China trimite trupe în Rusia. Soldații chinezi vor participa la exerciţii militare multinaţionale

China trimite trupe în Rusia. Soldații chinezi vor participa la exerciţii militare multinaţionale
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 17/08/2022, 16:08
Actualizat: 17/08/2022, 16:09

Militari chinezi se vor deplasa în Rusia la sfârşitul lunii august pentru a participa la exerciţii multinaţionale, la care sunt invitate şi trupe din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, în contextul tensiunilor cu Occidentul.Anunțul a fost făcut de Ministerul chinez al Apărării.

Rusia a anunţat că, în pofida războiului din Ucraina, va organiza în perioada 30 august – 5 septembrie Exerciţiul multinaţional Vostok.

Ministerul Apărării de la Beijing a comunicat miercuri că trupe chineze vor participa la exerciţiile militare din Rusia. Vor fi prezenţi şi militari din alte ţări, inclusiv din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan.

„Participarea Chinei la exerciţii nu are legătură cu actuala situaţie internaţională şi regională. Obiectivul este să aprofundăm cooperarea practică amicală cu armatele ţărilor participante, să intensificăm nivelul de colaborare strategică şi să consolidăm capacitatea de a răspunde la diverse ameninţări de securitate”, a precizat Ministerul chinez al Apărării, citat de agenţia Reuters.

Ultimele exerciţii militare de acest fel au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

Sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping și a omologului său rus Vladimir Putin, Beijingul și Moscova s-au apropiat din ce în ce mai mult.

Cu puțin timp înainte de invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite”, deși oficialii americani spun că nu au văzut China eludând sancțiunile conduse de SUA asupra Rusiei sau furnizându-i echipament militar, potrivit Mediafax.