LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 100: Armata israeliană a arestat două surori ale lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în Hamas

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 100: Armata israeliană a arestat două surori ale lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în Hamas
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 14/01/2024, 13:31
Actualizat: 14/01/2024, 14:56
14:56

Soldaţi israelieni au ucis patru militanţi care se infiltrau din Liban în Israel

Soldaţi israelieni au făcut schimb de focuri cu militanţi care încercau să treacă din Liban în Israel şi au ucis patru dintre ei, a anunţat duminică armata israeliană, citată de Reuters.

Soldaţii se aflau în patrulare în Har Dov, în jurul zonei disputate Shebaa Farms, potrivit declaraţiei militarilor, când i-au observat pe cei patru, care au deschis focul asupra forţelor israeliene, conform News.ro.

”În timpul schimburilor de foc, forţele IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) au efectuat foc de artilerie şi mortiere spre zonă”, a spus armata.

13:56

Armata israeliană a arestat două surori ale lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în Hamas

Două surori ale numărului 2 în mişcarea teroristă palestiniană Hamas, Saleh al-Arouri, ucis pe 2 ianuarie în Liban într-un atac atribuit Israelului, au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică de către armata israeliană, a anunţat o asociaţie de sprijin pentru deţinuţii palestinieni, transmite France Presse.

Armata israeliană a confirmat arestarea celor două femei în ”satul Aroura”, din apropiere de Ramallah, pentru ”incitare la terorism contra statului Israel”, conform Agerpres.

Dalal al-Arouri (52 de ani) şi Fatmah al-Arouri (47 de ani) au fost arestate la domiciliul lor, a precizat Clubul deţinuţilor palestinieni.

În vârstă de 57 de ani, Saleh al-Arouri, unul dintre fondatorii aripii armate a mişcării islamiste palestiniene, a fost ucis de o lovitură aeriană în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Moartea acestui lider terorist a amplificat îngrijorările privind extinderea conflictului israeliano-palestinian în regiune.

Potrivit asociaţiei citate, începând din 7 octombrie armata israeliană a arestat 5.900 de persoane în Cisiordania.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac terorist brutal şi de o amploare fără precedent comis de militanţi Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Atacul s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi şi răpirea a circa 250 de persoane care au fost duse în Fâşia Gaza.

11:30

Armata israeliană promite să sporească presiunea militară asupra Hamas

Armata israeliană a anunţat că intenţionează să sporească presiunea militară asupra mişcării islamiste palestiniene Hamas, în contextul în care războiul din Fâşia Gaza a intrat în a 100-a zi, notează duminică DPA.

„Am aprobat planuri pentru Comandamentul de Sud pentru a continua lupta şi a spori presiunea militară asupra Hamas, presiune care va conduce la dezmembrarea Hamas şi la întoarcerea ostaticilor. Această presiune, doar ea, a condus la eliberarea multor ostatici”, a declarat şeful Statului major al armatei israeliene, Herzi Halevi.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac terorist brutal şi de o amploare fără precedent comis de militanţi Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Atacul s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi şi răpirea a circa 250 de persoane care au fost duse în Fâşia Gaza.

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive şi cu o ofensivă terestră lansată în 27 octombrie.

În timpul unei încetări temporare a focului în noiembrie, din Fâşia Gaza au fost eliberaţi 105 ostatici în schimbul unui număr de 240 de deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

„Doar prin prezenţă militară mulţi dintre aceşti ostatici au fost eliberaţi”, a explicat Halevi.

Potrivit autorităţilor palestiniene controlate de Hamas, peste 23.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza în timpul ripostei armatei israeliene, conform Agerpres.

Herzi Halevi s-a referit şi la confruntările cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah, care este aliată cu Hamas.

El a afirmat că „zona din sudul Libanului este una de luptă şi va rămâne aşa atât timp cât Hezbollah operează de acolo”, avertizând că „Hezbollah riscă să transforme întregul stat Liban într-o zonă de luptă”.

09:21

Un tunel a fost construit la Tel Aviv pentru a se simţi apropierea de ostaticii din Gaza

„O mică parte din ceea ce trăiesc apropiaţii noştri”: la Tel Aviv, un tunel a fost construit într-o piaţă redenumită simbolic „piaţa ostaticilor” deţinuţi de Hamas şi dezvelit sâmbătă, înainte de cea de-a 100-a zi de război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, relatează AFP, citată de News.ro.

Nepoată a unui ostatic, Eyal Moar este conştientă că „aceasta este doar o mică parte” din experienţa ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă palestiniană şi aliaţii săi timp de o sută de zile, ale căror chipuri sunt omniprezente în Israel.

Unchiul său, Abraham Munder, în vârstă de 79 de ani, a fost unul dintre cei aproximativ 250 de civili şi soldaţi răpiţi la 7 octombrie în sudul Israelului, în timpul atacurilor comandamentelor islamiste palestiniene ale Hamas din Fâşia Gaza.

În timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, aproximativ o sută au fost eliberaţi în schimbul prizonierilor palestinieni. Dar 132 sunt în continuare în Gaza, iar dintre ei 25 au murit fără ca trupurile lor să fi fost returnate, potrivit autorităţilor israeliene.

„Ştim că sunt condiţii oribile: nu au aer curat, foarte puţină mâncare, nu au medicamente, nu au lumină naturală, dorm pe jos”, ca să nu mai vorbim de „starea psihică”, spune Eyal Moar.

Unii au fost răpiţi după ce au fost răniţi, iar alţii suferă de boli cronice, cum ar fi astmul, sau au o stare de sănătate precară din cauza condiţiilor în care sunt ţinuţi. Guvernul israelian a anunţat vineri că le vor fi trimise medicamente „în câteva zile”, în urma unui acord cu Qatar.

Artistul israelian Roni Levavi a proiectat tunelul îngust de beton de 30 de metri prin care trec rudele ostaticilor. El a vrut să creeze „o reconstituire cât mai fidelă”, bazându-se pe imaginile cu tuneluri din Gaza apărute în mass-media, a explicat el pentru AFP.

Israelienii sunt convinşi că ostaticii sunt ţinuţi în vasta reţea subterană a Hamas în Fâşia Gaza.

Războiul Israelului împotriva Hamas intră în ziua 100

Israelul a continuat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, promiţând să continue ofensiva sa pentru a distruge mişcarea islamistă Hamas, relatează Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că acuzaţiile de genocid în Gaza aduse ţării sale în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga nu îl vor descuraja de la obiectivul său.

„Nimeni nu ne va opri – nici Haga, nici Axa Răului, nimeni”, a declarat el într-o conferinţă de presă, referindu-se la Hamas, la Hezbollah, susţinută de Iran, şi la miliţiile Houthi care şi-au oferit sprijinul.

La mai bine de trei luni de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat actualul război, peste 20.000 de palestinieni au fost ucişi, iar Gaza a fost redusă la ruine, aproape întreaga sa populaţie de 2,3 milioane de locuitori refugiindu-se într-un colţ minuscul din sudul enclavei, conform News.ro.

Israelul afirmă că vizează militanţii şi că face tot posibilul pentru a reduce la minimum atacurile suferite de necombatanţi, în timp ce duce un război urban împotriva Hamas în enclava palestiniană dens populată.

Însă amploarea crimelor din Gaza şi situaţia umanitară dezastruoasă au şocat opinia publică mondială şi au alimentat apelurile tot mai numeroase pentru încetarea focului, Africa de Sud lansând o acţiune în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, acuzând Israelul de genocid.

Israelul a respins acuzaţia ca fiind o distorsiune grosolană, afirmând că acţiunile sale din Gaza au fost întreprinse în legitimă apărare după ce, la 7 octombrie, atacatorii Hamas au atacat o serie de comunităţi din sudul Israelului, ucigând peste 1 200 de israelieni şi străini şi luând ca ostatici aproximativ 240 de persoane.

Acesta afirmă că atacul, pe care liderii Hamas au declarat că îl vor repeta, a arătat că existenţa sa ca stat este ameninţată dacă mişcarea nu este distrusă.

Armata israeliană, care afirmă că a ucis peste 8.000 de luptători, a anunţat o nouă fază a luptei, retrăgând o parte din forţele din nordul Fâşiei Gaza, dar menţinând operaţiunile în sud, unde se crede că se ascund lideri de rang înalt ai Hamas, inclusiv liderul mişcării din Gaza, Yahya Sinwar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a declarat că loviturile israeliene au ucis 135 de palestinieni şi au rănit 312 în ultimele 24 de ore. În total, el a spus că 23.843 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi din 7 octombrie.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto