Amendă record în SUA: 1,8 mld. dolari pentru insider trading, după ce fondul SAC a pledat vinovat

Amendă record în SUA: 1,8 mld. dolari pentru insider trading, după ce fondul SAC a pledat vinovat
SAC Capital Advisors, unul dintre cele mai performante fonduri de hedging din SUA în ultimii 20 de ani, a pledat "vinovat" la acuzații de utilizare de informații privilegiate pe bursă (insider trading) și va plăti o amendă de 1,8 miliarde dolari, sancțiune record pentru acest tip de infracțiune.
Publicat: 05/11/2013, 14:14
Actualizat: 05/11/2013, 14:14

SAC Capital Advisors, unul dintre cele mai performante fonduri de hedging din SUA în ultimii 20 de ani, a pledat „vinovat” la acuzații de utilizare de informații privilegiate pe bursă (insider trading) și va plăti o amendă de 1,8 miliarde dolari, sancțiune record pentru acest tip de infracțiune.

Fondul controlat de miliardarul Steven A. Cohen a înregistrat în ultimii 20 de ani un radament mediu anual de 25%, iar portofoliul administrat personal de Cohen nu a afișat niciodată pierderi, potrivit Bloomberg.

Pe baza acestor performanțe, Cohen poate fi considerat cel mai bun trader de acțiuni din istorie, cu o abilitate neobișnuită de a anticipa evoluția prețurilor la bursă.

SAC a pledat vinovat în cadrul unei înțelegeri cu reprezentanții Departamentului Justiției și va fi sancționat cu 1,8 miliarde de dolari, reprezentând amenzi și renunțarea la o parte din câștigurile dobândite ilicit. De asemenea, fondul nu mai are voie să administreze bani și active pentru investitori din afara firmei.

După ce a fost pus sub acuzare în luna iulie, fondul a negat în repetate rânduri toate acuzațiile aduse de procurori.

„SAC s-a concentrat pe angajarea celor mai buni oameni, care au fost dotați cu rețele extinse pentru a ocoli canalele tradiționale de comunicare. Oameni pregătiți să obțină informații confidențiale pentru a facilita tranzacțiile ilicite”, a declarat April Brooks, agent special al Biroului Federal de Investigații (FBI).

Averea lui Stephen A. Cohen este evaluată de Bloomberg Billionaires Index la 9 miliarde de dolari. Pentru el, lovitura de imagine reprezintă o lovitură mai grea decât sancțiunea financiară hotărâtă de autorități, potrivit prietenilor și colegilor săi. În perioada de glorie, în 2007, SAC controla active de 16,5 miliarde de dolari.

Cohen este „obsedat să câștige”, fie pe terenul de golf, fie la bursă, iar scopul său a fost întotdeauna să fie recunoscut ca un investitor de talie mondială, în aceeași ligă cu nume precum Warren Buffett sau George Soros, afirmă surse din anturajul miliardarului, citate de Bloomberg.

Sancțiunea de 1,8 miliarde de dolari include o amendă de 616 milioane de dolari dispusă anterior, în luna martie, de către Comisia pentru valori mobiliare din SUA, care a intentat o acțiune civilă în justiție împotriva fondului.

Procurorul american Preet Bharara a declarat că investigația privind activitățile SAC continuă, iar înțelegerea cu fondul nu presupune imunitate pentru nicio persoană implicată.

Cohen nu a fost pus sub acuzare și își susține în continuare nevinovăția.

SAC a precizat într-un comunicat că își asumă răspunderea „pentru cele câeva persoane care au pledat vinovat și a căror conduită a facilitat acuzațiile împotriva fondului”.

„Acțiunile acestor răufăcători nu sunt reprezentative pentru cele 3.000 de persoane oneste care au lucrat la fond în cei 21 de ani de activitate. Chiar și o persoană care trece linia către o conduită ilicită este prea mult și regretăm profund apariția acestei situații”, se arată în comunicat.

Cohen a fost „premiul suprem” vânat de autorități, însă oamenii legii nu au putut face legătura între infracțiunile de care au fost găsiți vinovați diverși angajați ai SAC și șeful instituției. Începând din 2009, aproxiamtiv 90 de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, dintre care 75 au primit condamnări. Printre aceștia, un fost membru în consiliul de administrație al Goldman Sachs, un fost executiv al IBM, avocați și chiar un medic.

Investigația autorităților în operațiunile SAC a condus la pedepse cu executare, o sinucidere și urmărirea unui fugar până în India. Cel puțin patru fonduri de hedging au fost închise în urma informațiilor descoperite de anchetatori.

Cohen, care descria odată legislația privind tranzacțiile cu informații privilegiate drept „foarte vagă”, va fi obiectul unor sancțiuni administrative din partea Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, deoarece nu și-a îndeplinit atribuțiile de a supraveghea activitățile fondului pe care îl conduce.

În pofida randamentelor ridicate, care au ridicat multe semne de întrebare pe Wall Street, SAC a intrat în atenția autorităților în 2006, în timpul anchetei privind fraude și activități de insider trading la fondul Galleon, în urma căreia miliardarul Raj Rajaratnam a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului