Bilanțul cutremurului de 6,4 grade din Japonia: sute de victime

Bilanțul cutremurului de 6,4 grade din Japonia: sute de victime
Publicat: 15/04/2016, 11:42

Replicile cutremurului au continuat și vineri, astfel că orașul Kumamoto, situat la l 8,3 kilometri de epicentrul seismului, a fost lovit de 130 de replici ale cutremurului până vineri dimineață.

Mii de oameni au rămas fără acces la curent electric și apă potabilă, iar centralele nucleare nu au fost afectate de seism. Circa 12.200 de gospodării au rămas fără electricitate în insula Kyushu, iar circa 58.000 nu au acces la apă potabilă.

Oficialii japonezi susțin că replicile s-au încheiat pentru moment, dar riscul pentru alte replici ale cutremurului va rămâne în vigoare pentru încă o săptămână.

Cutremurul inițial a avut loc la ora locală 21.26 (15.26, ora României), la adâncimea de doar 23 de kilometri, în Marea Chinei de Est. Epicentrul a fost la 8,3 kilometri nord-vest de orașul japonez Kumamoto, la opt kilometri sud-vest de Ueki, la nouă kilometri sud-est de Tamana și la 20 de kilometri nord-vest de orașul Uto. Institutul seismic nipon a emis avertizare de tsunami în urma cutremurului, dar alerta a fost anulată după câteva ore.

Deși magnitudinea cutremurului de joi a fost mult mai mică față de cea de 9,0 grade a seismului de pe 11 martie 2011, care a declanșat un tsunami masiv și reacții nucleare în Fukushima, în care au murit 20.000 de persoane, intensitatea cutremurului a fost similară.

Peste 44.000 de persoane au fost evacuate în centre de adăpost și școli, în timp ce alți locuitori și-au petrecut noaptea afară după ce s-a produs cutremurul.

Printre victimele scoase de sub dărâmături se află și o fețiță de cinci luni. Mai multe spitale au fost nevoite să evacueze pacienți. Peste 3.000 de militari, polițiști și pompieri au fost mobilizați în zonă.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a garanta siguranța locuitorilor”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe comitetului parlamentar.

Cele mai multe victime decedate provin din Mashiki, o localitate cu o populație de 34.000 de locuitori, aflată în apropierea epicentrului cutremurului.

Numeroase clădiri și drumuri s-au surpat în Kumamoto, iar în Kyushu traficul feroviar este întrerupt după ce un tren a deraiat pe fondul producerii cutremurului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase