Despăgubire record pentru tăcerea unui disident libian, care ar fi fost răpit și maltratat cu sprijinul guvernului britanic

Despăgubire record pentru tăcerea unui disident libian, care ar fi fost răpit și maltratat cu sprijinul guvernului britanic
Publicat: 16/12/2012, 13:30
Actualizat: 08/09/2019, 02:33

Un disident libian răpit și torturat de subalternii colonelului Muammar Gaddafi, cu presupusul ajutor al guvernului Tony Blair, i-au fost oferite 2,2 milioane de lire sterline pentru a păstra tăcerea, informează Daily Mail.

Sami al-Saadi, în vârstă de 45 de ani, a povestit că el, soția lui și cei patru copii au fost trimiși în Libia, unde el a fost încarcerat și maltratat.

În 2004, Saadi, cunoscut și sub numele de Abu Munthir, era unul dintre liderii Libyan Islamic Fighting Group și locuia în China. În același an, întreaga familie a fost răpită de pe aeroportul din Hong Kong, preluată de CIA, dusă la Tripoli și predată oamenilor lui Gaddafi. Acolo, bărbatul, soția lui și cei doi copii în vârstă de 11, respectiv 13 ani, au fost încătușați, legați de picioare cu sârmă, iar pe cap le-au fost puse cagule.

Soția și fiii au fost eliberați după două luni, dar Sami a rămas închis timp de șase luni, fiind bătut și torturat cu șocuri electrice. După eliberare, libianul a jucat un rol important în căderea regimului lui Gaddafi, în 2011, relatează sursa.

Tot atunci, un fax descoperit în ruinele sediului central al șefului Securității libiene, Musa Kusa, a făcut dovada implicării Marii Britanii.

„Suntem conștienți că serviciul vostru a colaborat cu britanicii în repatrierea (lui Sami al-Saadi, n. red) la Tripoli”, se arăta în document.

Două zile după data emiterii faxului, Tony Blair sosea în Libia pentru o serie de negocieri privind afacerile British Petroleum (BP), dar și pentru eliberarea controversată a lui Abdelbaset Ali Mohmed al Megrahi, autorul atentatului aviatic de la Lockerbie din 1988.

Operațiunea de extrădare, desfășurată cu sprijinul aparent al Serviciului secret britanic MI6, a avut loc în anul 2004, cu trei zile înainte de vizita lui Tony Blair în Libia. Dovada implicării autorităților britanice în repatriere a fost găsită într-o serie de documente date publicității după căderea regimului impus de Gaddafi.

În acest context, Saadi a dat în judecată Serviciile secrete britanice MI5 și MI6, precum și pe fostul ministru de externe Jack Straw și pe Sir Mark Allen. Joi, Înalta Curte a decis ca Saadi și familia lui să primească o despăgubire de 2,23 milioane de lire sterline din partea Guvernului britanic.

Chiar dacă a acceptat să plătească întreaga sumă, Executivul de la Londra a declinat orice implicare sau responsabilitate în acest caz.

Totodată, fostul ministru de externe Jack Straw a transmis un lung comunicat, în care nu a negat o eventuală sancționare a operațiunii.

„Întotdeauna am fost onest în încercarea de a-mi îndeplini sarcinile în acord cu legea și sper să fiu capabil să spun mai multe despre toate acestea într-un moment apropiat din viitor”, a arătat el.

Potrivit Daily Mail, cu cei 2,23 milioane de lire sterline, reprezentând cea mai mare despăgubire plătită într-un astfel de caz, ar trebui să ajute la mușamalizarea aspectelor privind implicarea statului în răpirea și repatrierea libianului.

„Știm că > pe care Tony Blair a negociat-o în deșert a fost posibilă prin intermediul unor compromisuri urâte”, a declarat Kat Craig, reprezentant al grupului Reprieve. „Poate că cea mai urâtă a fost acțiunea MI6 de a trimite o întreagp familie la unul dintre cei mai duri dictatori din lume”, a continuat aceasta.

Într-o situație similară celei a lui Saadi s-a aflat și libianul Abdel Hakim Belhadj, care i-a acuzat pe Jack Straw și pe Sir Mark Allen de complicitata la tortură și maltratare, abuz de putere și neglijență în serviciul public.

Belhadj și soția lui însărcinată se aflau în Malaezia în 2004, când au fost transportați în Tripoli cu un avion al CIA.

Ulterior, într-o scrisoare transmisă de Sir Mark către Kusa se arăta: „Te felicit pentru primirea în siguranță lui Belhaj. Măcar atât am putut face pentru tine și pentru Libia.”

Vineri, Sami al-Saadi a anunțat că va accepta ca Guvernul britanic să suporte toate cheltuielile pentru îngrijirea medicală precum și pentru educația copiilor.

„Am demarat acest proces crezând că o judecată britanică va demonstra adevărul în cazul meu. Dar azi, cu toate încercările Guvernului de a mă trimite către diverse instanțe secrete, simt că acest proces nu este bun pentru familia mea. (…) Am mai mers într-un tribunal secret odată, în Libia lui Gaddafi. Din mai multe puncte de vedere, a fost la fel de rău ca tortura. Nu este o experiență pe care vreau să o repet.”, a declarat Sami.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului