Bloomberg: Germania ar putea avea DIFICULTĂȚI în atingerea obiectivelor tranziției energetice, pe fondul problemelor bugetare

Bloomberg: Germania ar putea avea DIFICULTĂȚI în atingerea obiectivelor tranziției energetice, pe fondul problemelor bugetare
Publicat: 03/02/2024, 07:30

Germania ar putea avea dificultăți în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor poluante, în contextul în care Fondul special pentru tranziție energetică are un deficit de zece miliarde de euro, conform grupului media Bloomberg.

Problemele Fondului de transformare amenință proiecte esențiale în materie de energie solară și hidrogen, afirmă oficiali guvernamentali de la Berlin, sub protecția anonimatului.

”În momentul de față, nu este posibil să oferim informații definitive pe această temă, totul depinde de diverși parametri și de estimări care trebuie actualizate”, a comunicat Ministerul german de Finanțe.

Coaliția care susține Guvernul Olaf Scholz a fost nevoită să restructureze sursele de finanțare după ce Curtea Constituțională a decis la sfârșitul anului trecut că nu era posibil transferul unor fonduri de 60 de miliarde de euro, rămase necheltuite din pandemie, către proiectele de tranziție energetică și ecologică.

Bugetul pe anul 2024 a fost aprobat în mod preliminar, dar Guvernul de la Berlin a fost nevoit să limiteze creditarea externă, iar situația financiară generează preocupări privind atingerea obiectivului de diminuare a emisiilor poluante cu 65% până în anul 2030.

”Principala problemă este că Germania ar trebui să facă investiții masive în cursul acestui deceniu pentru accelerarea tranziției climatice, pentru asigurarea energiei accesibile și transformarea industriei, care trebuie să se detașeze de gazul ieftin din Rusia. Însă, în acest moment, nu pare să existe un consens favorabil în acest sens”, afirmă Jens Burchardt, expert la filiala din Berlin a Grupului de Consultanță Boston (BCG) și fondatorul Centrului pentru Climă și Sustenabilitate.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a anunțat un plan de subvenții pentru reducerea emisiilor poluante din industrie, dar resursele, care ar trebui să atingă volumul de 49 de miliarde de euro anul acesta, sunt limitate.

”Pregătirile inițiale pentru elaborarea proiectului de buget pe anul 2025 sunt în curs, procedurile vor începe curând”, a subliniat Ministerul Economiei de la Berlin.

În acest context, este incert dacă Berlinul va putea demara proiectele de construire a 40-50 de centrale pe hidrogen și gaz, pentru realizarea tranziției de la sistemele pe bază de cărbune.

Bugetul Germaniei, adoptat în Bundestag, după săptămâni de dispute

Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, au aprobat vineri bugetul pe anul 2024, fiind prevăzute cheltuieli de 476,8 miliarde de euro și credite de 39 de miliarde de euro. Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziție) a criticat planul bugetar elaborat de Guvernul Olaf Scholz. ”Fondurile nu sunt repartizate în mod corect. Actuala coaliție guvernează separat de interesele populației”, a acuzat Christian Haase, un politician CDU responsabil de afacerile bugetare.

În pofida protestelor fermierilor, noul plan bugetar prevede reducerea treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă. De asemenea, vor fi reduse fondurile pentru indemnizații sociale și vor fi majorate taxele impuse traficului aerian. Pentru a intra în vigoare, bugetul va trebui aprobat și de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului, astfel că ar putea suferi anumite modificări, la cererea reprezentanților landurilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia SUA a generat locuri de muncă PESTE AȘTEPTĂRI, dar nu este clar dacă ritmul va putea fi menținut

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii