Preşedintele croat aflat la sfârşit de mandat, Zoran Milanovic, se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu 77,8% din voturi, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne, informează agenţiile de presă internaţionale.
Primele exit-poll-uri arată o victorie zdrobitoare a președintelui croat în funcție, Zoran Milanovic, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, transmite Agerpres. Zoran Milanovic l-ar învinge pe rivalul său, Dragan Primorac, cu 77,8%. În ciuda remarcilor și retoricii sale anti-Occidentale și pro-ruse, Milanovic rămâne cel mai popular politician al țării în aces moment. Retorica sa contrastează puternic cu cea pe care o avea în urmă cu 12 ani, când conducea Croația spre aderare la UE din poziția de prim-ministru.
Personalitate-cheie a scenei politice din Croaţia de peste două decenii, el a făcut în mod frecvent uz de o retorică populistă, criticând în mod regulat responsabili europeni şi locali.
Duminică, după ce a votat la Zagreb şi şi-a exprimat încrederea în victoria sa, el a criticat din nou Bruxellesul, „în multe privinţe autocratic şi nereprezentativ”, potrivit lui.
„Milanovic este un fel de omnivor politic”, explică pentru AFP analistul politic Zarko Puhovski, afirmând că preşedintele este considerat de mulţi drept „singura contrapondere, cel puţin simbolică, la guvernul şi puterea lui Plenkovic”.
Stilul lui Milanovic a făcut să crească popularitatea sa şi a contribuit la atragerea sprijinului alegătorilor de dreapta.
Rivalul său, Dragan Primorac, 59 de ani, fost ministru al educaţiei şi ştiinţelor revenit în politică după 15 ani de absenţă, a făcut campanie ca un unificator al Croaţiei, insistând pe patriotism şi valorile de familie. „Mesajul meu este mereu acelaşi: Croaţia trece pe primul loc pentru mine”, a declarat el după ce a votat la Zagreb.
Milanovic a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a criticat şi sprijinul militar al Occidentului pentru Kiev. El se afişează drept un opozant ferm faţă de un program ce ar presupune ca soldaţi croaţi să ajute la formarea de trupe ucrainene în Germania.