Apelul unui șef de stat: De ce suntem atât de preocupați să nu îl ofensăm pe Putin, care trimite trupe pentru a ucide și pentru a ocupa teritoriul ucrainean?

Apelul unui șef de stat: De ce suntem atât de preocupați să nu îl ofensăm pe Putin, care trimite trupe pentru a ucide și pentru a ocupa teritoriul ucrainean?
Publicat: 25/09/2014, 10:47
Actualizat: 03/02/2019, 16:26

„Situația (din Ucraina) se deteriorează. Trupele rusești sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei. Aceasta înseamnă că Europa și lumea întreagă permit Rusiei să fie o țară care nu numai că își amenință vecinii, ci organizează și un război împotriva vecinilor săi. Este același lucru cu terorismul internațional pe care îl avem în Irak și Siria”, a declarat Dalia Grybauskaite, potrivit ediției electronice a Washington Post.

Președintele lituanian a mers și mai departe, comparând comportamentul Rusiei cu cel al grupării Stat Islamic în Irak și Siria. „Cred că Rusia își terorizează vecinii și folosește metode teroriste”, a precizat ea.

„În Ucraina este un război real. Uniunea Europeană și majoritatea liderilor lumii încearcă să vorbească despre aceasta ca și cum nu ar fi un război, ci un fel de sprijin acordat unor elemente teroriste. Am văzut Crimeea. La început au fost oamenii verzi după care armata rusă. Acum este același lucru în estul Ucrainei. Și sunt sigură că acesta nu este ultimul teritoriu unde Putin își va demonstra puterile”, a adăugat ea.

Președintele lituanian consideră că în cazul în care sancțiunile vor fi slabe sau nu vor fi implementate, Putin va încerca să unească estul cu sudul Ucrainei și cu Crimeea. „A spus recent că în două zile este capabil să ajungă la Varșovia, Statele Baltice și București. Așa că este o amenințare deschisă la adresa vecinilor săi”, a explicat ea, adăugând că „Rusia de astăzi a lui Putin este pregătită și vrea să meargă la război”, spre deosebire de Europa și Occident, care nu vor acest lucru.

Grybauskaite consideră, de asemenea, că țara sa este în pericol deși este membră NATO. Ea susține că Articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice privind apărarea colectivă „nu îl va opri pe Putin de la planurile sale dacă acesta nu vede acțiuni reale din partea liderilor europeni și internaționali”. „Ei doar vorbesc. Trebuie să îl oprim (pe Putin) în Ucraina. Și până acum, acest lucru nu a fost înțeles. De aceea spun că în Europa de astăzi, conducerea este preluată de Putin, nu de Occident”, afirmă ea.

Grybauskaite a reiterat criticile sale la adresa țărilor occidentale pentru că au acceptat condițiile impuse de Putin la negocierile de la Minsk, ceea ce a însemnat practic „împărțirea Ucrainei”. „De ce suntem atât de preocupați să nu îl ofensăm pe Putin, care în prezent trimite trupe pentru a ucide și pentru a ocupa teritoriul ucrainean? De ce nu suntem sensibili la ce simt ucrainenii? Mai devreme sau mai târziu îl vom numi terorist și criminal …”, a adăugat ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...