Financial Times: Banca centrală a Poloniei se adresează Uniunii Europene în disputa cu Donald Tusk

Financial Times: Banca centrală a Poloniei se adresează Uniunii Europene în disputa cu Donald Tusk
Publicat: 05/12/2023, 07:30

Banca Națională a Poloniei a cerut intervenția Uniunii Europene în efortul de a se proteja de viitorul prim-ministru Donald Tusk, reclamând că apelurile acestuia de înlocuire a guvernatorului instituției afectează independența acesteia.

Donald Tusk, favorit pentru a deveni prim-ministru al Poloniei, a cerut în mod repetat înlocuirea președintelui Băncii Naționale, Adam Glapiński, prieten cu Jarosław Kaczyński, liderul formațiunii conservatoare Lege și Justiție (PiS), partid care a fost devansat în alegerile parlamentare de coaliția condusă de Tusk.

Cazul riscă să atragă instituțiile Uniunii Europene, inclusiv Banca Centrală Europeană, într-un transfer tensionat al puterii în Polonia, iar persoanele numite în funcții de Guvernul de dreapta cer acum ajutorul Europei, în pofida disputelor cu Bruxellesul din ultimii ani, notează cotidianul Financial Times.

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, îl acuză pe Adam Glapiński că acționează în interesele partidului Lege și Justiție (PiS), inclusiv prin reducerea dobânzii de referință înaintea scrutinului legislativ din octombrie. Tusk cere judecarea cazului în instanță și suspendarea din funcție a guvernatorului Băncii Naționale pe durata verificărilor.

Însă Banca Națională a Poloniei s-a adresat Băncii Centrale Europene (BCE), argumentând că demiterea lui Adam Glapiński ar afecta independența politicii monetare în Europa. ”Suntem în contact cu BCE și discutăm despre modul în care suspendarea îi afectează și pe ei”, a declarat Marta Kightley, prim-viceguvernator al Băncii Naționale de la Varșovia, într-un interviu acordat FT.

Polonia nu este membră a zonei euro, dar Banca Centrală Europeană supervizează Sistemul European al Băncilor Centrale, care fixează normele politicilor tuturor băncilor naționale din Uniunea Europeană.

”Un atac asupra independenței Băncii Naționale a Poloniei poate genera un precedent și poate submina întregul Sistem European al Băncilor Centrale”, a argumentat Marta Kightley.

Banca Centrală Europeană a confirmat primirea unei scrisori din partea Băncii Naționale a Poloniei, fără însă a dezvălui conținutul acesteia.

Apelul Băncii Naționale de la Varșovia pentru intervenția BCE este în contrast cu situația din ultimii ani, când oficiali guvernamentali numiți în funcții de partidul PiS au criticat BCE și alte instituții ale UE, conservatorii polonezi denunțând încălcări ale suveranității țării. De altfel, Adam Glapiński critică moneda unică europeană, acuzând recent că Donald Tusk ar intenționa împingerea Poloniei în zona euro.

Donald Tusk și partenerii săi vor să sesizeze Tribunalul de Stat în legătură cu situația guvernatorului Adam Glapiński, ceea ce ar conduce la suspendarea din funcție a acestuia pe durata verificărilor. Coaliția guvernamentală care îl susține pe Donald Tusk ar urma să preia conducerea Poloniei pe 13 decembrie.

”Dacă Adam Glapiński va fi suspendat, vom face apel la Curtea de Justiție a UE, întrucât acțiunea ar încălca Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, statutul Sistemului Băncilor Centrale și al BCE”, a avertizat Marta Kightley.

Foto: Profimedia

Citește și:

Situație foarte delicată pentru Ucraina, pe fondul disputelor bugetare din Uniunea Europeană și din Statele Unite

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită