„Am intrat într-o mare încurcătură”. Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană. EXCLUSIV

„Am intrat într-o mare încurcătură. Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană. EXCLUSIV
Publicat: 03/08/2016, 20:30
Actualizat: 30/08/2016, 20:43

Deși, aparent, poate reprezenta o „mișcare bună” pentru viitorul Marii Britanii, tabăra politică din care face parte succesoarea lui David Cameron lasă semne de întrebare privind șansele unui Brexit „de succes”. Cel puțin asta consideră Seb Dance, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, ales pe listele Partidului Laburist, care este de părere că membrii Partidului Conservator „încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile și implicațiile economice ale Brexitului”.

Cum a ajuns Marea Britanie în această situație? Imaginea de ansamblu ar indica „un eșec al leadership-ului politic”, în timp ce, punctual, Seb Dance arată către David Cameron, care „a pariat într-un mod inacceptabil viitorul țării”, fapt ce a condus la rezultatul referendumului și, implicit, la ceea ce vedem astăzi la Londra: „o instabilitate politică”. Astfel, din poziția în care se află, Regatului Unit îi va fi dificil să negocieze „o variantă mai bună decât cea a apartenenței la Uniunea Europeană”, iar „pe măsură ce efectele economice generate de Brexit se vor cristaliza”, numărul britanicilor care regretă ieșirea Marii Britanii din UE va crește.

Cu toate acestea, Seb Dance nu exclude o întorsătură de situație în ceea ce privește procesul de părăsire a blocului comunitar, însă este sceptic cu privire la asumarea politică de care Guvernul de la Londra ar trebui să dea dovadă, în contextul unei „trădări” a mandatului conferit de rezultatul referendumului din 23 iunie.

„Faptul că Marea Britanie are pentru a doua oară în istoria sa o femeie prim-ministru este clar o mișcare bună pentru țara noastră. Însă, având în vedere că este o conservatoare, acest lucru nu îmi dă mari speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți”, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Seb Dance.

Întrebat dacă consideră că Theresa May va putea costrui o „Marea Britanie mai bună” și dacă va putea face „din Brexit un succes”, precum a afirmat noul șef al Executivului britanic, Seb Dance a subliniat că nu are încredere în capacitatea conservatorilor de a servi până la capăt aceste promisiuni: „În aceeași măsură, nu cred că membrii Partidului Conservator înțeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, așa cum susține Theresa May”, a adăugat europarlamentarul britanic.

În ceea ce privește viitorul Partidului Conservator, condus acum de Theresa May, Seb Dance prefvede conflicte interne, în condițiile în care „conservatorii încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile și implicațiile economice ale Brexitului”.

„Dacă pierdem accesul la piața unică a bunurilor și serviciilor, a Uniunii Europene, practic ne zdrobim economia. În schimb, dacă rămânem, îi trădăm pe cei din tabăra „leave”. Pentru că niciunul dintre conservatori nu înțelege aceste aspecte, prefigurez conflicte în cadrul partidului lor”, a punctat europarlamentarul britanic.

„Identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”

Pus în fața rezultatului referendumului din 23 iunie, când aproape 51,9 la sută dintre cetățenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere, Seb Dance a îndemnat tânăra generație să nu renunțe să lupte, în condițiile în care „identitatea noastră europeană nu poate fi îndepărtată în baza unui vot”. În acest context, Seb Dance a mărturisit că a apreciat enorm solidaritatea de care a dat dovadă Gândul prin prisma campaniei „Romanians Adopt Remainians”.

„Dacă România își dorește să le întindă o mână acelor britanici care au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, acest lucru nu poate fi decât de aplaudat, în condițiile în care anticipez că vom încerca să găsim căi de reintegrare în blocul comunitar, odată ce ieșirea se va concretiza. Vorbim de o întreagă generație de tineri care se simt europeni. La rândul nostru, suntem solidari cu voi. Precum Jo Cox a spus, „avem mai multe lucruri în comun decât cele care ne-ar putea separa””, a mai declarat Seb Dance.

„David Cameron a pariat într-un mod inacceptabil viitorul țării”

Revenind, ce a determinat rezultatul referendumului din 23 iunie și cum de Marea Britanie a ajuns aici? Deși Seb Dance consideră că este un mit informația vehiculată de site-urile de știri, potrivit căreia britanicii au căutat pe Google ce presupune Brexitul, după exprimarea votului în favoarea părăsirii blocului comunitar, un lucru este cert: „vorbim de un eșec al leadership-ului politic”, în condițiile în care „premierul David Cameron a pariat într-un mod inacceptabil viitorul țării, pariu pe care l-a pierdut”.

„Consider că David Cameron s-a temut să își confrunte colegii care l-au antagonizat în permanență în contextul crizei europene, iar rezultatul este ceea ce vedem astăzi: o instabilitate politică (…) Marea Britanie este un membru valoros al Parlamentului European. Consider că pierderea este una cât se poate de reală, iar rezolvarea ei trebuie să împiedice, în primul rând, contaminarea altor țări. În viziunea mea, va fi foarte dificil pentru Marea Britanie, din poziția în care se află, să găsească o variantă mai bună decât cea a apartenenței la Uniunea Europeană”, este de părere Seb Dance, care nu exclude ca numărul celor care regretă că au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE să crească, odată ce efectele economice generate de Brexit vor prinde contur.

„Am început să învinovățim imigranții mult prea ușor. Executivul britanic nu a contestat deloc această practică”

La acest eșec a condus și discursul antiimigrație, exploatat de UKIP, partid eurosceptic care a făcut o întreagă campanie pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Întrebat ce valențe reale a avut această presupusă „problemă” a imigranților în Marea Britanie, europarlamentatul britanic a explicat, pentru Gândul, de ce subiectul a reușit să manipuleze o mare parte din electorat și cine se face vinovat pentru lipsa de redresare a discursului.

„Imigranții nu stau la baza problemelor pe care le avem în Marea Britanie. Cele mai multe dificultăți cu care ne confruntăm fie că este vorba de lipsa accesului la servicii sau angajările din sectorul public sunt chestiuni care revin Guvernului britanic pentru rezolvare, prin îmbunătățirea investițiilor, targetarea mai bună a proiectelor de intervenție, reducerea austerității și nu numai. Mă tem că ne aflăm într-o situație în care am început să învinovățim imigranții mult prea ușor, iar Executivul britanic nu a contestat deloc această practică, pentru a nu fi chestionat, ulterior, cu privire la schimbarea poziției sale. Așa că am intrat într-o mare încurcătură și mă tem că partidele populiste și parte din reprezentanții media sunt, parțial, de învinovățit”, a explicat Seb Dance.

„Mă tem că extrema dreaptă va crește în sondaje pe măsură ce așteptările populației nu vor fi îndeplinite”

Practic, toate aceste lucruri cumulate nu au făcut decât să alimenteze „succesul” partidelor de extremă dreaptă în ochii electoratului, pentru care a devenit la modă acuzarea construcției europene pentru orice problemă din societate. În acest sens, explică Seb Dance, „motivul pentru care partidele extremiste au câștigat atât de mult teren are la bază un raționament simplist: învinovățirea celuilalt, a imigrantului pentru ce nu funcționează pentru ei”.

„Dacă ne confruntăm cu o creștere a ratei criminalității, dacă există probleme privind accesul la serviciile publice mereu este de vină străinul, imigrantul, refugiatul. Și tot așa. A devenit „la modă” să acuzi Uniunea Europeană pentru apariția oricărei probleme. Mai mult, este utilizat cu precădere limbajul emoțional, care nu servește deloc nimănui. Toate acestea au condus, altfel, la creșterea popularității extremei drepte. Să fiu onest, mă tem că extrema dreaptă va crește în sondaje pe măsură ce așteptările populației nu vor fi îndeplinite, de-a lungul procesului de părăsire a blocului comunitar, care nu va putea furniza elementele la care au sperat cei din tabăra „leave””, a detaliat europarlamentarul britanic.

„Guvernul britanic își face iluzii crezând că va putea obține ce își dorește”

În ceea ce privește modul în care negocierile Marii Britanii vor decurge cu Uniunea Europeană, europarlamentarul britanic este de părere că avem de-a face cu două mentalități care nu par să ajungă la un numitor comun. Mai exact, în timp ce în Marea Britanie predomină ideea că britanicii pot obține tot ceea ce își doresc, cu alte cuvinte, accesul la piața unică, restricții cu privire la libera circulație și contribuție o la buget, de cealaltă parte, cei din Uniunea Europeană consideră că britanicii nu ar trebui să aibă acces la piața unică fără acceptarea liberei circulații și menținerea contribuțiilor, „care, deși ușor reduse, se păstrează la un nivel ridicat și, în felul acesta, niciuna dintre părți nu poate fi împăcată”.

„Guvernul britanic își face iluzii crezând că va putea obține ce își dorește când este evident că va fi mult mai greu decât își imaginează. La acest capitol ne vom confrunta cu cea mai mare problemă, mai ales în ceea ce privește timpul, având în vedere că Executivul de la Londra nu are intenția să invoce Articolul 50 (n.r – al Tratatului de la Lisabona) prea curând, contrar sentimentului care planează în Marea Britanie. Acesta va fi, în opinia, un alt subiect de dispută. Cu cât neînțelegerile între cele două tabere vor continua, cu atât va fi mai dificilă obținerea unui acord care să satisfacă ambele părți”, a mai spus Seb Dance.

„Varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, însă acest lucru reprezintă o provocare politică extrem de mare”

Întrebat dacă poate fi vorba de o întorsătură de situație în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Seb Dance a afirmat că nu exclude această variantă, însă efectul său ar însemna „o trădare a mandatului conferit de rezultatul referendumului”. Cu toate acestea, Seb Dance este de părere că rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană ar fi de dorit, însă nu crede că Executivul de la Londra își va asuma o asemenea provocare politică.

„Dacă părăsim Uniunea Europeană și piața unică, o să sfârșim prin a ne distruge economia, ceea ce îi va atinge pe cei mai vulnerabili și va conduce, implicit, la ascensiunea extremei drepte. Dacă rămânem în UE, argumentând că nu putem găsi o variantă mai bună și că pentru a ne salva economia trebuie să rămânem în piața unică europeană, din nou ar însemna să ne trădăm votanții ceea ce ar duce la noi tensiuni și, oricum, la creșterea influenței extremei drepte. Oricare dintre aceste două variante nu ar însemna decât o nouă sursă de conflict. Cu toate acestea, consider că varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, însă acest lucru reprezintă o provocare politică extrem de mare pe care actualul Guvern nu cred că și-o va însuși”, a detaliat europarlamentarul britanic.

„Scoția nu poate bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană”

Cu toate că Scoția, al cărei premier, Nicola Sturgeon, a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independență și posibila disoluție a Marii Britanii, conform Constituției sale nu poate bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Seb Dance spera că Executivul de la Londra va lua în considerare poziția sa cu privire la Brexit, dar și ale Londrei și Gibraltarului, care au îmbrățișat puternic teza rămânerii.

„Sper ca Executivul să ia în considerare aceste opinii și nu numai. Vorbim de regiuni extrem de importante care au făcut parte din tabăra „remain”, precum Anglia, Bristol, Exeter Manchester, Liverpool, ale căror opinii trebuie să fie respectate în cadrul procesului de negociere”, a mai spus Seb Dance.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată