Franța și Germania caută soluții pentru refugiații afectați de incendiul din tabăra Moria din Grecia

Redactor:
Andrei Vacaru
Franța și Germania caută soluții pentru refugiații afectați de incendiul din tabăra Moria din Grecia
Franța și Germania caută soluții pentru refugiații afectați de incendiul din tabăra Moria din Grecia. Sursa foto: Profimedia

Franța și Germania lucrează împreună pentru a găsi o soluție pentru refugiații afectați de incendiul de miercuri din tabăra Moria, aflată pe insula elenă Lesbos, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

El a declarat joi că speră să includă „cât mai multe țări europene cu putință” în planul privind ajutorarea migranților aflați în respectiva tabără, informează CNN.

„Ne coordonăm, Franța și Germania, și încercăm să includem cât mai multe țări europene cu putință, pentru a primi refugiații, mai ales pe cei minori, în concordanță cu solicitările Guvernului grec”, a declarat Macron.

El a declarat că Europa trebuie să fie solidară cu Grecia în fața „realității oribile cu care ne confruntăm”.

Macron a mai adăugat că detaliile cu privire la măsurile pe care Franța și Germania le vor lua în acest caz vor fi făcute publice „în următoarele ore”.

„Ceea ce se întâmplă în Moria este o catastrofă din punct de vedere umanitar. Cât de repede posibil vom clarifica, împreună cu Comisia Europeană și cu statele UE care doresc să ajute, modalitatea prin care putem sprijini Grecia. Acestea includ distribuirea refugiaților către statele europene care sunt dispuse să îi primească”, a scris ministrul german de Externe, Heiko Maas, pe Twitter.

Incendiul ar fi fost provocat chiar de către refugiați

Autoritățile de la Atena au anunțat joi că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de refugiații din tabără care au fost nemulțumiți de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Tabăra Moria, care a fost plasată în carantină după ce 35 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la începutul săptămânii, găzduiește 13.000 de persoane, de peste șase ori capacitatea sa maximă, de 2.200 de persoane.

Peste 4.000 de copii trăiesc în această tabără, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

Într-un discurs televizat, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a decretat stare de urgență în Lesbos și a condamnat acțiunile persoanelor din tabără despre care a spus că au provocat incendiul.

„Recunosc că acolo sunt condiții dificile. Cu toate acestea, nimic nu poate fi considerat un alibi pentru reacțiile violente. Și cu atât mai puțin pentru revolte de asemenea amploare. Situația din Moria nu poate continua, pentru că vorbim despre o problemă de sănătate publică, umanitate și siguranță națională în același timp”, a scris Mitsotakis.

Un incendiu de amploare a izbucnit miercuri în tabăra de refugiați Moria, de pe insula Lesbos din Grecia, una dintre cele mai mari astfel de tabere din Europa.

Nu au fost raportate victime, dar George Moutafis, un fotograf aflat la fața locului, a informat că tabăra este „complet distrusă”.

„Tabăra Moria nu mai există. A fost distrusă complet. Containerele și corturile au fost complet distruse. Incendiile au fost acum stinse. Mulți migranți s-au întors în tabără și încearcă să își recupereze bunurile”, a spus Moutafis.

O organizație pentru apărarea drepturilor omului din Germania a informat că incendiul a fost provocat de unii dintre migranții cazați în tabără.

Aceștia ar fi fost nemulțumiți de măsurile impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus, dar și de condițiile dificile de trai din respectiva tabără.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide