DEZVĂLUIRI privind la UCIDEREA LUI GADDAFI și la EXECUȚII ÎN MASĂ în Libia. „Au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Gaddafi capturați la Sirt”

DEZVĂLUIRI privind la UCIDEREA LUI GADDAFI și la EXECUȚII ÎN MASĂ în Libia. Au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Gaddafi capturați la Sirt
Publicat: 17/10/2012, 09:45
Actualizat: 06/02/2019, 13:32

Noi probe cu privire la uciderea de către miliții rebele a dictatorului libian îndepărtat de la putere Muammar Gaddafi, după ce a fost capturat, și executarea a zeci de susținători de-ai săi ridică întrebări cu privire la circumstanțele morții acestuia, anunță HRW miercuri, relatează AFP.

Potrivit versiunii autorităților libiene interimare, Gaddafi a fost ucis într-un schimb de focuri în momentul în care a fost capturat, la 20 octombrie 2011, în regiunea sa natală, Sirt (nord-vest). Însă martori și presa au afirmat că că acesta a fost ucis după ce a fost capturat de către rebeli.

Intitulat „Moartea unui dictator: Răzbunare sângeroasă la Sirt”, raportul de 50 de pagini oferă detalii despre ultimele ore din viața lui Kadhafi și circumstanțele morții sale, a fiului și unor membri din convoiul său, pe baza unor mărturii și imagini realizate cu telefoane mobile.

„Rezultatele anchetei noastre ridică întrebări în jurul afirmațiilor autorităților, potrivit cărora Muammar Gaddafi a fost ucis în cursul unor schimburi de tiruri și nu după ce a fost capturat”, declară Peter Bouckaert, directorul pentru situații de urgență în cadrul organizației nonguvernamentale (ONG) Human Rights Watch (HRW).

„Probele sugerează de asemenea că membri ai milițiilor opoziției au executat sumar cel puțin 66 de membri ai convoiului lui Kadhafi capturați la Sirt”, adaugă el.

Acești membri ai unor miliții din orașul Misrata au capturat și dezarmat membri din convoiul lui Kadhafi, după care i-au bătut crunt. „Ei i-au executat ulterior pe cel puțin 66 dintre aceștia, lângă Hotelul Mahari”, adaugă Bouckaert, subliniind că unii aveau mâinile legate la spate.

Aceste rezultate sunt convergente cu informațiile oferite de un corespondent AFP care s-a deplasat la Sirt, în octombrie, și a cules date și probe cu privire la descoperirea a 65-70 de cadavre în incinta Hotelului Mahari, dintre care multe aveau câte un glonț în cap.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a recuperat înregistrări video filmate cu telefoane mobile de către combatanți anti-Kadhafi care îi surprind pe aceșia în timp ce abuzează și insultă un grup mare de membri ai convoiului pe care îi capturaseră.

Ea anunță că a utilizat fotografii realizate în morgi de spitale „pentru a confirma că cel puțin 17 dintre deținuții care apar în înregistrări video au fost executați ulterior la hotel”.

HRW subliniază că a intervievat, de asemenea, atât ofițeri din cadrul milițiilor rebele care se aflau la fața locului, cât și supraviețuitori ai atacului asupra convoiului aflați în detenție sau la domiciliu.

Cu privire la moartea lui Gaddafi, ONG-ul anunță imagini video care arată că dictatorul a fost capturat viu, dar sângerând de la o rană la nivelul capului. Potrivit organizației, în imagini se poate vedea cum rebelii îl bat cu violență, iar el pare să fie rănit cu baioneta la nivelul feselor, sângerând puternic.

„Părea fără viață” în momentul în care a fost filmat în timp ce era transportat, ulterior, către o ambulanță, pe jumătate gol, potrivit ONG-ului.

Pe baza altor imagini, organizația afirmă că Moatassem a fost capturat viu, după care a fost transportat la Misrata, unde a fost văzut fumând și purtând o „conversație ostilă” cu alți combatanți. Câteva ore mai târziu, „cadavrul său este găsit cu o nouă rană, la nivelul gâtului, care nu era vizibilă în primele imagini”.

HRW anunță că a predat rezultatele anchetei autorităților libiene de tranziție imediat după crime și că a solicitat ulterior noilor autorități să efectueze o anchetă completă asupra acestor crime, ce pot fi asimilate unor crime de răboi.

Bouckaert a cerut din nou efectuarea unei anchete serioase asupra „acestor execuții în masă, la 20 octombrie 2011, cele mai grave abuzuri comise de către forțele opoziției” în cursul celor opt luni de conflict în Libia (februarie-octombrie 2011).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai...