CORONAVIRUS. Premierul Spaniei propune prelungirea restricțiilor de circulație

CORONAVIRUS. Premierul Spaniei propune prelungirea restricțiilor de circulație
CORONAVIRUS. Premierul Spaniei propune prelungirea restricțiilor de circulație
Publicat: 31/05/2020, 17:15

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat duminică intenția sa de a cere Parlamentului să aprobe o extindere cu încă două săptămâni a stării de urgență, până pe 21 iunie.

Ulterior acestei date, Guvernul de la Madrid nu mai intenționează să mai restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor spanioli, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Pedro Sanchez a discutat prin videoconferință cu liderii guvernelor regionale și le-a spus că aceasta ar urma să fie singura prelungire a restricțiilor de circulație impuse cetățenilor spanioli, în condițiile în care numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 a scăzut substanțial.

Sâmbătă, bilanțul a crescut cu doar patru decese față de vineri, ajungând, astfel, la 27.125, a anunțat Ministerul Sanătății de la Madrid, o scădere uriașă față de datele prezentate luna trecută, semn că Spania a reușit, în cele din urmă, să țină sub control situația.

Potrivit datelor de sâmbătă, numărul de noi infecții a crescut cu 271 față de vineri, ajungând la 239.228.

Restricțiile au fost deja relaxate în Spania

Una dintre țările cel mai greu încercate de pandemia de COVID-19, Spania a declarat stare de urgență pe 14 martie. Declararea stării de urgență din cauza pandemiei a însemnat impunerea unor restricții de circulație foarte severe. Cetățenii nu și-au putut părăsi casele decât pentru a cumpăra produse de strictă necesitate, pentru a primi asistență medicală sau pentru a merge la serviciu, în cazul în care nu le era oferită posibilitatea de a lucra de la domiciliu. La începutul stării de urgență, copiilor le-a fost interzis să iasă din case. Acum, restricțiile sunt relaxate treptat.

În pofida opoziției partidelor politice de dreapta față de prelungirea restricțiilor și o serie de manifestații împotriva acestor măsuri, Sanchez a ajuns la un acord cu partidul separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), acord care ar urma să garanteze că Guvernul său minoritar va obține un vot favorabil în acest sens în Parlament.

ERC, care are 13 deputați în Parlament, a anunțat sâmbătă că se va abține de la vot, ceea ce va permite ca propunerea Guvernului Sanchez să treacă de Legislativ. Potrivit unui comunicat, decizia ERC vine în contextul în care Executivul a anunțat că aceasta va fi ultima prelungire a stării de urgență.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase