Cancelarul Austriei se opune preluării de migranți din tabăra Moria din Grecia, care a fost distrusă de un incendiu

Redactor:
Andrei Vacaru
Cancelarul Austriei se opune preluării de migranți din tabăra Moria din Grecia, care a fost distrusă de un incendiu
Cancelarul Austriei se opune preluării de migranți din tabăra Moria din Grecia, care a fost distrusă de un incendiu. Sursa foto: Profimedia

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a reiterat sâmbătă opoziția sa față de preluarea de solicitanți de azil din tabăra de refugiați Moria, din insula grecească Lesbos.

Tabăra de refugiați a fost distrusă de un incendiu puternic, iar anunțul lui Kurz a fost criticat de către aliații săi de la guvernare, Partidul Verzilor, dar și de către reprezentanți ai opoziției, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Incendiul care a distrus tabăra de refugiați Moria a lăsat peste 13.000 de oameni fără adăpost, acest incident readucând în atenție situația refugiaților și migranților din Uniunea Europeană.

Germania și Franța au fost de acord să preia aproape 400 de minori neînsoțiți, aceștia fiind deja transferați din Lesbos în Grecia continentală.

Cu toate acestea, unele state europene, printre care Austria, Polonia și Ungaria se opun unor astfel de relocări.

Într-un mesaj video postat pe YouTube, Kurz a comparat situația din tabăra Moria cu cea din vara lui 2015, când un număr mare de solicitanți de azil au încercat să ajungă în Europa de Vest folosind așa-numita rută balcanică.

El spune că „imaginile oribile din gara din Budapesta” i-au determinat la acea vreme pe politicieni să cedeze și să deschidă granițele.

„Dacă vom ceda acum, riscăm să facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în 2015. Riscăm să le dăm speranțe false oamenilor. Europa nu are nevoie de politici simbolice”, a spus Kurz.

Poziția lui Kurz, criticată în Austria

Vicecancelarul Werner Kogler, din Partidul Verzilor, care susține preluarea de migranți din Moria, a declarat că din ce în ce mai mulți cetățeni, membri ai Partidului Conservator al lui Kurz, dar și organizații religioase și ONG-uri se declară în favoarea preluării de refugiați din tabăra distrusă de incendiu.

Declarația lui Kogler a fost făcută în cadrul unui interviu difuzat sâmbătă, dar care fusese înregistrat înaintea publicării mesajului lui Kurz. Ulterior, un purtător de cuvânt al vicecancelarului a informat că oficialul nu are nimic de adăugat.

Șefa social-democraților, Pamela Rendi-Wagner, a scris pe Twitter că „salvarea vieților nu este niciodată o politică simbolică”.

Conferința Episcopilor Catolici din Austria a făcut apel la Guvern să preia „un număr echitabil de refugiați” și a adăugat că bisericile sunt pregătite să îi găzduiască pe aceștia.

Poliția a făcut uz de gaze lacrimogene sâmbătă în Lesbos în timpul unui protest al refugiaților, care solicită să li se permită să părăsească insula. Autoritățile elene au anunțat că au început să construiască o nouă tabără pentru aceștia, însă refugiații sunt nemulțumiți de situație, temându-se că noua tabără va avea aceleași condiții de trai ca cea distrusă.

Autoritățile de la Atena au anunțat joi că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de refugiații din tabără care au fost nemulțumiți de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Tabăra Moria, care a fost plasată în carantină după ce 35 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la începutul săptămânii, găzduiește 13.000 de persoane, de peste șase ori capacitatea sa maximă, de 2.200 de persoane.

Peste 4.000 de copii trăiesc în această tabără, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000...
Ursula von der Leyen: Livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările UE ar putea începe în...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
A MURIT! Este vorba despre o vedeta din trustul PRO TV
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Anunț pentru toți românii de la bloc cu centrale termice de apartament. Cum faci economie...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 29 octombrie. Mută și munții din...
Inchide