Ce urmărește Putin înlăturându-și toți vechii aliați: „Sunt excesiv de bogați și corupți”

Ce urmărește Putin înlăturându-și toți vechii aliați: Sunt excesiv de bogați și corupți
Publicat: 16/11/2016, 17:05
După ce în luna august a acestui an a fost anunțată demiterea șefului de ca­binet Serghei Ivanov, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui, a venit acum rândul ministrului Economiei, Alexei Ukiukaiev, să fie înde­părtat, scrie Ziarul Financiar.
Anchetatorii ruși au anunțat că mi­nistrul a fost reținut într-un caz de luare de mită având legătură cu o achi­ziție de 5 mld. dolari a gigantului petrolier de stat Rosneft, potrivit Reuters. Uliu­kaiev, un tehnocrat în vârstă de 60 de ani care a supravegheat vân­zarea de active de stat, este cel mai înalt oficial rus reținut în timpul mandatului de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.
Televiziunea de stat s-a grăbit să prezinte arestarea ministrului ca parte a eforturilor autorităților de combatere a corupției. Decizia ar putea fi în același timp o dovadă a conflictelor de la cele mai înalte niveluri ale puterii și ar putea anunța schimbări mai ample înainte de alegerile prezidențiale din 2018. Potrivit Comitetului Investigativ, o agenție de stat care anchetează cele mai impor­tante delicte, Uliukaiev a cerut mită de 2 milioane de dolari de la Rosneft în schimbul aprobării achiziției de către companie a unei participații la produ­cătorul de petrol Bashneft.
Arestarea importantului economist liberal a șocat guvernul și elita de bu­siness, potrivit Bloomberg. Oferta Ros­neft, lansată de șeful companiei Igor Sechin, un alt apropiat al lui Putin, a pro­vocat un conflict la nivel înalt în interiorul guvernului. Premierul Dmitri Medvedev și alți oficiali, printre care și ministrul economiei, s-au opus tranzacției. Într-un final, Uliukaiev a aprobat-o în urma intervenției lui Putin. Cu doi ani în urmă, Putin îl lăuda pe Uliukaiev, caracterizându-l drept „unul dintre cei mai buni experți ai noștri în domeniul economiei”.
„Uliukaiev a fost asociat cu reforme economice liberale și mulți din elită nu-l plăceau. Acest lucru sugerează că ar putea exista un motiv politic”, spune Olga Kriștanovskaia, de la Academia de Științe a Rusiei, citată de Bloomberg.
Putin a fost informat despre caz „de la lansarea anchetei”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Dacă va fi găsit vinovat, Uliakaiev ar putea petrece până la 15 ani în închisoare.
Uliakaiev este de departe cea mai proeminentă figură implicată într-un val recent de cazuri extreme de mediatizate lansate împotriva unor guvernatori, miniștri adjunctți și oficiali, acuzați de corupție, fraudă.
Dmitri Polevoi, economist în cadrul ING Groep, spune, citat de Bloomberg, că cel mai pesimist scenariu ar fi ca arestarea ministrului economiei să reprezinte începutul unei ofensive împotriva liberalilor din guvern, creditați cu limitarea consecințelor economice negative ale declinului prețurilor petrolului.
Potrivit Reuters, Alexander Șokin, președinte al Uniunii Industrialiștilor și Antreprenorilor din Rusia, s-a declarat sceptic cu privire la veridicitatea și logica acuzațiilor formulate împotriva lui Uliakaiev.
Potrivit lui Andrei Kolesnikov, președinte al Russian Domestic Politics and Political Institutions Program din cadrul Carnegie Moscow Center, intenția lui Putin este de a-și alcătui o nouă gardă.
„Vechii asociați sunt îndepărtați sub diferite pretexte și prin diferite mijloace. Putin știe că vechii aliați sunt obosiți, ineficienți, adesea excesiv de bogați și destul de corupți, și nu are nevoie de astfel de oameni pentru un nou mandat de președinte. Are nevoie de persoane puțin mai tinere care să-i îndeplinească ordinele fără să pună întrebări. Membrii noii gărzi a lui Putin se consideră deja subordonați loiali și, spre deosebire de cei din vechea gardă, nu se așteaptă ca președintele să le fie prieten”, scrie Kolesnikov într-un comentariu publicat pe project-syndicate.org.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată