Guvernul Spaniei vrea să știe dacă s-a proclamat sau nu independența în Catalonia. Cererea oficială trimisă la Barcelona

Guvernul Spaniei vrea să știe dacă s-a proclamat sau nu independența în Catalonia. Cererea oficială trimisă la Barcelona
Publicat: 11/10/2017, 15:43
Actualizat: 12/10/2017, 16:54

„Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție. Vrem să oferim certitudini pentru cetățenii spanioli. Dacă Puigdemont respectă legea, se va sfârși o perioadă de ilegalitate și incertitudine. Este ceea ce toată lumea speră, pentru a pune capăt situației cu care se confruntă Catalonia. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea și liniștea trebuie restaurate. Voi continua să acționez cu prudență”, a spus Rajoy.

Articolul 155 din Constituția Spaniei funcționează ca o regulă de coerciție, cu utilizare excepțională, pentru cazul în care o comunitate autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi. Prin urmare, Guvernul de la Madrid poate declanșa suspendarea autonomiei Cataloniei.

„În cazul în care o Comunitate Autonomă nu respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi sau acționează într-un mod care subminează grav interesul general al Spaniei, Guvernul, după aprobarea cu majoritate absolută din partea Senatului, poate adopta măsurile necesare pentru a obliga președintele Comunității Autonome să aplice aceste obligații și să protejeze interesul general menționat. Pentru executarea măsurilor prevăzute în secțiunea anterioară, Guvernul poate să transmită instrucțiuni tuturor autorităților Comunităților Autonome”, prevede articolul 155 din Constituția Spaniei.

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a cerut ca Executivul să se întrunească de urgență la începutul zilei de miercuri pentru a decide pașii următori. Recent, Rajoy a promis să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a bloca independența regiunii catalane.

Imediat după ce mai mulți lideri catalani au semnat o declarație de independență, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că Puigdemont este „o persoană care nu știe unde se află, unde merge sau încotro vrea să se îndrepte”.

Potrivit presei spaniole, Cabinetul de la Madrid are la îndemână o serie de măsuri excepționale pentru a răspunde acțiunii separatiștilor catalani. În primul rând este vorba de activarea, în premieră, a articolului 155 din Constituție, însă sub notificarea prealabilă a autorităților catalane care să aibă termen de două-trei zile.

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-și îndeplinește obligațiile impuse prin Constituție sau alte legi ori acționează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Președintele comunității autonome care nu a fost soluționată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forța Comunitatea să-și îndeplinească obligațiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menționat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului. În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucțiuni pentru toate autoritățile comunităților autonome”.

O altă măsură pe care ar putea să o aprobe Guvernul, ar fi declararea stării de urgență, în condițiile în care consideră că ordinea publică și constituțională este afectată în mod grav.

CITEȘTE ȘI:Catalonia își revendică independența, dar vrea negocieri cu Madridul. „Nu suntem infractori sau nebuni, nu avem nimic împotriva Spaniei sau spaniolilor”

Cabinetul spaniol a calificat drept inadmisibil gesul liderului Cataloniei, calificându-l drept „o trădare inadmisibilă”

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marți seara, alături de alți lideri regionali, o declarație de independență față de Spania, însă documentul nu va fi implementat în următoarele săptămâni pentru ca liderii regiunii catalane să poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

„Astăzi, Catalonia și-a redobândit suveranitatea deplină. Cerem tuturor statelor și organizațiilor internaționale să recunoască Republica Catalană ca stat independent și suveran. Solicităm Guvernului catalan să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eficiența acestei declarații și să ia toate măsurile cuprinse în legea tranziției pentru a întemeia republica. Constituim Republica Catalană, ca stat independent și suveran, de drept, democratic și social”, se arată în declarația semnată de Puigdemont.

Vicepreședintele guvernului de la Madrid, Soraya Saens de Santamaria, a declarat marți noapte căPuigdemont a aruncat catalanii în cea mai mare incertitudine.În opinia sa, liderul catalan „nu știe unde este, unde merge sau cu cine.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?