António Guterres: Lumea se va confrunta cu o catastrofă în ceea ce privește educația

António Guterres: Lumea se va confrunta cu o catastrofă în ceea ce privește educația
António Guterres: Lumea se va confrunta cu o catastrofă în ceea ce privește educația. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/08/2020, 09:02

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a avertizat marți că lumea urmează să se confrunte cu „o catastrofă a unei generații” din cauza faptului că școlile au fost închise la nivel global din cauza pandemiei de COVID-19.

El a adăugat că întoarcerea copiilor la școală în siguranță trebuie să fie „o prioritate” pentru statele lumii, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Guterres a spus că la jumătatea lunii iulie școlile erau închise în aproximativ 160 de țări, situație care afectează peste un miliard de elevi, în timp ce peste 40 de milioane de copii nu au fost la grădiniță.

Aceștia se adaugă deja celor peste 250 de milioane de copii care deja nu mergeau la școală dinaintea începerii pandemiei. Oficialul a adăugat că doar un sfert din elevii din țările în curs de dezvoltare dobândesc abilități de bază la finalizarea învățământului secundar.

„Acum ne confruntăm cu o catastrofă a unei generații, ceea ce ar putea duce la pierderea unui potențial uman uriaș, ar putea șterge decenii de progres și ar putea agrava inegalitățile. Odată ce transmiterea la nivel local a COVID-19 este controlată, revenirea elevilor în școli în siguranță trebuie să fie o prioritate maximă. Consultarea cu părinții, profesorii și tinerii este esențială”, a spus Guterres la evenimentul de lansare al campaniei „Salvați-ne viitorul”, desfășurată de ONU.

Donald Trump cere și el redeschiderea școlilor

Recomandările ONU privind redeschiderea școlilor la nivel global vin și în contextul în care președintele Statelor Unite, Donald Trump, cere ca școlile să se redeschidă, în pofida opoziției din partea unor profesori și părinți, în timp ce numărul de cazuri de COVID-19 este în creștere în multe părți ale țării.

În Statele Unite, peste 4,6 milioane de oameni au fost diagnosticați cu COVID-19 din luna februarie, când a fost înregistrat primul caz pe teritoriul american. Totodată, peste 155.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli. Dintre acestea, 25.000 și-au pierdut viața doar în luna iulie, lună în care numărul de cazuri s-a dublat în 19 state americane.

La nivel mondial, peste 18 milioane de oameni au fost testați pozitiv pentru COVID-19, iar peste 689.000 au decedat din cauza acestei afecțiuni.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase