Gândul LIVE. Violeta Alexandru: Vrem să plătim 41,5% din salariile celor afectați de criză

Gândul LIVE. Violeta Alexandru: Vrem să plătim 41,5% din salariile celor afectați de criză
Publicat: 28/05/2020, 12:56
Actualizat: 28/05/2020, 13:05

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit în cadrul emisiunii Gândul LIVE că Executivul intenționează să acopere 41,5 % din salariile celor afectați de criza economică în această perioadă. Măsura va fi luată pentru o perioadă de cel puțin trei luni, spune ministrul.

Ce spune ministrul despre cozile de la casele de pensii:

„M-am informat imediat, cu privire la aspect, dacă apar probleme, rog să semnalați imediat, pentru că nu vreau ca revenirea să aibă un impact asupra sănătății. .Am cerut la toate casele de pensii să se ia toate măsurile, să se respecte distanțarea socială. Rămânem în contiunuare la dispoziție prin mijloace elecronice pentru cei care au întrebări. În măsura în care își doresc să vină la casele de pensii trebuie să păstreze o distanță, și să nu se genereze o aglomerație în interior”, a declarat Violeta Alexandru, la Gândul LIVE.

„Românii din străinătate muncesc foarte mult pentru fiecare euro”

În ceea ce privește românii care muncesc în afara țării, ministrul spune că majoritatea sunt harnici și câștigă decent.

„Românii noștri care se duc în străinătate se duc să muncească, să câștige un ban cinsitit, și muncesc foarte mult pentru fiecare euro pe care îl câștigă. Un om conștincios, un om care muncește poate ajunge la o sumă decentă, poate să fie și mai mare dacă lucrează mai mult decât ceilalți (…) Nu face decât să mă bucure acest lucru. Ce m-a interesat pe mine este ca în baza acestei munci să existe contribuții sociale plătite.

Trebuie să avem responsabilitate pentru a aduce contribuții pentru această muncă. M-a interesat să existe o justă evaluare a orelor de muncă. În abatoare va fi un sistem electronic de contorizare a orelor de muncă. Aș vrea să fie evidențiat în mod transparent acest program de lucru și să să regăsească în plata salariilor”, a declarat Violeta Alexandru la Gândul LIVE.

Legat de șomajul tehnic, ministrul a spus că acesta va continua pentru angajații din domeniile care încă sunt afectate de restricții.

„O vom păstra măsura șomajului tehnic în domeniile în care se mențin măsurile de restricție.

Prima măsură care vine în continuarea șomajului tehnic este de acoperire a unei părți din costul salarial pentu angajații din companiile care au beneficiat anterior de șomaj tehnic. Ne adresăm deci celor care au rămas acasă cu șomaj tehnic. Cel mai probabil procentul de acoperire este de 41,5%, dar discutăm inclusiv de o creștere. Măsura va fi pe durata a trei luni”, a mai declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, la Gândul LIVE.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase