Germania suplimentează investițiile publice cu 10 miliarde de euro, până în 2018

Germania suplimentează investițiile publice cu 10 miliarde de euro, până în 2018
Publicat: 06/11/2014, 21:04

„Voi propune guvernului de coaliție ca, la planificarea bugetului pentru 2016, să alocăm fonduri în valoare de 10 miliarde de euro pentru investiții suplimentare până în 2018”, a declarat Schauble într-o conferință de presă susținută la Berlin.

Partenerii europeni și instituțiile internaționale exercită presiuni asupra cancelarului Angela Merkel să crească cheltuielile, pentru ca Germania să contribuie mai mult la susținerea economiei comunitare.

Schaeuble a spus că măsura a fost aprobată de Merkel, iar detaliile vor fi stabilite în timpul redactării proiectului de buget pentru 2016.

Obiectivul este ca Germania să contribuie astfel la un angajament al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investiții public-privat în valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimulării creșterii economice în Uniunea Europeană, aprobat de șefii de state și de guverne, a explicat el.

Fondurile din programul lui Juncker ar urma să fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeană pentru Investiții și sectorul privat.

Schauble a dat asigurări că cheltuielile suplimentare nu vor pune în pericol obiectivul echilibrării finanțelor publice germane, din 2015.

„Vom putea crește cheltuielile din 2015, odată cu creșterea veniturilor bugetare. Astfel, vom avea marjă de manevră pentru investiții suplimentare”, a explicat ministrul, adăugând că această posibilitate este prevăzută în contractul de coaliție semnat de conservatori (CDU/CSU) și social-democrați (SPD).

Previziunile bugetare arată că într-un context internațional dificil, marcat de riscuri geopolitice, Germania a înregistrat o creștere solidă a veniturilor, iar guvernul va putea susține creșterea economică durabilă în Germania și Europa, a adăugat Schauble.

Întrebat despre destinația fondurilor suplimentare, ministrul s-a referit în special la consolidarea finanțelor autorităților locale, pentru favorizarea investițiilor din construcții, cercetare și educație, considerate prioritate, și infrastructura feroviară, pentru care cheltuielile vor fi majorate în mod special.

Asociația industriei construcțiilor din Germania a salutat anunțul, afirmând că o finanțare suplimentară de circa 5 miliarde de euro va intra în infrastructura rutieră.

Potrivit unui raport al FMI din luna iulie, Germania are capacitatea, până în 2018, să crească cheltuielile pentru investiții cu 50 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu o creștere economică de 0,5% pe an, și să respecte în același timp reglementările europene referitoare la stabilitatea bugtetară. Potrivit acestor reguli, un buget este echilibrat dacă deficitul bugetar este de până la 0,35% din PIB .

Schaeuble a precizat că aceste noi cheltuieli se vor adăuga altor 5 miliarde de euro promise deja de Merkel pentru finanțarea lucrărilor în infrastructură, care au început anul trecut și se vor încheia în 2017.

Potrivit estimărilor publicate în această săptămână de Ministerul german de Finanțe, Germania va înregistra în 2015 venituri de 278 de miliarde de euro, sub nivelul de 278,5 miliarde de euro prognozat în luna mai.

Ministerul Economiei a estimat în octombrie că economia Germană va crește în acest an cu 1,2% și cu 1,3% în 2015, sub creșterile de 1,8%, respectiv 2% anticipate în aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana