Financial Times: China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de eventuala reducere a angajamentelor SUA pe plan mondial

Financial Times: China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de eventuala reducere a angajamentelor SUA pe plan mondial
Publicat: 14/11/2023, 07:30

Statele Unite se confruntă cu provocări simultane de securitate în Europa, în nord-estul Asiei și în Orientul Mijlociu, iar o reducere semnificativă a angajamentelor militare americane în aceste regiuni de importanță strategică ar conduce la intensificarea tentativelor Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de vidul de putere, comentează cotidianul Financial Times.

”Joe Biden nu este doar un tip în vârstă. Este și reprezentantul unei idei vechi, datând din anii 1940. Președintele SUA crede că Statele Unite și întreaga lume sunt mai sigure dacă Washingtonul joacă rolul de jandarm mondial. A argumentat recent: «Rolul de conducere exercitat de SUA menține unitatea lumii. Alianțele americane ne mențin pe noi, în America, în siguranță. Nu merită să ne expunem cu toții riscurilor prin îndepărtarea de Ucraina, prin întoarcerea spatelui Israelului». Perspectiva asupra lumii expusă de Biden este de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, când elita din SUA constata că izolaționismul anilor 1930 contribuise la ascensiunea Germaniei naziste și a Japoniei imperiale. Structurile de securitate de la Washington au decis că nu vor repeta această greșeală”, notează editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”China, Rusia, Iranul și perspectivele retragerii americane / Statele Unite se confruntă cu provocări simultane asupra rolului dominant în materie de securitate în Asia, Europa și Orientul Mijlociu”.

Începând de la Harry Truman până la Barack Obama, fiecare președinte al SUA și-a bazat politica externă pe o rețea de alianțe globale, în special Alianța Nord-Atlantică și Tratatul de securitate SUA-Japonia. Când a devenit președinte, Donald Trump a rupt parțial acest consens, tratând aliați-cheie, precum Germania și Japonia, ca profitori nerecunoscători. În calitatea de președinte, Biden a revenit la abordarea tradițională axată pe alianțe. Dar este posibil să fie ultimul lider american care împărtășește complet ideea rolului SUA de ”putere hegemonică liberală”, termenul academic pentru ”jandarm mondial”.

Perspectivele revenirii lui Donald Trump la putere anul viitor ridică semne de întrebare privind viitorul rol al Statelor Unite de conducere pe plan mondial. În primul mandat, Trump a evocat ideea retragerii SUA din NATO, iar în al doilea mandat ar putea face acest lucru. O nouă administrație condusă de Trump ar putea marca o distanțare de ideea că interesele SUA sunt dependente de aranjamentele de securitate asumate în trei dintre cele mai importante regiuni strategice ale lumii: Europa, nord-estul Asiei și Golful Persic. În Europa, dominația SUA este contestată activ de Rusia, în Asia, de China, iar în Orientul Mijlociu, adversarul este Iranul.

”Rusia a invadat Ucraina, China a construit baze militare în Marea Chinei de Sud și amenință Taiwanul. Iranul utilizează grupuri intermediare precum Hezbollah, Hamas și insurgenții huthi din Yemen pentru a lansa provocări asupra prietenilor SUA din regiune. În cazul în care Statele Unite ar reduce semnificativ angajamentele militare în lume, China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de vidul de putere care ar rezulta. Între timp, cele trei state colaborează din ce în ce mai mult, promovând intens ideea unei «lumi multipolare», denumirea codificată despre încheierea hegemoniei americane”, subliniază editorialistul Gideon Rachman.

În mediile academice s-a vehiculat mult timp ideea că Statele Unite ar trebui să își reducă semnificativ angajamentele militare în străinătate. Profesorii John Mearsheimer și Stephen Walt au argumentat că, pentru a menține echilibrul de putere în Europa, în Orientul Mijlociu și în Asia, ”Washingtonul ar trebui să predea ștafeta puterilor regionale”.

”Însă dificultatea este că puterile regionale cărora SUA le-ar preda ștafeta nu sunt echipate adecvat pentru a putea contracara ambițiile regionale ale Rusiei, Chinei și Iranului. O Alianță Nord-Atlantică fără Statele Unite ar arăta ineficientă în cel mai bun caz și s-ar destrăma în cel mai grav scenariu. În lipsa sprijinului SUA, Israelul și Arabia Saudită ar lupta pentru a contracara Iranul. Japonia, Coreea de Sud, Filipine și Australia s-ar confrunta cu probleme similare în Asia, din cauza Chinei. Consecințele unei retrageri a SUA din lume probabil ar fi resimțite, în ultimul rând, și la nivel intern. Dar, așa cum a înțeles generația post-1945, chiar și Statele Unite ar fi amenințate, eventual, de ascensiunea puterilor nedemocratice și expansioniste din Europa, Asia și Orientul Mijlociu”, concluzionează editorialistul Gideon Rachman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană condamnă practicile Hamas, dar cere Israelului ”pauze umanitare” / Borrell se va deplasa în Orientul Mijlociu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...