Statele Unite investighează o posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China

Statele Unite investighează o posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China
Statele Unite investighează o posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China / Foto: Pixabay.com
Publicat: 14/06/2021, 10:11

Guvernul SUA a investigat, în ultimele săptămâni, o posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China, după ce o companie franceză, care deține parțial unitatea, a avertizat asupra unui „pericol nuclear iminent”.

Avertismentul a inclus și acuzații la adresa autorităților de siguranță chineze, care ar fi ridicat pragul acceptat de radiații în zona Centralei Nucleare din Taishan, provincia Guangdong, pentru a evita închiderea acesteia, transmite compania franceză într-o scrisoare trimisă Departamentului american de Energie, citată de CNN.

Administrația Biden: Nu s-a ajuns la un „nivel critic”

În ciuda notificărilor alarmante ale Framatome, compania franceză, administrația Biden consideră că centrala nucleară chineză nu se află încă la „nivelul critic”.

Este neobișnuit ca o companie străină să trimită un mesaj guvernului american, în care să vorbească despre o asemenea problemă. Scenariul ar putea pune SUA într-o situație complicată, dacă scurgerea radioactivă continuă și nu se iau măsuri de remediere.

Consiliul Național de Securitate a avut mai multe întâlniri pe acest subiect. Administrația Biden a discutat cu guvernul francez și experții din Departamentul de Energie. Mai mult, Biden a luat legătura cu autoritățile chineze, dar nu a precizat dacă această comunicare a dat roade.

Framatome a cerut asistență tehnică de la americani

Framatome a cerut asistență tehnică din partea SUA, pentru a rezolva situația de la centrala nucleară chineză.

Una din situațiile în care un asemenea ajutor este oferit se referă la o „amenințare radioactivă iminentă”.

Memorandumul susține că limita chineză a fost crescută peste standardele franceze, dar trebuie comparată și cu standardele americane.

Guvernul chinez va decide, în cele din urmă, dacă centrala nucleară va fi închisă sau nu.

Deocamdată, autoritățile chineze nu au dorit să vorbească despre acest subiect cu jurnaliștii CNN.

„O amenințare radioactivă iminentă”

„Situația reprezintă o amenințare radioactivă iminentă pentru centrala nucleară și locuitorii din jur și Framatome cere permisiunea de a transfera datele tehnice și asistența, dacă este necesar, pentru a readuce unitatea în parametri normali”, transmite compania franceză Framatome.

Centrala nucleară Taishan reprezintă un proiect uriaș demarat de chinezi alături de Electricite de France, o companie deținută în mare parte de guvernul francez. Construcția centralei nucleare a început în 2009 și cele două unități au început să producă electricitate în 2018, respectiv 2019.

Orașul Taishan are o populație de 950.000 de locuitori și se află în S-E provinciei Guangdong, în care trăiesc 126 milioane de locuitori. Guangdong are un PIB de 1,6 trilioane de dolari, comparativ cu cel al Rusiei și Coreei de Sud.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult