China reacționează după raportul SUA: Nivelurile de radiații sunt normale în jurul centralei nucleare Taishan

China reacționează după raportul SUA: Nivelurile de radiații sunt normale în jurul centralei nucleare Taishan
Centrala nucleară Taishan se află în orașul cu același nume, care are o populație de 950.000 de locuitori / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 16/06/2021, 09:43
Actualizat: 16/06/2021, 09:45

Autoritățile din China au anunțat marți că nivelurile de radiații sunt normale în jurul centralei nucleare Taishan. Precizările vin în contextul în care într-un raport realizat de guvernul Statelor Uite ale Americii (SUA) și prezentant de CNN se susține că ar exista scurgeri la nivelul centralei.

Precizările referitoare la centrala nucleară au fost făcute de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Zhao Lijian.

Nu există nicio anomalie în mediul de radiații din jurul centralei nucleare. Siguranța sa este garantată”, a declarat acesta.

CNN a raportat luni că o companie franceză care ajută la exploatarea centralei nucleare din sudul provinciei Guangdong a avertizat Washingtonul în legătură cu o „iminentă amenințare radiologică”.

Avertismentul a inclus o acuzație că autoritatea chineză de siguranță ridică limitele acceptabile pentru detectarea radiațiilor în afara centralei, pentru a evita să fie necesară închiderea acesteia, potrivit unei scrisori a firmei franceze Framatome către Departamentul de Energie al SUA, obținută de CNN.

China dă asigurări că sănătatea publică nu este în pericol

Însă purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Zhao Lijian a declarat marți că uzina din Taishan respectă pe deplin toate cerințele tehnice.

„China acordă o mare importanță siguranței nucleare și a stabilit un sistem de supraveghere a securității nucleare care este în conformitate cu standardele internaționale și condițiile naționale. Centralele nucleare din China au păstrat până acum un bun istoric de funcționare. Nu au existat incidente care să afecteze mediul și sănătatea publică”, a declarat oficialul chinez.

Cu toate acestea, Lijian Zhao a refuzat să răspundă la întrebările ulterioare referitoare la limbajul folosit de compania Framatome în avertismentul către oficialii americani, în mod specific, utilizarea termenului „amenințare radiologică iminentă” și sugestia că autoritățile chineze au ridicat limitele acceptabile de radiații pentru centrală și zona înconjuratoare.

Proprietarii uzinei au susținut, de asemenea, că valorile de mediu atât pentru instalație, cât și pentru zonele înconjurătoare au fost „normale”.

Cele două reactoare nucleare din Taishan sunt ambele operaționale, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial, adăugând că la Unitatea 2 a fost finalizată recent o „revizie” și „s-a conectat cu succes la rețea pe 10 iunie 2021”. Nu a definit de ce sau cum a fost verificată centrala.

În ciuda avertismentului alarmant transmis de Framatome, deținută în principal de compania franceză de utilități Electricite de France (EDF), administrația Biden consideră că instalația nu se află încă la un „nivel de criză”, a declarat o sursă pentru CNN.

O companie franceză avertizase guvernul SUA

EDF deține o participație de 30% la proprietarul și operatorul centralei electrice, TNPJVC – o asociere cu grupul de stat China General Nuclear Power Group. China General Nuclear Power Group și trei dintre filialele sale au fost adăugate la o listă de entități realizată de SUA în august 2019, reducând accesul companiei chineze la tehnologia americană.

Compania Framatome luase legătura cu autoritățile din SUA pentru a obține o derogare care să le permită să folosească asistența tehnică americană pentru a rezolva problema la uzina chineză.

Oficialii SUA au monitorizat situația și consideră că în prezent nu reprezintă o amenințare gravă pentru siguranța lucrătorilor de la uzină sau a publicului chinez. Însă îngrijorarea a fost suficient de semnificativă încât Consiliul Național de Securitate să țină mai multe ședințe săptămâna trecută.

Administrația Biden a discutat situația cu guvernul francez și cu experții lor din cadrul Departamentului Energiei, au transmis surse sitate de CNN. SUA au fost, de asemenea, în contact cu guvernul chinez, au spus oficialii americani, deși amploarea acestei legături este neclară.

Compania Framatome a recunoscut vineri, într-o declarație pentru CNN, faptul că „susține rezolvarea unei probleme de performanță de la centrala nucleară Taishan din provincia Guangdong, China”.

„Conform datelor disponibile, instalația funcționează în conformitate cu parametrii de siguranță. Echipa noastră lucrează cu experți relevanți pentru a evalua situația și a propune soluții pentru a aborda orice problemă potențială”, se arată în comunicat.

Luni, compania franceză de utilități EDF a transmis că a fost informată despre o concentrație crescută de „gaze nobile în circuitul primar” al reactorului numărul 1 al centralei nucleare din Taishan.

EDF a declarat că „prezența anumitor gaze nobile în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat și prevăzut în procedurile de funcționare a reactorului”, dar nu a explicat care sunt nivelurile de gaze.

Cauza nivelurilor crescute de radiații

Ulterior, un purtător de cuvânt al EDF a declarat luni că nivelurile crescute de radiații au fost cauzate de o „degradare a carcasei tijelor de combustibil”. Acesta a afirmat că nivelurile de radioactivitate observate la uzină erau sub pragul stipulat de autoritățile chineze, adăugând că carcasele afectate sunt prima dintre cele trei bariere de izolare dintre tije și atmosferă.

De asemenea, reprezentantul EDF a menționat că riscul unei scurgeri potențiale în carcasa tijei a fost discutat mai întâi după o pană planificată de realimentare în octombrie 2020, după ce măsurătorile inițiale au dus la suspiciuni de „lipsă de etanșeitate” la nivelul carcaselor.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a subliniat că, fără o analiză completă, este prea devreme pentru a confirma dacă este necesară o oprire completă a reactorului, adăugând că EDF nu are în prezent informații cu privire la cauza degradării carcasei tijei.

Centrala nucleară Taishan reprezintă un proiect uriaș demarat de chinezi alături de Electricite de France, o companie deținută în mare parte de guvernul francez. Construcția centralei nucleare a început în 2009 și cele două unități au început să producă electricitate în 2018, respectiv 2019.

Orașul Taishan are o populație de 950.000 de locuitori și se află în sud-estul provinciei Guangdong, în care trăiesc 126 milioane de locuitori.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Ultima oră: Raed Arafat face anunţul momentului pentru români. Ce urmează? Este BREAKING NEWS
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Savanții sunt speriați de creșterea „Zonei Moarte” din Ocean. Creaturile marine se sufocă!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...