Încă o explozie în Kabul | MApN a anunțat cine este militarul român ucis în atentatul terorist din Kabul / Bilanțul victimelor: cel puțin 10 morți și 42 de răniți – VIDEO

Încă o explozie în Kabul | MApN a anunțat cine este militarul român ucis în atentatul terorist din Kabul / Bilanțul victimelor: cel puțin 10 morți și 42 de răniți - VIDEO
Publicat: 05/09/2019, 19:14

Surse din cadrul Ministerului Apărării au precizat, pentru Mediafax, că un militar din România a murit, joi, în urma unei explozii în Kabul.

Militarul român mort în Kabul va fi decorat de Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”

Președintele Klaus Iohannis a decis, joi, să-l decoreze post-mortem pe militarul român ucis joi într-un atentat în Kabul cu Ordinul Național „Steaua României”.

Citește continuarea…

Cine este militarul român căzut la datorie în Afganistan

Militarul român care și-a pierdut viața joi, 5 septembrie, în Afganistan este caporalul clasa a III-a Cipirian-Ștefan Polschi, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Citește continuarea…

Cel puțin 10 persoane au murit în urma atentatului din Kabul

Cel puțin 10 persoane au murit și alte 42 au fost rănite în urma atentatului produs joi în capitala afgană Kabul, în apropierea sediilor ambasadei Statelor Unite și misiunii NATO, au anunțat oficialii locali, citați de Reuters.

Dăncilă: Ne obligă să luptăm împotriva terorismului

Premierul Viorica Dăncilă a transmis condoleanțe familiei militarului român care a murit joi în Kabul, Afganistan. Șeful Executivului a precizat că acest eveniment tragic obligă statul român să continue lupta împotriva terorismului.

„Condoleanțe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul și tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă. Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

MApN: Militarul român a murit în timpul unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone

Ministerul Apărării anunță, oficial, că un militar român a murit, joi, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul.

„Un militar român și-a pierdut viața astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul”, anunță Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată”, mai arată MApN.

Iohannis: Armata merită recunoștința tuturor românilor

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe familiei miliatarului român care a murit joi în Afganistan, Kabul. Șeful statului a afirmat că Armata României va continua să fie o instituție fundamentală națiunii, care merită recunoștința și prețuirea tuturor românilor.

„Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieții militarului român, care a decedat, în această dimineață, în Kabul, Afganistan, în urma unui atentat terorist executat cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra autovehiculului pe care-l conducea. Armata României este și va continua să fie o instituție fundamentală a națiunii noastre, care merită recunoștința și prețuirea tuturor românilor și care-și va face în continuare datoria, alături de aliații și partenerii noștri, pentru menținerea păcii și securității internaționale”, este mesajul lui Klaus Iohannis, transmis prin Administrația Prezidențială.

Șeful statului a afirmat că militarii din Afganistan sunt o dovadă a statutului României de furnizor de securitate și stabilitate.

„Prezența militarilor români în Afganistan, ca și în alte teatre de operații, este o dovadă a statutului României de furnizor de securitate și stabilitate și o componentă importantă a apartenenței noastre la comunitatea euroatlantică. Transmit condoleanțe familiei îndoliate și le sunt alături în aceste momente dureroase”, se mai arată în comunicatul de presă remis Mediafax.

Leș: Știm că situația din Green Zone e sensibilă

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat după ce a murit, joi, un militar român în Kabul, că Green Zone, unde s-a petrecut explozia, este o zonă „extrem de sensibilă” și ne putem aștepta la astfel de situații, mai ales că astfel de atacuri au loc unul după altul.

„Este tot în Green Zone (atacul, n.r.). Era o misiune de patrulare, un convoi. Se pare că era o mașină capcană care era încărcată cu explozibil”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, la Digi24,

Potrivit ministrului, misiunile de patrulare sunt organizate în așa fel încât militarii să fie „pregătiți pentru orice”.

„Misiunile se organizează și se fac în așa fel să fie pregătiți pentru orice. Din păcate, aceste evenimente au loc unul după celălalt, știm că situația din zona respectivă este una extrem de sensibilă, și ne putem astepta și la astfel de situații”, a spus Leș.

Întrebat dacă militarii români sunt protejați în Afganistan, ministrul a spus: „Sunt protejate (trupele române, n.r), suntem echipați. Dar nu asta e situația, pentru că nu vorbim de pierderi doar în rândul trupelor românești. Sunt 10 morți din ceea ce se discută la acest moment. Nu avem informațiile complete. Este o situație de conflict, sunt teatre de operații, așa cum îi și spune, din păcate se întâmplă astfel de lucruri”.

Birchall: Să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis condoleanțe familiei militarului român care a murit joi în Afganistan, Kabul, spunând că trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a transmis condoleanțe familiei militarului român care și-a pierdut viata în atacul terorist din Kabul și a spus că în fața amenințărilor teroriste avem obligația să „acționăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel european și internațional”.

„Condoleanțe familiei militarului român care și-a pierdut viata în atacul terorist din Kabul. În fața amenințărilor teroriste, avem obligația să acționăm coeziv, prin politici de securitate coordonate la nivel european și internațional. Avem datoria de a oferi copiilor noștri și generațiilor viitoare o lume mai bună, fără conflicte absurde care curmă vieți și distrug familii nevinovate, o lume sub semnul păcii și toleranței. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca astfel de acte abominabile să înceteze să mai facă parte din viața noastră și, totodată, să luptăm cu toată puterea împotriva terorismului și a ororilor pe care, din păcate, acest flagel contemporan le provoacă încă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook.

Birchall a mai transmis familiei putere să treacă peste această tragedie.

Fifor: Războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc

Războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc, a spus, joi, ministrul de Interne, Mihai Fifor, după moartea militarului român în timpul unei misiuni în Kabul, Afganistan. Fifor a transmis condoleanțe familiei.

„Încă o veste tragică din Afganistan, unde războiul împotriva terorismului a cerut din nou sacrificiu de sânge românesc. Un militar al Armatei României a căzut astăzi la datorie, într-un atac violent și absurd, la Kabul”, a scris, joi, ministrul de Interne, Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a afirmat că „înțelegem, iată, încă o dată, cât de greu se apără și se păstrează libertatea oriunde în lume”.

Fifor a trasmis condoleanțe familiei militarului și a spus că acesta a murit eroic, „în numele României”.

„Militarul nostru a murit eroic, în numele României, o țară care și-a asumat cu responsabilitate și determinare contribuția la acest efort vital pentru întreaga lume. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate”, a mai scris Fifor pe pagina sa de Facebook.

USR: Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru detensionarea situației din Kabul

USR a reacționat, joi, după ce un militar român a murit în Kabul, Afganistan. Formațiunea politică precizează că este nevoie din ce în ce mai mult de o politică coerentă și incisivă la nivelul UE și NATO în ce privește soluționarea conflictului afgan,cât și în privința luptei împotriva terorismului.

„Comunitatea internațională trebuie să ia de urgență măsuri pentru detensionarea situației din Kabul. Din păcate, încă un român a căzut victimă terorismului. Condoleanțe familiei și cinste tuturor militarilor și diplomaților români care își riscă viața în fiecare zi în Afganistan. Perpetuarea actelor de terorism și a violenței extreme în Kabul sunt semnale îngrijorătoare în ce privește evoluția conflictului din Afganistan. Avem nevoie din ce în ce mai mult de o politică coerentă și incisivă la nivelul UE și NATO în ce privește atât soluționarea conflictului afgan și a altor situații de conflict și criză din Orientul Mijlociu, cât și în privința luptei împotriva terorismului”, au scris, joi, pe Facebook, reprezentanții USR.

Știrea inițială

O mașină încărcată cu explozibil a fost detonată joi în estul capitalei afgane Kabul, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite și sediul misiunii NATO, au anunțat oficialii locali, citați de Associated Press.

Cel puțin trei persoane au murit și alte 30 au fost rănite, a transmis directorul spitalului la care au fost transportate victimele.

Firdaus Faramarz, purtător de cuvânt al poliției din Kabul, a anunțat că explozia a avut loc în Districtul Nouă al Poliției și cel mai probabil a vizat zona Shashdarak, în care se află sediile serviciilor naționale de securitate din Afganistan.

Ministerul de Interne a transmis că mașina a explodat pe o stradă principală și autoritățile au izolat zona.

Nicio grupare teroristă nu a revendicat momentan atacul.

Incidentul de joi a fost al doilea atac major din Kabul produs săptămâna aceasta, în timpul în care un emisar al Statelor Unite se află în capitala afgană pentru discuții de pace cu oficialii talibani.

Cele 30 de persoane rănite au fost transportate la spitalul Wazir Mohammad Akbar Khan pentru a fi tratate.

Atentatul din Kabul a fost revendicat de militanții talibani

Militanții talibani au revendicat atentatul produs miercuri în apropierea sediilor ambasadei Statelor Unite și misiunii NATO, în urma căruia trei persoane au murit și alte 30 au fost rănite, conform Reuters.

Oficialii talibani sunt în negocieri cu oficialii americani pentru încheierea unui acord de pace care ar urma să pună capăt unui război de aproape 18 ani.

„Mai multe ambulanțe și echipe de salvare au fost trimise la locul exploziei”, a declarat Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului