Fostul cancelar german Helmut Kohl, despre începuturile monedei euro: Am acționat ca un dictator pentru a evita un război

Redactor:
Mihai Schiau
Fostul cancelar german Helmut Kohl, despre începuturile monedei euro: Am acționat ca un dictator pentru a evita un război

Fostul cancelar german Helmut Kohl, artizanul reunificării Germaniei după 1990, a declarat într-un interviu că a acționat „ca un dictator” pentru a obține introducerea monedei unice în Europa, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat în 2002, însă publicat abia anul acesta, în teza de doctorat a jurnalistului Jens Peter Paul, Helmut Kohl spunea că ideea din spatele introducerii euro a fost evitarea unui război.

„Statele cu o monedă comună nu ar fi inițiat niciodată un război unele împotriva altora. O monedă comună este mai mult decât moneda cu care plătești”, a declarat Kohl.

În acest sens, fostul cancelar german a mărturisit că își leagă existența de proiectul introducerii euro și că uneori a acționat „ca un dictator” pentru a-și vedea visul împlinit.

În interviul din 2002, Kohl și-a amintit că Francois Mitterand și alți lideri europeni i-au cerut în repetate rânduri să adopte moneda unică, deși germanii nu prea apreciau această idee. „Ei credeau – și aveau dreptate – că, dacă Germania nu adoptă moneda euro, nimeni nu o va face. Au spus: dacă Helmut Kohl nu o pune în aplicare, nimeni nu o va face”, a declarat fostul cancelar german.

Kohl a evocat și un scenariu în care Germania ar fi putut să nu adopte moneda euro: dacă el ar fi demisionat și i-ar fi lăsat locul lui Wolfgang Schauble, actual ministru de finanțe în guvernul condus de Angela Merkel. „Schauble este un om foarte talentat, însă aceasta nu era o chestiune pentru un nou venit, trebuia cineva cu autoritate deplină”, spunea Kohl.

Fostul cancelar german a declarat că, deși i-a luat „ani de zile” să convingă Germania și alte țări din UE să adopte euro, eforturile sale au meritat. Kohl a „luptat” contra tuturor celor care erau în favoarea menținerii mărcii germane: politicienii, inclusiv social-democrații din care făcea el însuși parte; germanii din RDG, fericiți că își recăpătaseră marca, dar și restul populației. „Un referendum ar fi fost o cauză pierdută, șansele erau de 1 la 7 împotriva monedei euro. Dar, pentru mine, euro a fost sinonim cu mersul înainte al Europei”, a declarat Kohl.

 

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide