Agenția Internațională a Energiei recomandă reducerea cu un sfert a cererii pentru combustibili fosili, pentru a limita încălzirea globală

Agenția Internațională a Energiei recomandă reducerea cu un sfert a cererii pentru combustibili fosili, pentru a limita încălzirea globală
Publicat: 26/09/2023, 18:21
Actualizat: 26/09/2023, 18:38

Cererea pentru combustibili fosili ar trebui redusă cu 25% până în 2030, pentru a limita încălzirea globală, conform unui scenariu evocat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), care insistă pentru intensificarea cooperării internaționale în sensul atingerii obiectivelor de atenuare a efectelor modificărilor climatice.

”Actualizarea Foii de parcurs spre emisii zero arată că ambițiile mai mari și acțiunile de implementare, susținute printr-o cooperare internațională mai puternică, vor fi esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice. Planul de eliminare a emisiilor cu efect de seră din sectorul energetic mondial și de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius rămâne viabil datorită atingerii unui nivel-record în utilizarea tehnologiilor cu energie curată, deși impusul trebuie să crească rapid în multe domenii”, arată noua ediție a raportului ”Foaia de Parcurs spre Emisii Zero”, elaborat de Agenția Internațională a Energiei (IEA).

”Ținerea în viață a obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius necesită acțiuni comune rapide în întreaga lume. Vestea bună este că știm ce trebuie să facem și cum trebuie să procedăm. (…) Dar avem un mesaj foarte clar: Cooperarea internațională puternică este crucială pentru succes. Guvernele trebuie să separe clima de geopolitică, dată fiind amploarea provocărilor actuale”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei.

Foaia de Parcurs prezintă un plan spre eliminarea emisiilor poluante din sectorul energetic mondial până în 2050, dar recunoaște importanța stimulării unei ”tranziții echitabile” care să țină cont de diversele specificități naționale. Spre exemplu, economiile avansate ar urma să elimine mai rapid emisiile poluante, pentru a le acorda mai mult timp națiunilor emergente și aflate în dezvoltare.

În noul scenariu propus de Agenția Internațională a Energiei, creșterea capacităților pentru energie curată ar reduce cu 25% cererea pentru combustibili fosili până în 2030, iar emisiile poluante ar scădea cu 35% comparativ cu nivelul maxim, înregistrat în 2022. Până în 2050, cererea pentru combustibili fosili ar scădea cu 80% la nivel mondial.

”Drept rezultat, nu mai sunt necesare noi proiecte pe termen lung în sectorul petrolului și gazelor și nici noi mine de cărbuni sau extinderi ale minelor existente. (…) Raportul evidențiază importanța intensificării cooperării internaționale pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Avertizează că eșecul de a lansa ambiții și acțiuni suficiente până în 2030 ar crea riscuri climatice suplimentare și ar face atingerea obiectivului de limitare a încălzirii la 1,5 grade dependent de tehnologii pentru absorbirea dioxidului de carbon, care sunt scumpe și netestate la nivel extins”, subliniază Agenția Internațională a Energiei.

Citește și:

Ziua Mediului și neutralitatea climatică, obiectiv prioritar al UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto