Donald Trump anunță retragerea SUA din Tratatul privind Comerțul cu Arme

Redactor:
Mihai Draghici
Donald Trump anunță retragerea SUA din Tratatul privind Comerțul cu Arme
Președintele Donald Trump a anunțat, vineri seară, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comerțul cu Arme, un acord semnat în anul 2013 de predecesorul său, Barack Obama, dar contestat de Asociația Națională americană pentru Arme (NRA), relatează site-ul agenției Reuters.

Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anunțat că va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat încă de Senatul american.

„Ne luăm înapoi semnătura”, a declarat Donald Trump în aplauzele membrilor Asociației Naționale pentru Arme.

NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comerțul cu Arme, care reglementează afaceri în valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme convenționale și încearcă să blocheze livrările de armament spre persoane și entități ce încalcă drepturile omului. NRA argumentează că acordul ar submina drepturile americanilor de a deține arme de foc, deși Administrația Barack Obama a respins criticile în acest sens.

Donald Trump a precizat că Organizația Națiunilor Unite va primi curând notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comerțul cu Arme, aprobat în aprilie 2013 de Adunarea Generală ONU. Până acum, 101 țări au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat încă.

Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de organizații pentru promovarea drepturilor omului. „De acum înainte, Statele Unite vor vinde arme alături de Iran, Coreea de Nord și Siria, care nu au semnat acest tratat istoric, al cărui singur scop este protejarea oamenilor nevinovați de arme letale”, a reacționat Abby Maxman, președintele Oxfam America.

 

Tags:
Inchide