Cum se pregătește China să facă față unei Americi conduse de Trump. Primul seism s-a produs deja

Cum se pregătește China să facă față unei Americi conduse de Trump. Primul seism s-a produs deja
Publicat: 03/12/2016, 15:27
Actualizat: 26/03/2019, 13:52

Prima reacție a Chinei față de gestul lui Donald Trump nu s-a lăsat așteptată. Guvernul de la Beijing avertizează că nu va tolera inițierea unor relații formale între Statele Unite și Taiwan. Inițial, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că incidentul reprezintă un „mic truc al Taiwanului”, exprimând speranța că situația nu va genera modificări în politica externă a Washingtonului. Ulterior, Guvernul de la Beijing a intensificat tonul, avertizând că nu va tolera inițierea unor relații formale între Statele Unite și Taiwan.

„China se opune cu fermitate oricărei interacțiuni oficiale ori a contactelor militare între Statele Unite și Taiwan”, a transmis Administrația de la Beijing.

„Beijingul era pregătit în totalitate să relaționeze cu o eventuală Administrație Hillary Clinton, dar, ca noi toți, oficialii responsabili de politica externă a Chinei sunt în beznă în legătură cu ce va urma după victoria lui Donald Trump. Iar acest lucru creează o stare inedită de incertitudine la Beijing”, comentează editorialistul FT Kevin Rudd într-un articol intitulat „Reacția brutal de pragmatică a Chinei la ordinea mondială aflată în schimbare – Beijingul detestă impredictibilitatea; cu Trump, va avea impredictibilitate strategică la scară largă”.

„Analiștii de politică externă chinezi depun eforturi pentru configurarea viitoarelor relații dintre China și SUA. În linii mari, există trei școli de gândire. (…) Prima ar putea fi numită Școala instabilității. China are o abordare profund conservatoare în politicile internaționale. Detestă impredictibilitatea. Cu Trump, va avea parte de impredictibilitate strategică la scară largă. A doua constă într-o abordare optimistă, din numeroase motive. Aderenții ei percep «haosul» din alegerile desfășurate în SUA o dovadă a nefuncționalității democrației liberale occidentale. De asemenea, îl consideră pe Trump un politician multilateral, lipsit de povara liniei politice stricte a politicii externe americane. Este considerat un lider cu care există un mare potențial de a ajunge la înțelegeri, atât în materie de securitate națională, cât și în domeniul economic”, subliniază FT. În plus, în contextul deciziei lui Donald Trump de retragere din Parteneriatul Transpacific, Beijingul va avea o influență mai mare la nivel regional.

„Retorica antimusulmană a lui Donald Trump are potențialul de a submina interesele strategice ale SUA în Indonesia și Malaysia, unde China a înregistrat deja progrese semnificative în extinderea influenței”, notează FT.

A treia școală de gândire este cea pesimistă. „Conform adepților, Donald Trump a identificat China, nu Rusia, ca fiind singura amenințare credibilă la adresa Statelor Unite. Ei consideră planul lui Trump de a extinde armata americană, mai ales sfera Forțelor navale, drept un act îndreptat contra Chinei. Pesimiștii văd «normalizarea» relațiilor SUA/Rusia – spre exemplu acordurile pe tema Siriei și Ucrainei, inclusiv posibila anulare a sancțiunilor – ca o situație ce poate afecta tonul, conținutul și scopul noilor interacțiuni Beijing-Moscova. Acest lucru ar spori libertatea de manevră a președintelui Vladimir Putin în abordarea față de China, în contextul relațiilor complexe, adesea de adversitate, dintre Moscova și Beijing, care își au originile în perioada țaristă; mai recent, competiția strategică are miza influenței în Asia Centrală”, subliniază Financial Times.

Pesimiștii nu uită că „amenințarea” economică pe care ar reprezenta-o China a fost mesajul central al lui Donald Trump în campania electorală. „Îl identifică în mod corect pe Donald Trump drept un protecționist din instinct. Când evocă intenția impunerii unui tarif de 45% asupra mărfurilor chineze și determinarea de a declara China «manipulator monetar», s-ar putea să nu glumească – oricât de cât de dezastruos ar fi un război comercial și monetar pentru SUA, pentru China și pentru economia mondială. Din perspectiva pesimiștilor, această situație va afecta prioritățile centrale ale Chinei – performanțele economice.

„Care dintre aceste analize va prevala în China? Adevărul este că mingea este în terenul lui Donald Trump. Statele Unite ale Americii au devenit «variabila strategică» în viitorul relațiilor Washington-Beijing”, concluzionează Financial Times.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul