Femeile transgender, interdicție la competițiile sportive. Guvernatorul Floridei face declarații controversate

Femeile transgender, interdicție la competițiile sportive. Guvernatorul Floridei face declarații controversate
Femeile transgender, interdicție la competițiile sportive. Guvernatorul Floridei face declarații controversate / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 02/06/2021, 10:53

Florida a decis să interzică femeilor şi fetelor transgender să participe la competiţii sportive feminine în instituţiile publice. Legea a fost semnată marți, 1 iunie, guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis. „Credem că este esenţial să păstrăm integritatea acestor competiţii”, a declarat DeSantis la semnarea noii legi.

Noua lege a apărut chiar în ziua în care SUA a decretat „Pride Month”. Iunie este luna în care se celebrează în fiecare an drepturile persoanelor homosexuale, lesbiene, bisexuale şi transgender (LGBTQ) din America.

Guvernatorul Floridei: „Ne vom baza pe biologie, nu pe ideologie”

„În Florida, fetele vor practica sporturi pentru fete, iar băieţii, sporturi pentru băieţi. Ne vom baza pe biologie, nu pe ideologie, atunci când vine vorba de a face sport”, a declarat guvernatorul. Măsura va intra în vigoare la 1 iulie și le impune fetelor şi tinerelor să-şi indice sexul biologic, folosind certificatul de naştere, atunci când se înscriu într-o echipă sau la o competiție sportivă.

„Îngrozitor. Acest lucru alimentează transfobia şi îi pune în pericol pe copiii vulnerabili, fără niciun motiv”, a reacţionat pe Twitter democratul Carlos Smith, care se declară homosexual. „Copiii transgender sunt copii, fetele transgender sunt fete. La fel ca toţi copiii, merită să aibă posibilitatea de a face sport cu prietenii lor şi de a face parte dintr-o echipă”, a comentat Alphonso David, preşedintele asociaţiei The Human Rights Campaign, ONG care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTQ.

Tot mai multe state au adoptat legi similare

Florida este cel mai nou stat american care ia o astfel de măsură, legi comparabile fiind introduse în ultimele luni în alte aproximativ 20. În acelaşi timp, mai multe state conservatoare, precum Arkansas, au luat măsuri pentru a-i priva pe minorii transgender de tratamentele hormonale necesare transformării lor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a luat o poziţie pe această temă, promulgând în prima zi a mandatului său un decret menit „să prevină şi să combată discriminarea pe baza identităţii de gen sau orientării sexuale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase