Incendiile din Australia: Greta Thunberg critică liderii țării pentru lipsa de „acțiune politică”

Incendiile din Australia: Greta Thunberg critică liderii țării pentru lipsa de „acțiune politică
Celebra activistă de mediu Greta Thunberg a fost suspectă de coronavirus
Publicat: 05/01/2020, 13:02

Adolescenta de 17 ani, care are 2,9 milioane de fani pe Facebook, a scris duminică un mesaj extrem de critic la adresa Guvernului australian.

„Australia este în flăcări. Iar vara acolo abia a început. 2019 a fost un an al recordurilor în ceea ce privește temperaturile și nivelul de uscăciune. Astăzi, temperatura în Sydney a fost de 48,9 grade Celsius. Se estimează că au murit 500 de milioane (!!) de animale în urma incendiilor de vegetație. Peste 20 de oameni au murit și mii de case au ars complet. Incendiile au generat (două treimi) din emisiile naționale anuale de dioxid de carbon, potrivit Sydney Morning Herald. Fumul a acoperit ghețarii din îndepărtata Noua Zeelandă, provocând încălzirea și topirea lor mai rapidă. Și totuși. Nimic nu a determinat vreo acțiune politică. Pentru că nici acum nu reușim să facem legătura dintre criza climatului și evenimentele meteorologice extreme în creștere și dezastrele naturale precum #AustraliaFires (Australiaincendii). Acest lucru trebuie să se schimbe. Și trebuie să se schimbe acum”, a scris Greta Thunberg.

Aceasta și-a încheiat mesajul oferindu-și sprijinul celor afectați de incendiile de vegetație.

În 12 ore, mesajul său a colectat peste 57.000 de like-uri, a fost distribuit de 11.000 de ori și a generat peste 3.600 de comentarii.

Mulți sunt de acord cu adolescenta suedeză și și-au exprimat nemulțumirea privind reacția Guvernului australian în gestionarea crizei.

Alții i-au mulțumit Gretei Thunberg pentru că folosește platforma pentru a spori nivelul de conștientizare în ceea ce privește acest dezastru.

Greta Thunberg nu este singura celebritate care și-a exprimat sprijinul față de victimele incendiilor de vegetație din Australia.

Cântăreața americană Pink și actrița britanică Naomi Watts se numără printre vedetele care au donat și au făcut apel la donații în beneficiul pompierilor care se luptă cu incendiile de vegetație.

„Sunt total distrusă să văd ce se întâmplă acum în Australia, cu oribilele incendii de vegetație. Mă angajez să donez 500.000 de dolari direct serviciilor de pompieri locale, care se luptă din greu pe front. Inima mea este alături de prietenii și familiile din Australia”, a scris Pink într-un mesaj pe platforma de micro-blogging Twitter. Artista americană are 32 de milioane de admiratori pe Twitter.

Același apel la donații l-a făcut și artista de comedie Celeste Barber, care a reușit astfel să strângă peste 9 milioane de dolari.

Crucea Roșie Australiană s-a asociat cu rețeaua de televiziune ABC pentru o strângere de fonduri în beneficiul comunităților afectate de incendii și au colectat peste 10 milioane de dolari.

Jucătorul de tenis australian Nick Kyrgios a anunțat, joi, pe pagina sa oficială de Twitter, că va dona victimelor incendiilor din Australia câte 200 de dolari pentru fiecare as servit în vara acestui an.

Staruri locale, precum Nicole Kidman și soțul acesteia, Keith Urban, Hugh Jackman, Rebel Wilson, Delta Goodrem și Russell Crowe (neozeelandez, dar care locuiește în Australia), și internaționale, ca Naomi Watts, Jameela Jamil, Chris Brown, Kim Kardashian, dar și ducesa Catherine de Cambridge și prințul William și-au exprimat sprijinul pentru australienii greu încercați.

Sâmbătă, trei incendii de proporții au ajuns să se unească în regiunea Omeo din statul Victoria, afectând o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare, potrivit Departamentului pentru mediu din Gippsland.

În statul vecin New South Wales, un alt incendiu produs în regiunea Wollondilly a orașului Sydney este considerat în continuare „scăpat de sub control”, potrivit departamentului de pompieri din zonă. Incendiile de vegetație au afectat aici o suprafață de 264.000 de hectare în ultimele luni.

Condițiile meteorologice s-au înrăutățit sâmbătă, specialiștii anunțând intensificarea vânturilor și creșterea temperaturilor. „Astăzi este o zi în care pericolul de incendii este de la sever la extrem în multe regiuni”, au anunțat meteorologii.

În Canberra s-au înregistrat temperaturi record pentru ultimii 80 de ani – 44 de grade Celsius sâmbătă după-amiază, potrivit specialiștilor. Iar în suburbia Penrith a fost stabilit un record de temperaturi pentru bazinul Sydney, respectiv 48,9 grade Celsius.

Premierul Scott Morrison a anunțat, sâmbătă, că numărul deceselor la nivel național din sezonul actual de incendii, care a început în septembrie, a ajuns la 23. De asemenea, peste 1.500 de case au fost distruse.

În Victoria a fost declarată stare de dezastru, în New South Wales, stare de urgență, ambele beneficiind de resurse guvernamentale suplimentare pentru a gestiona problema incendiilor de vegetație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României