilor.

Astra Film Festival 2020, se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
Decizia PROTV: Florin Calinescu e OUT! Ce se intampla la Romanii au talent
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Câți bani plătește Nicușor Dan pe chirie. Unde locuiește primarul Capitalei
Care este legătură între rechini şi vaccinul împotriva coronavirusului
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Sărbătoare mare mâine, 30 septembrie! Toți creștinii în prăznuiesc pe marele mucenic
În sfârșit! Dincă a recunoscut astăzi ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide