A patra zi de revolte în Kazahstan: Trupele rusești au ajuns. Internetul este blocat. „Ordinea constituțională a fost restabilită”

A patra zi de revolte în Kazahstan: Trupele rusești au ajuns. Internetul este blocat. „Ordinea constituțională a fost restabilită”
Publicat: 07/01/2022, 09:49
Actualizat: 07/01/2022, 09:52

Revoltele din Kazahstan continuă pentru a patra zi consecutiv. Trupele rusești au răspuns apelului făcut de liderul autoritar al statului, pentru a reprima protestele guvernamentale. 

Ministerul de Interne din Kazahstan a anunțat că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați” și 18 ofițeri de securitate au fost uciși în timpul revoltelor, provocate de creșterea prețului combustibilului, scrie BBC.

ONU, SUA, Marea Britanie și Franța au cerut tuturor părților să renunțe la violențe.

Internetul este oprit, iar puține informații sunt transmise. Peste 3.000 de persoane au fost arestate, a declarat Ministerul de Interne.

Potrivit presei locale, în toată țara au fost amenajate 70 de puncte de control.

Într-o comunicat transmis presei, președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat că „ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile țării” și că „autoritățile [au] ținut situația sub control”.

Președintele statului a spus că manifestațiile au fost organizate de „teroriştii” pregătiţi în străinătate, adăugând că operaţiunile vor continua până când „militanţii vor fi complet eliminaţi”.

Cum au ajuns trupele rusești în Kazahstan

Pe măsură ce protestele au escaladat, președintele Tokayev a făcut apel la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pentru sprijin. Blocul include Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan și Armenia.

Astfel, circa 2.500 de soldați în Kazahstan. CSTO spune că trupele au rolul de a menține pacea și de a apăra instituțiile de stat și cele militare. Forțele de ordine vor rămâne pe teritoriul țării timp de câteva zile care s-ar putea prelungi până la câteva săptămâni, transmite agenția de presă rusă RIA.

Analiză CNN: Cum ar putea revoluţia din Kazahstan să-i strice socotelile lui Vladimir Putin

Pentru președintele rus Vladimir Putin, evenimentele care se desfășoară peste granița sa de sud sunt îngrijorătoare. Rusia are relații strânse cu Kazahstanul și depinde de Cosmodromul Baikonur ca bază de lansare pentru toate misiunile spațiale cu echipaj rusesc. Națiunea din Asia Centrală are și o minoritate etnică rusă semnificativă: aproximativ 20% din populația Kazahstanului este de etnie rusă, se arată într-o analiză CNN.

Fostul președinte autocrat Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul, a demisionat în 2019, dar a rămas o figură puternică în politică, asta până miercuri, când a fost concediat de la Consiliul de Securitate.

Kremlinul este preocupat mai ales de criza din Ucraina, iar evenimentele din Kazahstan au un potențial de distragere nedorită.

Este de aşteptat, în acest condiţii, ca Moscova să se folosească de contactele din elita populaţiei Kazahstanului, împreună cu alte surse şi contacte din mediile economice, de afaceri dar şi ale organizaţiilor de securitate, pentru a înăbuşi protestele.

Reacția Americii

Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfășurarea trupelor rusești pe teritoriul Kazahstanului.

„Statele Unite și, sincer, întreaga lume vor urmări orice încălcare a drepturilor omului. Şi monitorizăm, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

De la ce au pornit revoltele

Tulburările au început duminică când costul gazului petrolier lichefiat (GPL) – pe care mulți oameni din Kazahstan îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile – s-a dublat, fapt ce a scos protestatarii în stradă.

Guvernul a spus că plafonul prețului combustibilului va fi restabilit în următoarele șase luni. Dar anunțul nu a reușit să pună capăt protestelor, care s-au extins pentru că s-au adăugat și alte nemulțumiri politice.

Kazahstanul este adesea descris ca fiind un stat autoritar, iar majoritatea alegerilor sunt câștigate de partidul de guvernământ cu aproape 100% din voturi. Nu există o opoziție politică.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA