GÂNDUL LIVE. Ștefan Mandachi, după ieșirea Sucevei din carantină: A fost o psihoză generalizată. Acum pare a fi o liberare / Trebuie reglementată obligativitatea purtării măștilor – VIDEO

Publicat: 15/05/2020, 13:10
Actualizat: 15/05/2020, 16:07

Antreprenorul Ștefan Mandachi a declarat la GÂNDUL LIVE că în Suceava se resimte într-o oarecare măsură ieșirea din carantină întrucât nu mai sunt filtre de Poliție la intrarea în oraș, însă oamenii ar trebui să fie foarte precauți și responsabili pentru a nu apărea un nou focar care ar plasa din nou orașul „într-o psihoză generalizată”. 

GÂNDUL LIVE. Care este atmosfera din Suceava după ieșierea din carantină

„S-au scos filtrele de la intrarea în oraș. Practic, asta însemna carantina – nu avea nimeni nevoie să ntre sau să iasă dacă nu ave aun motiv justificat. În rest, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Într-adevăr, au ieșit oamenii pe străzi. Cam asta e schimbarea. În rest, toată lumea poartă mască și e cam aceeași atitudine.

Pare a fi o liberare. Pare că s-a încheiat ceva, o etapă. Chiar și noi am avut o strângere de fonduri, și astăzi, odată cu încheierea stării de urgență, am spus că ne apropiem de final. Am spus că până la 1 iunie mai strângem bani ca să terminăm de dotat spitalele așa cum am început. Evident, se simte sentimentul ăsta, dar noi am revenit la birou și așteptăm să vedem ce se legiferează ca să putem să deschidem și noi unitățile, dacă le putem deschide, așa cum au făcut și alți comercianți.

Eu mă gândesc că în momentul în care voi ieși pe stradă, în magazin, la mall, în cinematograf, sau unde se va deschide, va trebui să fiu foarte atent pentru că nu aș vrea să revin în situația în care am fost. În momentul în care izbucnește un nou focar, va trebui să o luăm de la capăt – iar să stăm o lună, două, trei, totul se va bloca.

Odată cu blocajul ăsta va veni și blocajul economic. Ăsta este motivul pentru care eu vreau și le explic și celorlalți să fim extrem de prevăzători, cu mască, cu tot ce e nevoie, ca să nu mai revenim la perioada anterioară care a fost groaznică din punctul ăsta de vedere. A fost o psihoză generalizată în oraș. Deci atenție foarte mare! Așa i-aș îndruma pe toți prietenii mei. Toți ne dorim să nu mai revenim (n.r. la carantină).

Unii spun că ar putea reveni un nou focar, de aceea toată lumea poartă mască și până acum am observat că nu s-a deraiat de la această obligativitate”, a relatat antreprenorul Ștefan Mandachi la GÂNDUL LIVE.

Se găsesc măști în Suceava

„Prețurile sunt mari, într-adevăr. Și eu m-am lovit de situația asta în momentul în care a trebuit să îmi fac socotelile cât m-ar ajunge măștile pentru o singură zi pentru cei 800 de angajați care lucrează în restaurante și cei 210 angajați care lucrează în birourile de contabilitate. Dacă trebuie să schimbăm o mască la 4 ore, ar însemna să avem 2/3/4 seturi de măști/zi per om. Cheltuielile pe lună ar fi foarte, foarte mari. Ar ajunge la 30.000 de euro pentru toate restaurantele doar pentru măști la prețul de 2,23 de lei fără TVA/bucata.

Am văzut că sunt stocuri la prețuri mai mici pentru că oamenii au trăit cu iluzia că o să țină foarte, foarte mult starea de urgență și vor face profituri. Dar acum au mai scăzut prețurile pe online sau la furnizorii care vând engros. La farmacii, într-adevăr, prețurile sunt mari. Chiar și prețul mănușilor este foarte mare în raport cu cât era în trecut. Și prețul unei măști la fel.

Nu știu cum ar trebui reglementată această situație, dar în momentul în care devine obligatorie, cred că statul ar trebui să găsească o soluție pentru antreprenori, pentru firme, pentru companiile care au mii de angajați, să găsească un mijloc de a-i susține și pentru persoanele care nu își permit să le dea gratuit”, a mai precizat acesta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Ce am câștigat și ce am pierdut în două luni de stare de urgență

„Din punct de vedere economic, nu am câștigat nimic pentru că situația este dramatică și nu pare a se regla, chiar dacă observ că se deschid mall-urile mici și unele magazine. Cel puțin în industria HoReCa, pe ramura de restaurante și hoteluri, nu văd o ameliorare foarte curând.

Ce am câștigat? Probabil că unii oameni din echipă, așa cum am văzut și la voi, s-au unificat și și-au unificat obiectivele.

Și eu mi-am descoperit foarte mulți oameni cu care acum rezonez și comunic mai bine, mi-am configurat echipe. În ceea ce privește echipa mea de voluntari, am aflat ce înseamnă să fii cu adevărat voluntar și ce înseamnă să-ți sacrifici din bucățica ta de timp și s-o aloci altora. Cred că acesta este plusul cel mai mare.

Încă ceva ce am învățat în aceste două luni. Să nu mai răspund tuturor idioților care se găsesc să comenteze de pe margine, ei nefăcând absolut nimic. Sunt foarte mulți oameni care cred în teoria conspirației. Și eu am fost subiectul unor astfel de bârfe, dar am învățat să mă focusez pe obiectivul pe care îl am.

Am avut un obiectiv foarte mare – am strâns 1 milion și jumătate de euro. Este cea mai mare strângere de fonduri în 50 de zile, în cât am strâns noi. Sunt în proces de a asimila aceste informații – efectiv să nu îi mai bag în seamă pe unii oameni care nu au altceva de făcut decât să își dea cu părerea. Părerologi de serviciu.

Deci eu nu cred în teoria conspirației, am văzut cu ochii mei, am fost în spital, am descărcat măști, am descărcat combinezoane, viziere, utilaje agregate și echipamente medicale. Am întâlnit cu medici, am cazat în hotel cadre militare, medicale, asistenți ș.a.m.d. și am înțeles exact ce s-a întâmplat.

A fost dramatic. Sper să nu mai revenim. Sper să își revină toate lucrurile la normal. După ploaie vine soare și aștept și eu să vină soarele”, a declarat Ștefan Mandachi la GÂNDUL LIVE.

Ar putea veni un al doilea val al pandemiei?

„Da, cred că ar putea veni un nou val în contextul în care Poliția nu veghează. Poliția trebuie să fie cu ochii pe toți cei care nu se protejează, amenzi, protecție maximă. În acest context, s-ar putea să nu vină un val doi. Pe de altă parte, sunt foarte mulți oameni iresponsabili, sunt foarte mulți oameni care mint. Cunosc oameni care știau că au coronavirus și nu au mărturisit și s-au plimbat prin secții pe la spitale. (…)

Atâta timp cât îi pui în pericol pe ceilalți, cineva trebuie să fie tras la răspundere ca să nu se mai întâmple asta pe viitor. Dacă nimeni nu este tras la răspundere, cu certitudine va veni un val ulterior, mai devreme sau mai târziu, pentru că suntem contaminați de mentalitatea – lasă că merge și-așa – și atunci este posibil să suferim cu toții din cauza unor oameni care nu știu ce gândesc. Sunt convins că nu au avut un anumit nivel de educație, dar asta mai puțin contează acum. Trebuie să fie sancționați. Cine greșește, trebuie să răspundă în fața legii”, a punctat antreprenorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA