Câți ani le va lua americanilor să se vaccineze anti-Covid și de ce operaţiunea Warp Speed nu a prins viteză

Câți ani le va lua americanilor să se vaccineze anti-Covid și de ce operaţiunea Warp Speed nu a prins viteză
Operațiunea Warp Speed ​​este un parteneriat public-privat inițiat de guvernul SUA pentru a facilita și accelera dezvoltarea, fabricarea și distribuția vaccinurilor COVID-19, a terapiei și a diagnosticului (Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ)
Publicat: 02/01/2021, 17:17
Actualizat: 02/01/2021, 17:19

În ritmul actual de distribuire a vaccinului Covid-19, program condus de vicepreşedintele Mike Pence, are nevoie de 10 ani pentru a vaccina toţi locuitorii ţării, conform unei analize realizate de NBC News.

Programul presupune vaccinarea a 20 de milioane de oameni până la jumătatea anului, dar – statistic vorbind – acest lucru este realizabil doar dacă pe zi mai mult de 3 milioane de oameni vor primi vaccinul, comentează Aleph News.

SUA a vaccinat doar 2,79 milioane de persoane până pe 30 decembrie, majoritatea fiind medici şi bătrâni, deși obiectivul inițial era de 20 de milioane de persoane până la începutul lui 2021.

Dar problema este că distribuirea este lentă. Mai puţin de 3 milioane de americani şi-au luat doza vaccinului Covid-19 Pfizer sau Moderna. Până acum nu suntem aproape de operaţiunea obiectivului Warp Speed* de a distribui 20 de milioane de doze până ieri şi dacă nu lansăm vaccinurile ar putea merge rău chiar înainte ca acestea să fie scoase de pe rafturile congelatorului”, transmit jurnaliștii de la NBC News.

*Operațiunea Warp Speed ​​este un parteneriat public-privat, inițiat de guvernul SUA, pentru a facilita și accelera dezvoltarea, fabricarea și distribuția vaccinurilor COVID-19, a terapiei și a diagnosticului.

În New York, cifrele sunt mai bune, dar în continuare în alte părţi ale ţării există doar un mic procent din vaccinurile distribuite de guvern.

Speranţa este că administraţia Biden în viitor va adopta o abordare mai agresivă pentru a încerca să ajute autorităţile locale de sănătate din statele oraşelor, să facă acest proces de distribuţie a vaccinului să se mişte mult mai repede decât a fost”, a precizat Ron Allen, corespondent NBC NEWS.

SUA rămâne cea mai afectată naţiune cu 20,6 milioane de cazuri confirmate şi peste 356.000 decese.

Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19. Cum a reușit

Israelul a vaccinat împotriva coronavirusului peste un milion de persoane, având cea mai mare rată de vaccinare din lume. Israelul are o rată de 11,55 doze de vaccinare la 100 de persoane, urmat de Bahrain la 3,49 și Marea Britanie la 1,47, potrivit unui site de monitorizare la nivel global, afiliat Universității Oxford, infromează BBC.

În comparație, Franța a vaccinat în total 138 de persoane, până la 30 decembrie, iar țara noastră se afla pe 1 ianuarie pe locul 15 în ceea ce privește rata de vaccinare, în total 11.656 primind prima doză.

De ce Israelul a reușit să vaccineze atât de multe persoane?

Israelul a început vaccinările pe 19 decembrie și vaccinează aproximativ 150.000 de persoane pe zi, acordânbd prioritate persoanelor de peste 60 de ani, lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor care sunt vulnerabile din punct de vedere clinic.

Totodată, statul și-a asigurat aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech în urma negocierilor, încă de la începutul pandemiei. De asemenea, persoanele care fac parte din categoriile prioritizate pentru vaccinare sunt contactate prin intermediul sistemului de sănătate – legea îi obligă pe israelieni să aibă un anumit prestator de servicii medicale.

BioNTech caută în Europa parteneri pentru producerea vaccinului anti-Covid. De ce România nu poate fi inclusă în proiect

Pentru că nu mai fac față cererilor, nemții de la BioNTech caută parteneri în Europa, ca să producă vaccinul anti-COVID. Doar că vaccinul ARN-mesager este prea dificil de produs în România, potrivit unui CEO al unei companii farmaceutice din țara noastră.

În România, mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie. Aţi văzut acel flacon mic, este un flacon de 2 ml din care se trag 5 doze de vaccin. E o tehnologie de divizare în fracţiuni mici şi în flacon, pentru care din câte ştiu eu nu există linii de ambalare în România, iar păstrarea acelui lanţ de frig la -80 de grade Celsius, cu siguranţă, va fi foarte dificilă în fabrici care au o altă tehnologie”, a precizat Dragoş Damian, CEO Terapia, citat de Aleph News.

Pentru Europa, este fabricat la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite, dar nici ea nu mai face față comenzilor.

Cu o capacitate de producție de 400 de milioane de doze de vaccinuri și medicamente injectabile pe an, uzina nu face față comenzilor imense, deși a angajat 150 de oameni de curând.

BioNTech a cumpărat o fabrică de la un alt gigant farmaceutic, Novartis, la Marburg, în Germania. Acolo ar trebui să înceapă producția de vaccin, în februarie.

Are acorduri și cu alte cinci fabrici din Europa, dar sunt puține cele care pot respecta cerințele tehnice ale vaccinului.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului