CERN va face o pauză de aproape doi ani după descoperirea bosonului lui Higgs

CERN va face o pauză de aproape doi ani după descoperirea bosonului lui Higgs
Publicat: 15/02/2013, 12:20
Actualizat: 29/03/2019, 21:40

CERN, laboratorul european de cercetări nucleare, aflat la frontiera franco-elvețiană, în apropiere de Geneva, va face o pauză de aproape doi ani, după extraordinara descoperire din iulie 2012 a unei particule cu caracteristici compatibile cu cele ale bosonului lui Higgs, informează AFP.

Această pauză are ca scop efectuarea unor lucrări de renovare și de îmbunătățire a acceleratorului de particule – LHC (Large Hadron Collider) -, ale cărui coliziuni de particule au condus la descoperirea din 2012.

Pe 4 iulie 2012, CERN a anunțat că a identificat în procent de 99,9% un nou boson, care părea să fie compatibil cu bosonul lui Higgs.

CERN a precizat că sunt necesare teste suplimentare pentru a determina dacă acea particulă posedă într-adevăr toate caracteristicile prevăzute pentru bosonul lui Higgs.

Cunoașterea proprietăților acestei particule poate să orienteze cercetarea științifică dincolo de modelul standard și să deschidă calea spre descoperirea unei noi fizici, precum aceea care guvernează supersimetria sau materia neagră.

În mod concret, LHC a oprit coliziunile de particule joi, iar toate echipamentele sale vor fi oprite complet în cursul zilei de sâmbătă.

LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume și a fost pus în funcțiune în noiembrie 2009. A fost construit într-un tunel subteran circular (circumferința de 26,6 kilometri) ocupat de predecesorul său, LEP (Large Electron Positron).

Spre deosebire de LEP, LHC accelerează protoni (din familia hadronilor), pentru a produce coliziuni. LEP accelera electroni sau pozitroni.

Această pauză de aproape doi ani va fi prima oprire de exploatare pentru LHC, denumită LS1 (Long Shutdown 1).

Timp de doi ani, nu vor mai exista coliziuni de particule, însă vor fi întreprinse lucrări pentru a renova instalațiile și pentru a pregăti LHC pentru un nou ciclu de exploatare, la o energie mai înaltă.

În plus, vor fi efectuate o serie de lucrări la alte acceleratoare de la CERN, precum Sincrotonul cu protoni (PS) și Supersincrotonul cu protoni (SPS).

În cazul SPS, aproximativ 100 de kilometri de cabluri vor fi eliminate sau înlocuite, din cauza „îmbătrânirii” lor, cauzată de expunerea la radiațiile din tunel.

Pe parcursul ultimilor trei ani, LHC a produs „peste 6 milioane de miliarde de coliziuni, iar această performanță a depășit toate așteptările”, a declarat Steve Myers, directorul departamentului de acceleratoare și de tehnologie din cadrul CERN.

Echipele de savanți de la CERN au reușit să reducă la jumătate intervalul dintre pachetele de protoni care alcătuiesc fasciculele, iar luminozitatea acestora nu a încetat să crească.

Această îmbunătățire a performanțelor obținute pe parcursul unui an a permis experimentelor derulate la LHC să obțină rezultate importante și mai repede decât era prevăzut. În afară de particulele compatibile cu bosonul lui Higgs, experimentele de la CERN „au realizat numeroase alte studii care îmbunătățesc felul în care oamenii de știință înțeleg materia fundamentală”, se afirmă într-un comunicat CERN.

Din cele 6 milioane de miliarde de coliziuni protoni-protoni produse de LHC, 5 miliarde de coliziuni au fost catalogate ca fiind interesante.

Dintre acestea, doar aproximativ 400 de coliziuni au condus la descoperirea particulei de tipul Higgs.

În 2012, performanța LHC a fost de două ori mai importantă decât cele din 2011. Luminozitatea sa a atins o valoare de două ori mai mare față de valoarea maximală din 2011 și energia de coliziune a crescut de la 7 TeV (tera electronvolți) în 2011 la 8 TeV în 2012.

În 2015, în momentul repunerii sale în funcțiune, LHC va fi exploatat cu o energie de coliziune și mai mare, de 13 TeV, și cu o luminozitate și mai mare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana