BLINDATELE UCRAINENE au intrat în Slaviansk, fieful prorușilor. UPDATE: Armata rusă RĂSPUNDE

Publicat: 24/04/2014, 19:30
Actualizat: 29/09/2018, 12:38

Forțele militare ucrainene continuă să preia controlul unor orașe sau regiuni din estul țării controlate de separatiști proruși. După „eliberarea” – în formularea ministerului de Externe de la Kiev – unor localități din jurul orașului Slaviansk, trupele ucrainene au înaintat, joi, și au ajuns cu blindatele în bastionul separatiștilor.

Vehiculele au trecut pe lângă un avanpost în flăcări al rebelilor, despre care militanții au declarat pentru AFP că a fost incendiat de ei înșiși. Deasupra blindatelor, survola un elicopter militar ucrainean. Martorii relatează că s-au auzit focuri de armă.

Un militar ucrainean a fost rănit, în noaptea de miercuri spre joi, într-un asalt al militanților, în apropiere de Slaviansk, a anunțat Ministerul Apărării, precizând că viața soldatului nu e în pericol. Potrivit sursei citate, a fost vorba despre o tentativă de a fura armament dintr-o bază militară din Artemvisk. Aproape 100 de separatiști au deschis focul, folosind „arme automate, mitraliere și grenade”. „Atactorii au fost respinsși și au suferit pierderi importante”, a declarat președintele interimar, Aleksandr Turcinov.

gândul transmite în format LIVE TEXT principalele informații despre criza din Ucraina:

UPDATE 16:00 Armata rusă răspunde operațiunilor Kievului și lansează noi manevre militare la granița cu Ucraina, a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a precizat că exercițiile au început deja.

UPDATE 15:40 Gazprom, producătorul rus de gaze naturale, le-a trimis ucrainenilor de la Naftogaz o notă de plată de 11,4 miliarde de dolari, sumă care reprezintă penalități pentru încălcarea contractului de livrare de gaze. Mai exact, partea ucraineană este penalizată de ruși pentru că ar fi cumpărat anul trecut doar o treime din gazele naturale asumate în contractul lor: 13 miliarde de metri cubi, din totalul de peste 41.

UPDATE 14:40 Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, face apel la părțile ucraineană și rusă să implementeze Acordul de la Geneva, mediat săptămâna trecută de SUA și UE: „În mod regretabil, ultimele evenimente par să arate că nu toată lumea este dispusă să pună în aplicare acest acord”, a spus Michael Mann. Întrebată dacă CE considera operațiunea antiteroristă a guvernului de la Kiev ca înscriindu-se în termenii Acordului de la Geneva, Mann a răspuns: „Avem încredere deplină în guvernul ucrainean că va implementa termenii acordului. Am văzut semnale pozitive în acest sens. Recunoaștem dreptul Ucrainei de a lua acțiuni legitime pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”.

Comisia a confirmat, de asemenea, că au loc în acest moment consultări cu statele membre privind impactul economic al trecerii la al treilea nivel de sancțiuni împotriva Rusiei, respectiv sancțiunile economice și comerciale. Despre sancțiunile de până acum, Putin a admins joi că ele au afectat economia Rusiei, însă nu „critic”.

UPDATE 14:10 Corespondentul BBC, Steve Rosenberg, tocmai a ajuns în Slaviansk și relatează că situația este calmă aici, oamenii sunt pe străzi, drumurile sunt deschise și, din loc în loc, pot fi văzute patrule proruse. O relatare similară vine și din partea corespondentului The Guardian, Alec Luhn, care se află la un punct de control nou instituit, la aproximativ 13 kilometri de sudul Slaviansk, unde militarii verifică mașinile de armament și explozibil.

UPDATE 13:50 La Slaviansk vin întăriri pentru separatiști din orașele din apropiere, anunță presa rusă.

UPDATE 13:45 Președintele rus, Vladimir Putin, iese cu noi amenințări după operațiunea forțelor ucrainene în estul țării: (traducere aproximativă, sursa informațiilor – Reuters, n.red.) Dacă autoritățile din Kiev au folosit armata în estul Ucrainei, este o crimă foarte gravă împotriva propriului popor. Este o operațiune de reprimare care va avea consecințe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relațiile interguvernamentale. Dacă autoritățile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală”.

UPDATE 13:30 Ministerul ucrain de Interne susține că a preluat controlul primăriei din Donețk, ocupată de proruși de mai bine de o săptămână, informează The Guardian.

UPDATE 13:17 „Până la cinci teroriști au fost uciși” în confruntările din Slaviansk, a anunțat ministerul de Interne. Victimele sunt din tabăra milianților proruși.

UPDATE 13:15 Trei puncte de control ale separatiștilor din Slaviansk au fost distruse, anunță ministerul de Interne. Presa din Rusia prezintă ultimele evenimente din estul Ucrainei sub forma unui război civil care stă să izbucnească.

UPDATE 12:50 Serviciul de presă al regiunii Donețk, din care face parte Slaviansk, a anunțat, citând medicii din zonă, că o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în schimburile de focuri. Nu există informații în acest moment privind afilierea celor doi oameni, respectiv dacă erau din tabăra separatistă sau proguvernamentală.

Sursa: Twitter

FOTO: Euromaidan PR/Twitter

KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/MEDIAFAX

Punct de control ucrainean în apropiere de Slaviansk

La sosirea trupelor în oraș, personalul civil din primăria Slavianskului „a primit ordin să evacueze clădirea”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a liderului separatist Viaceslav Pnomarev, precizând că „persoanele înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc”.

Tot joi, ministerul de Interne a anunțat că a preluat controlul asupra primăriei din Mariupol (port, sud-est), controlată de separatiști din 13 aprilie. Seara trecută, același anunț a fost făcut despre orașul Sviatorghisk.

Președintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a ordonat, miercuri, reluarea „operațiunilor antiteroriste” în estul țării, după armistițiul de Paști. Tot miercuri, însă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat Ucraina cu o intervenție militară precum cea din Georgia, în 2008. „Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele rușilor sunt atacate în mod direct, așa cum au făcut, de exemplu, în Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internațional. Un atac împotriva cetățenilor ruși este un atac împotriva Rusiei”, a avertizat șeful diplomației ruse, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna