Guvernul Spaniei dizolvă Parlamentul din Catalonia după proclamarea independenței. Alegeri anticipate în decembrie. Puigdemont acuzat de rebeliune

Guvernul Spaniei dizolvă Parlamentul din Catalonia după proclamarea independenței. Alegeri anticipate în decembrie. Puigdemont acuzat de rebeliune
Publicat: 27/10/2017, 21:45

Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului și Parlamentului din Catalonia și organizarea de alegeri anticipate în decembrie.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri rezoluția care prevede inițierea procedurilor de proclamare a independenței Cataloniei față de Spania și crearea unei republici independente.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm și a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituțională în Catalonia, care și-a proclamat independența.

„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

La scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituție, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei.Articolul 155 din Constituția spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a țării de după dictatura autoritaristă a lui Franco.

Totodată, Parchetul General din Spania vrea să inițiezeo procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.

Guvernul Spaniei s-a întrunit în ședință de urgență și dorește să stabileascăo serie de măsuri administrative, inclusiv dizolvarea instituțiilor autonome din Catalonia, pentru a prelua controlul imediat asupra regiunii.

UPDATE 21:31Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului regiunii Catalonia, condus de Carles Puigdemont, cât și a Parlamentului din regiune, a anunțat vineri seară premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

„Trăim o zi tristă. Guvernul Spaniei a adoptat măsuri pentru a evita sechestrarea inadmisibilă a catalanilor și desprinderea unei părți a teritoriului Spaniei”, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

„Primele măsuri sunt următoarele: funcția de premier al Guvernului catalan, cea de vicepremier și toate celelalte funcții guvernamentale regionale au fost desființate”, a precizat premierul Spaniei.

De asemenea, Mariano Rajoy a dispus organizarea de alegeri anticipate în Catalonia: „Am decis să convoc alegeri libere, transparente și legale cât mai curând posibil. Am sperat că nu vom ajunge niciodată la această situație”.

Alegerile regionale anticipate vor avea loc pe 21 decembrie.

Mariano Rajoy a lansat un apel la calm și a dat asigurări că ordinea constituțională va fi restabilită. „Astăzi este și o zi de calm și speranță pentru spanioli, deoarece s-a demonstrat că statul de drept funcționează și avem toate instrumentele de menținere a ordinii constituționale”, a încheiat Mariano Rajoy.

UPDATE 20:48Guvernul Spaniei va suspenda cu efect imediat autonomia Cataloniei, va prelua controlul administrativ direct asupra regiunii separatiste și va sesiza Tribunalul Constituțional pentru a anula decizia de proclamare a independenței, informează cotidianul El Mundo.

Guvernul Spaniei s-a întrunit în ședință de urgență vineri seară pentru a stabili o serie de măsuri administrative, inclusiv dizolvarea instituțiilor autonome din Catalonia.

Toate structurile regionale – politice, economice și de securitate – vor trece în subordinea directă a Madridului.

Tribunalul Constituțional din Spania va fi sesizat pentru anularea deciziei Parlamentului Cataloniei de proclamare a independenței, un act incompatibil cu prevederile constituționale spaniole.

UPDATE 20:16„Parchetul General va formula săptămâna viitoare acuzații de rebeliune în cazul lui Carles Puigdemont”, a declarat vineri seară un purtător de cuvânt al instituției.

Oficialul spaniol a explicat că liderul catalan riscă până la 30 de ani de închisoare.

UPDATE 19:26Parchetul General din Spania intenționează să îi acuze de rebeliune pe liderii responsabili de proclamarea independenței Cataloniei, anunță surse din cadrul instituției citate de site-ul agenției Associated Press.

Printre liderii care riscă să fie acuzați de rebeliune se numără premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, vicepremierul Oriol Junqueras și membri ai Parlamentului regional.

Conform legislației penale spaniole, persoanele acuzate de rebeliune riscă pedepse de până la 25 de ani de închisoare în cazul producerii unor acte de violență.

UPDATE 18:00 La acestă oră, în Barcelona au loc ample manifestații

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-și îndeplinește obligațiile impuse prin Constituție sau alte legi ori acționează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Președintele comunității autonome care nu a fost soluționată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forța Comunitatea să-și îndeplinească obligațiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menționat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului. În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucțiuni pentru toate autoritățile comunităților autonome”.

Senatul Spaniei s-a întrunit astăzi pentru a decide aplicarea articolului 155 din Constituție în cazul Cataloniei ceea ce echivalează cu suspendarea autonomiei regiunii.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat, vineri, că prima măsura a Guvernului de la Madrid ar fi destituirea din funcție a liderului catalan Carles Puigdemont, dacă Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituție, relatează Associated Press.

Prim-ministrul spaniol a afirmat că intenția Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra Cataloniei nu va afecta drepturile cetățenilor regiunii, ci le va proteja. Declarațiile acestuia au fost făcute în Senatul Spaniei, înaintea votului pe tema abilitării Guvernului de a suspenda autonomia regiunii catalane.

„Atribuțiile Guvernului catalan vor fi preluate de către organe create special în acest scop de Guvernul național, sau de către ministere, atât timp cât va dura această situație”, a declarat Rajoy, adăugând că vrea dizolvarea Parlamentului catalan și organizarea unor alegeri regionale în maximum șase luni.

Rajoy a precizat că această situație reprezintă o provocare fără precedent în istoria recentă a Spaniei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern