OFICIAL. Ministrul Muncii Violeta Alexandru: Primele schimbări din partea Guvernului german – Nu se va mai lucra cu subcontractori, vor fi verificate contractele generale de asigurare medicală și vor fi implementate pontajele digitale – VIDEO

Publicat: 22/05/2020, 11:11
Actualizat: 22/05/2020, 15:33

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru a susținut o declarație de presă începând cu ora 12:00, vineri, 22 mai, despre situația românilor din Germania și revenirea la muncă. Conferința de presă a fost difuzată și pe GÂNDUL.RO

Principalele declarații ale ministrului Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru după vizita în Germania

  • Am fost în trei ferme diferite și am avut discuții utile, aplicate, cu rezultate concrete, cu oficialii germani.
  • De 15 ani, niciun ministru nu s-a deplasat direct în ferme pentru a vedea care sunt condițiile de muncă ale românilor.
  • Nu înțeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. Știe doar să facă scandal și nu rezolvă nicio problemă. Reușește doar să fie furios atunci când un ministru liberal reușește să facă ceea ce ei de ani de zile nu au reușit să facă în acest minister.
  • Mulțumesc presei și jurnaliștilor care au avut răbdarea de a aștepta să termin progamul și să ofer concluziile întâlnirilor mele, dar și celor care au preluat din teren, de la fața locului, presei germane și române, informațiile în mod corect.
  • Eu nu pot să pun o etichetă asupra angajatorilor germani cum că i-ar exploata pe cetățenii români sau străini pentru că nu este adevărat. Am văzut condiții decente și condiții care pot fi îmbunătățite.
  • Unul din lucrurile pentru care am fost recunoscătoare ministrului Muncii din Germania a fost legat de afirmația pe care și-a asumat-o și a făcut-o publică, și anume că este jenat de condițiile din anumite ferme și că se va implica personal și prin echipa sa pentru ca acestea să fie îmbunătățite.
  • O asumare la acest nivel, în urma discuțiilor pe care le-am avut, vă arată că între Guvernul României, ministerul Muncii, și cel al Germaniei, prin ministerul de resort, există o atenție concentrată pe condițiile de muncă ale celor care lucrează în Germania, în primul rând pentru românii noștri pentru că, fără falsă modestie, practic acest subiect a fost adus în atenția publică din Germania ca urmare a vizitei pe care am organizat-o și a consistenției dialogului pe care l-am avut cu cei doi miniștri.
  • Nu fost o vizită protocolară. Era imposibil să generez aceste schimbări sau să conduc discuțiile înspre generarea unor schimbări la nivelul guvernanților germani fără să am întâlniri cu aceștia.
  • Cei care nu au vrut să vadă cealaltă parte a activității mele – vizitele în teren. Sunt primul ministru al Muncii care s-a deplasat în mijlocul existenței unor dificultăți în desfășurarea activității în anumite ferme, sunt primul ministru al Muncii care a fost pe teren și a vorbit cu oamenii. Dar nu aveam cum să generez schimbări fără să colaborez cu oficialii germani. Vizita nu a fost una protocolară sau politică, ci de lucru, cu discuții concrete.
  • La 24 de ore după discuții, au venit și primele schimbări din partea Guvernului german.

Măsuri luate pentru angajații străini, inclusiv cei români

  • Ministrul Muncii, în temeiul dialogului cu mine, a propus, și în Guvernul german s-a luat decizia ca începând cu 1 ianuarie 2021, în industria cărnii, la nivelul angajatorilor din acest domeniu, nu se va mai lucra prin subcontractori.
  • Regimul de protecție socială pe care îl ofereau subcontractorii prin comparație cu contractorul principal era diferit. Ministrul Muncii și-a asumat o asemenea schimbare, iar la începutul anului viitor se vor vedea schimbări pentru cei care lucrează în abatoare. Contractorii sunt obligați să notifice autoritățile despre condițiile de cazare și de transport pentru muncitorii din străinătate, pentru cei care lucrează în aceste abatoare.
  • S-a instituit marcarea digitală obligatorie a orelor de lucru începând de anul viitor pentru evitarea neînțelegerile referitoare la acest aspect. Există în practică, lucru constatat de mine, anumite nemulțumiri din partea românilor noștri, care țin o evidență a orelor de lucru și care, spun dânșii, nu ar coincide fidel cu situația pe care o au angajatorii.
  • Ministrul Muncii a anunțat public că va intensifica controale la nivelul angajatorilor din Germania, atât în industria cărnii, cât și în agricultură.
  • Voi avea un dialog constant pentru a observa rezultatele acestor modificări.
  • Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenție sporită sănătății angajaților. Va dispune verificări la contractul general obligatoriu pentru asigurarea serviciilor medicale pentru toți angajații din agricultură și industria cărnii.
  • Pachetul general pentru asigurarea medicală asigură un pachet minimal de servicii.
  • Dacă românii vor fi diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, vor fi preluați de instituțiile medicale din Germania care sunt foarte eficiente din această perspectivă, după cum mi-a fost prezentată situația.

Concluziile ministrului Muncii după vizita în Germania

„Există o realitate certă pe care am văzut-o, și anume, condiții decente de muncă în multe dintre fermele, respectiv abatoarele din Germania. Am vorbit direct cu românii. Sunt oameni care merg de 7-8 ani în Germania să lucreze și mi-au spus că sunt tratați decent, cu respect, își primesc banii la timp, au condiții decente de cazare, condiții decente aferente activității pe care o desfășoară, au respect din partea angajatorilor, dar mi-au spus și faptul că nu se regăsesc în mesajul public transmis de o parte din clasa politică din România și anume că sunt exploatați de angajtorii din Germania.

România și Germania au o relație lungă de colaborare în ceea ce privește piața de muncă și românii noștri (…) mi-au spus că nu este corect din partea celor care aruncă o etichetă negativă pe umerii angajatorilor din Germania ca această informație să propage în spațiul public”, a explicat Violeta Alexandru.

De asemenea, aceasta a semnalat faptul că există probleme, într-adevăr, ca în orice altă țară.

„Sigur că acolo unde există probleme, așa cum există în orice altă țară, adică angajatori care fac rabat de la standardele de calitate în condițiile de cazare sau modul în care își tratează angajații, acest lucru trebuie semnalat imediat autorităților”, a punctat aceasta.

Sfaturi pentru românii care vor să plece la muncă în Germania

„Îi încurajez pe toții românii care pleacă să lucreze în străinătate în Germania în această perioadă, să se informeze despre condiții, să nu plece fără contract. Autoritățile din Germania m-au asigurat că aceste contracte se trimit atât în germană, cât și română, către cetățenii români, în vederea parcurgerii lor înaintea deplasării la locul de muncă. Să le citească, să pună orice fel de întrebări Inspecției Muncii din România care are din partea mea obligația de a-i sprijini activ pe toți cei care cer ajutorul, să se sprijine la nevoie, dacă apreciează util, pe activitatea celor care deja au fost să lucreze de mulți ani și care s-au lovit de diverse situații sau au o anumită experiență de lucru și le pot oferi asemenea informații, oricum… să plece pe baza unei depline înțelegeri despre condițiile de muncă. Odată ajunși la locul de muncă să țină cont de faptul că Ambasadele și Consulatele noastre sunt în această perioadă foarte atente la toate semnalele primite și să ridice orice fel de problemă, așa cum au făcut-o românii dintr-o fermă care reprezintă totuși o excepție în linia generală de lucru a angajatorilor germani”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Violeta Alexandru, despre situația românilor din regiunea Bonn

„Ferma pe care am vizitat-o și care mi-a oferit prilejul să constat că atunci când apare o problemă ea trebuie rezolvată cu promptitudine. O firmă aflată în insolvență din Germania a fost în situația de a întârzia plățile unor români, este primul an, din câte mi-au spus mulți din cei cu care am vorbit, pentru unii dintre dânșii, după 7-8 ani de lucru la respectivul angajator, în care acesta, pe fondul unor probleme din cauza situației de insolvență, a avut întârzieri de plată. Este o experiență extrem de puternică mai ales pentru românii care au fost acolo pentru prima dată și sunt conștientă de acest lucru. De aceea m-am și deplasat personal ca să mă asigur că lucrurile sunt gestionate în cel mai eficient mod cu putință”, a explicat aceasta.

„Nu mă opresc aici. Nu voi trage de timp, ci dimpotrivă”

„Așa după cum știți, în urma discuției cu administratorul judiciar al fermei, în ziua respectivă, după lungi ore de discuții, acesta a plătit salariile românilor noștri și a dat tot concursul de a-i sprijini pe cei care doresc să se relocheze să meargă să lucreze într-o altă fermă prin Asociația Fermierilor ca să aibă românii noștri opțiuni, dacă doresc să meargă să lucreze în altă parte în zilele următoare. S-a implicat, alături de Consulatul nostru din Bonn, pentru găsirea de soluții de întoarcere în țară pentru românii care doresc acest lucru.

Nu mă opresc aici. Nu voi trage de timp, ci dimpotrivă, în săptămânile viitoare, așa cum am agreat cu omologii mei, cu doamna ministru al Agriculturii, cu ministrul Muncii, vom forma echipe de lucru, pentru a trece în revistă restul aspectelor care pot fi îmbunătățite și pot aduce o creștere a calității condițiilor de trai, de muncă, de salarizare, de protecție socială pentru românii noștri din Germania. Ministrul Muncii din Germania a acceptat propunerea mea de a veni în România la începutul toamnei și am de gând până atunci să generăm rezultate și să avem un bilanț bun care să pună bazele unei colaborări de lungă durată între România și Germania, o țară care îi respectă pe români, o țară care își dorește să păstreze tradiția de colaborare pentru cei care muncesc, care își văd de treabă, care câștigă un ban cinstit în Germania”, a mai anunțat ministrul.

Violeta Alexandru a discutat cu muncitorii români de la ferma din Bornheim/ Ce au reușit să obțină autoritățile române pentru cei plecați la muncă în Germania

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a mers la ferma din Bornheim, unde lucrau sezonierii români, pentru a discuta cu oamenii și a le afla nemulțumirile. În urma discuțiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.

Miercuri, 20 mai, ministrul Muncii a avut o serie de discuții cu reprezentanții Consulatului României la Bonn, cu cei ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociatiei fermierilor, precum și cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim, în vederea găsirii unei soluții pentru lucrătorii români, se arată într-un comunicat al ministerului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere