Documente desecretizate consultate de Der Spiegel: În Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial a existat O ARMATĂ SECRETĂ, formată din foști naziști

Documente desecretizate consultate de Der Spiegel: În Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial a existat O ARMATĂ SECRETĂ, formată din foști naziști
Publicat: 20/05/2014, 12:14
Actualizat: 30/07/2014, 00:45

Cele 321 de pagini de documente, desecretizate după șase decenii, arată că 2.000 de foști ofițeri din Wehrmarcht și Waffen-SS au decis să înființeze, în 1949, o ”armată din umbră”, în Germania de Vest. Planul, născut în Stuttgart, a fost pus în aplicare fără un mandat din partea guvernului sau Parlamentului german și fără știința trupelor aliate de ocupație, care staționau în Germania după încheierea războiului.

Scopul noii armate era, conform Der Spiegel, de a apăra noul stat german de Vest, care pe atunci se afla în formare și nu avea armată, împotriva forțelor sovietice, la începutul Războiului Rece. În plus, armata secretă se pregătea pentru posibilitatea unui război civil, susținut de comuniștii germani.

Armata secretă a strâns date despre politicienii de stânga și a spionat studenți care ulterior au devenit oficiali de rang înalt la ambasada Germaniei de Vest la Moscova.

Conform documentelor, descoperite întâmplător de un istoric care investiga istoria timpurie a Serviciului german de informații externe, cancelarul de la acea vreme, Konrad Adenauer, a aflat de armata secretă abia în 1951, când a luat decizia de a nu o dizolva, cel mai probabil pentru a evita un conflict cu veteranii Wehrmarcht și Waffen-SS.

Documentele arată faptul că, în cazul izbucnirii unui război, armata secretă ar fi strâns 40.000 de membri, printre care Albert Schnez, care a fost colonel în cel de-al Doilea Război Mondial, iar mai apoi membru al Bundeswehr, armata germană. Un alt adept al ideii de a forma o armată secretă era Hans Spiedel, care în 1957 avea să devină Comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO, dar și Adolf Heusinger, care avea să devină primul inspector general al Bundeswehrului.

Der Spiegel scrie că, în 2015, va fi publicat un studiu cuprinzător despre armata din umbră, realizat chiar de istoricul care a descoperit documentele.

Documentele arată că Schnez și apropiații săi au luat în considerare posibilitatea declanșării unui război de gherilă, după cel de-al doilea Război Mondial, dar și posibilitatea ca, în cazul unui atac al sovieticilor, să se retragă în afara țării și să continue lupte împotriva comuniștilor. Der Spiegel scrie că Schnez, fiul unui oficial guvernamental șvab, a încălcat flagrant legea Aliaților, conform căreia organizațiile militare de orice fel erau complet interzise, iar cei care aderau la acestea riscau închisoarea pe viață. Cu toate acestea, Schnez a devenit extrem de simpatizat, iar mai mulți oameni de afaceri au început să doneze pentru înființarea armatei secrete.

De altfel, dintre membrii armatei din umbră făceau parte, conform documentelor, atât oameni de afaceri, cât și avocați și chiar și un primar, toți uniți de ideea de a lupta împotriva comunismului. În total, erau 10.000 de membri, dintre care 2.000 se antrenau sub comanda lui Schnez, iar ceilalți urmau să se alăture în cazul unei acțiuni de amploare.

Der Spiegel mai scrie că Adenauer, deși a luat decizia de a nu dizolva armata secretă, i-a înștiințat totuși pe membrii opoziției, dar și pe aliații americani, de existența acesteia, pentru a nu fi ulterior acuzat. Schnez a murit în 2007, fără a vorbi vreodată public despre armata din umbră, motiv pentru care soarta acesteia nu este clară. Cert este că, în 1955, lua naștere Bundeswehrul, armata vest-germană, formată inițial din 101 voluntari.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Europa ar putea avea în curând un nou gigant bancar