A fost dezvăluit portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede. Când vor intra în circulație

A fost dezvăluit portretul regelui Charles III pentru viitoarele monede. Când vor intra în circulație
Monedă cu chipul Regelui Charles al III-lea/ Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 30/09/2022, 16:15
Actualizat: 01/10/2022, 01:41

Portretul regelui Charles al III-lea pentru viitoarele monede cu efigia lui a fost dezvăluit vineri de monetăria britanică, Royal Mint. Noile monede vor intra în circulație cel mai probabil în luna decembrie.

Mai exact, chipul noului monarh britanic va apărea pe două monede care fac parte dintr-o serie specială și care celebrează viaţa Reginei Elisabeta a II-a, respectiv pe moneda de 5 lire sterline şi pe cea de 50 de pence.

”Suntem mândri să dezvăluim primul portret oficial al regelui Charles al III-lea, care a fost proiectat de Martin Jennings FRSS și aprobat personal de Majestatea Sa. Primele monede care prezintă efigia fac parte dintr-o colecție memorială a fostei Regine Elisabeta a II-a”, au transmis reprezentanții Royal Mint, într-o postare pe Twitter.

Când vor intra în circulație noile monede

”Monedele vor intra în circulaţie în următoarele luni, probabil în jurul lunii decembrie”, a mai transmis Royal Mint, într-un comunicat de presă.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede purtând efigia Regelui Charles al III-lea, a fost conceput de renumitul sculptor britanic Martin Jennings pe baza unei fotografii şi aprobat de rege.

„Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a afirmat el, spunând totodată că este emoţionat „de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni”, scrie AFP, conform news.ro.

„Potrivit tradiţiei, regele priveşte în stânga, în direcţia opusă reginei Elisabeta a II-a” pe portretul care apare monedele aflate în circulaţie pentru moment, precizează Royal Mint.

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” – unul dintre titlurile de suveran.

Reversul monedei comemorative de 5 lire va prezenta două noi portrete ale Reginei Elizabeth II, concepute de artistul John Bergdahl în colaborare cu Royal Mint.
„Toate monedele britanice care poartă chipul lui Elizabeth II vor rămâne legale şi în circulaţie. Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp”, mai informează Monetăria britanică, care precizează că în Marea Britanie există în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia Elizabeth II şi că acestea vor fi înlocuite în timp.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase