Prima pagină » Știri externe » AIEA: Iranul continuă să își extindă capacitățile de îmbogățire a uraniului

AIEA: Iranul continuă să își extindă capacitățile de îmbogățire a uraniului

AIEA: Iranul continuă să își extindă capacitățile de îmbogățire a uraniului
Iranul a continuat să sfideze marile puteri, sporindu-și capacitatea de îmbogățire a uraniului, afirmă AIEA într-un raport difuzat miercuri, în contextul în care negocierile cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat urmează să fie reluate în septembrie, relatează AFP.

În raportul trimestrial privind situația din Iran, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că țara dispune de-acum de 1.008 centrifuge din generația a doua (IR-2m) la instalația nucleară de la Natanz, în comparație cu aproape 700 înregistrate în urmă cu trei luni.

Pe 24 august, niciuna dintre aceste centrifuge – care servesc la îmbogățirea uraniului – nu se afla totuși în producție, se arată în document.

Președintele în exercițiu al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Fereydoon Abassi Davani a evaluat recent la aproximativ 1.000 numărul noilor centrifuge.

Teheranul a crescut și numărul de centrifuge din prima generație (IR-1) la 15.416, cu aproximativ 1.860 mai multe decât cele menționate în raportul anterior. În instalația subterană de la Fordo (centru), numărul acestora a rămas, în schimb, același, și anume 2.710.

Occidentali și Israelul suspectează Iranul că vrea să dezvolte arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil. Teheranul afirmă, însă, că îmbogățește uraniu până la nivelul de cinci și 20%, în vederea producerii de electricitate și pentru sectorul medical. Țara este vizată de serie de sancțiuni ONU, din partea Statelor Unite și Uniunii Europene (UE), din cauza programului nuclear.

Cu ajutorul unui echipament mai performant, occidentalii se tem că Iranul ar putea să producă mai ușor uraniu îmbogățit, la un nivel de puritate necesar fabricării armei nucleare (90%). În total, Iranul a produs 372,5 kilograme de uraniu îmbogățit la nivelul de 20%, reprezentând cu 48,5 kilograme mai mult decât în urmă cu trei luni.

Însă o parte din cantitate a fost convertită în combustibil, rămânând doar 185,8 kilograme, mai puțin decât cele 240-250 de kilograme necesare, în opinia unor experți, în vederea fabricării bombei atomice.

Anunțul a fost făcut în contextul în care miercuri, anterior prezentării raportului, AIEA a confirmat reluarea pe 27 septembrie, la Viena, a negocierilor cu Iranul, întrerupte la jumătatea lui mai.

Aceasta va fi cea de a 12-a reuniune de la începutul lui 2012 și prima după alegerea noului președinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat.

Rohani, un fost negociator din partea Iranului cu marile puteri, a îndemnat la o „înțelegere constructivă cu lumea” în vederea soluționării crizei. Fără să fie dispus să renunțe la îmbogățirea uraniului, el a subliniat că Iranul este pregătit pentru mai multă transparență în dosarul nuclear.

Agenția ONU vrea un acord (o „abordare structurală” în jargonul diplomatic) cu Republica islamică, care să îi garanteze un acces mai larg la instalații, documente sau persoane, cu scopul de a verifica dacă regimul a acționat sau nu în vederea creării armei atomice înainte de 2003.

Ea reclamă, de asemenea, un acces la instalația militară de la Parchin, lângă Teheran, unde suspectează că autoritățile au efectuat teste prin explozii convenționale cu aplicabilitate în domeniul nuclear.

În noul raport, Agenția ONU prezintă o listă de puncte aflate în dificultate între cele două părți în cadrul a zece reuniuni anterioare. Agenția reclamă să nu ofere „încă de la început toate detaliile despre modul în care va efectua verificări, despre dată sau loc”. Ea mai dorește să fie în măsură să revină asupra unui punct discutat deja, o solicitare respinsă în mod public în repetate rânduri de către Ali Asghar Soltanieh, reprezentantul Iranului la AIEA.

Acesta va părăsi postul la 1 septembrie. Potrivit agenției Irna, el va fi înlocuit de Reza Najafi, actualul director general însărcinat cu Afaceri Politice și Internaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De la instalarea la putere, Rohani a efectuat o serie de schimbări în echipa de negociatori în domeniul nuclear.

Citește și

Mediafax
Ilie Bolojan susţine creşterea normei didactice: 'Nu este o tragedie să predai 20 de ore'
Digi24
Vladimir Putin, o nouă conversație cu Donald Trump. Când vor vorbi cei doi
Cancan.ro
EL este italianul de 48 de ani ucis de urs, pe Transfăgărășan. IREAL ce a putut să facă înainte de atacul fatal
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
Mediafax
HOROSCOP 4 iulie. Zi decisivă pentru Lei, Peștii joacă periculos iar Taurii află un adevăr neașteptat
Click
Cum au reacționat turiștii români când au văzut prețul unei sticle de apă în supermarketurile din Grecia. „La noi e considerată lux”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Doi soți care își renovau singuri casa veche au avut un „șoc complet” când au văzut ce era în pereții acesteia
Digi24
CCR susține că judecătorii care își încheie mandatul în acest an nu au cerut prime de 180.000 de lei fiecare
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Cei doi și-au spus ADIO, la doar un an de la căsnicie 😲
Ce se întâmplă doctore
O recunoști? Acum e una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Mulți nu știu din prima cine este
observatornews.ro
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
StirileKanalD
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
KanalD
A murit actorul Michael Madsen, starul filmelor „Reservoir Dogs” și „Kill Bill”. Avea 67 de ani
Ciao.ro
Ce alte vedete din România suferă de cancer la colon + Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Promotor.ro
Te poți trezi cu un bilet „surpriză” în geam. Cea mai frecventă greșeală a șoferilor din București
Descopera.ro
Prima specie care a călătorit în jurul Lunii NU a fost omul
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
Evz.ro
Atenție la carburantul din Bulgaria! Multe mașini se strică
A1
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
O mamă însărcinată și cu doi copii a fost ucisă. Asemănări tulburătoare cu cazul Teodorei Marcu!
RadioImpuls
O tânără de 29 de ani a intrat în comă după ce și-a făcut un tatuaj la o petrecere de burlăcițe: "Starea ei este critică. Inima, rinichii și plămânii cedează". Apelul disperat făcut de prietena ei: "Vă rog. Vă cerem urgent ajutorul"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ce se întâmplă cu Adam, după prima beție?
Descopera.ro
Mii de angajați Microsoft concediați, în timp ce gigantul investește masiv în Inteligența Artificială